SA8000

Het SA8000 keurmerk is een certificering van eerlijke productie in fabrieken waar kleding wordt geproduceerd. De SA8000 certificering geldt alleen voor leveranciers, een kledingstuk kan dus niet SA8000 gecertificeerd zijn, maar wel geproduceerd zijn in een SA8000 gecertificeerde fabriek. 

> Bekijk het volgende keurmerk: Better Cotton Initiative

Hoe SA8000 scoort op schaal van 1 tot 4

Eerlijkheid en transparantie staat bij Project Cece hoog in het vaandel. Wat is het eerlijke verhaal achter de kleding. Een duurzame keuze maken was nog nooit zo makkelijk!

Terug naar overzicht

Milieu

Eerlijke handel

Dierenwelzijn

Verbetering

Controle

0/4
4/4
0/4
0/4
3/4

Terug naar overzicht

Minder dan 1% van alle kleding is eerlijk geproduceerd. - Schone Kleren Campagne

Milieuvriendelijk

Dit is niet van toepassing voor dit keurmerk.

Score: 0/4

Eerlijke handel

De SA8000 heeft strenge voorwaarden voor eerlijke productie. De voorwaarden van de SA8000 zijn hier terug te vinden, samen met een beschrijving van hoe hier op gecontroleerd wordt. De voorwaarden van de SA8000 zijn gebaseerd op de richtlijnen van de International Labour Organization (ILO). De volgende punten zijn terug te vinden in de standaard:

  • Geen kinderarbeid, er zullen geen kinderen van onder de 15 werkzaam zijn, of jonger dan de minimum werkleeftijd als deze hoger dan 15 is. Jonge arbeiders (onder de 18) doen geen gevaarlijk werk en moeten wel voldoen aan de leerplicht als deze van toepassing is.
  • Geen gedwongen arbeid, dus geen gedwongen arbeid zoals gevangenis arbeid. Werknemers mogen de werkplaats verlaten na he voltooien van een gewone werkdag en kunnen ontslag nemen als ze dat een redelijke tijd van tevoren aankondigen.
  • Schone en veilige werkomstandigheden. Hier vallen goede sanitaire voorzieningen onder en een plek om te kunnen eten. Als een werknemer zich onveilig voelt kan deze meteen stoppen met wat deze doet zonder toestemming van hun leidinggevende.
  • De werknemers hebben het recht tot het vormen van vakbonden en collectief onderhandelen. 
  • Geen discriminatie voor het aannemen van werknemers, geven van promoties, trainingen aanbieden, etc.
  • Er zal met respect en waardigheid omgegaan worden met werknemers. Er zullen geen lijfstraffen, mentale of fysieke dwang of verbaal geweld worden gebruikt tegen personeel. 
  • Normale werktijden, niet meer dan 48 uur per week, een keer in de 7 dagen vrij, niet meer dan 12 uur overwerken. Overwerken mag niet te vaak gebeuren.
  • Leefbaar loon. Werknemers krijgen een leefbaar loon, en een hoger loon voor overwerken. Er mag geen geld worden ingehouden als straf.

Score: 4/4 Dit is precies wat wij verstaan onder eerlijke productie.

Dierenwelzijn/Vegan

Dit is niet van toepassing voor dit keurmerk.

Score: 0/4

Verbetering en rapportage

Organisaties worden gecontroleerd en krijgen wel of geen certificering, de rapportage wordt niet publiek gemaakt en organisaties worden ook na het behalen van de certificering niet verder aangezet tot het verder verbeteren van werkomstandigheden (naar ons weten).

Score: 0/4

Controle

De controle van het SA8000 certificaat bestaat eerst uit een zelfcontrole. Als daar alles voldoet dan wordt er een controle uitgevoerd door een onafhankelijke auditeur (van de SAAS).

De controle bestaat uit het beoordelen van de rapporten, interviews met werknemers, werkomstandigheden en archieven. Er worden ook twee onverwachte bezoeken per jaar gepleegd aan de organisatie.Na het toekennen van de SA8000 certificering is deze 3 jaar geldig.

Score: 4/4

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳