Better Cotton Initiative

In het kort

 • Hoofdcategorie: Milieuvriendelijk en Fair Trade
 • Licentie voor het produceren van milieu- en mensvriendelijke katoen.

 

 

 

 

 

Wat is het Better Cotton Initiative?

BCI is een initiatief dat in het leven is geroepen om wereldwijde katoenproductie beter te maken voor de mensen die het produceren, beter voor het milieu waar het in groeit, en beter voor de toekomstige sector.

 

Wat is beter katoen volgens het Better Cotton Initiative?

Better Cotton Initiatives heeft 7 principes waar "Beter Katoen" aan moet voldoen.
Dat zijn de volgende principes:

 • BCI boeren (= boeren die zijn aangesloten bij het Better Cotton Initiative) minimaliseren schadelijke impact bij het beschermen van gewassen. Denk hierbij aan het gebruik van giftige pesticiden!
 • BCI boeren gaan verantwoordelijk om met water. Katoen heeft heel veel water nodig om te groeien, terwijl het vaak wordt verbouwd in droge gebieden. BCI boeren proberen hun waterverbruik daarom te minimaliseren.
 • BCI boeren zorgen voor gezondheid van de bodem. Zij zorgen dat hun landbouwgrond niet uitgeput raakt.
 • BCI boeren vergroten biodiversiteit en gebruiken landbouwgrond op een verantwoorde wijze. Dit aspect houdt rekening met bijvoorbeeld het kappen van bossen om katoen te verbouwen.
 • BCI boeren zorgen voor en behouden de kwaliteit van de katoenvezel. Ze zullen dus niet heel duurzaam produceren ten koste van de kwaliteit van het katoen.
 • BCI boeren promoten fatsoenlijk werk. Van oudsher is de katoenindustrie een industrie waar veel exploitatie voorkomt. BCI boeren zetten zich actief in om dit tegen te gaan.
 • BCI boeren hanteren een eerlijk en effectief managementsysteem. Geen absurde bonussen voor het management ten opzichte van hun werknemers dus, maar eerlijke lonen en goede stimulansen voor managers.

 

 

Hoe sluiten boeren zich aan bij het Better Cotton Initiative?

Stap 1: Boeren die in aanmerking willen komen hoeven in het begin alleen te voldoen aan minimale eisen die gaan over het gebruik van pesticiden, water en hun arbeidsomstandigheden. 

Stap 2: Boeren moeten zichzelf verder ontwikkelen aan de hand van Improvement Indicators. Deze verbeteringen worden gemeten aan de hand van een vragenlijst, die de boeren zelf invullen. Boeren krijgen een score op basis van hun antwoorden en hun ‘Better Cotton’ Licentie wordt verlengd afhankelijk van deze score, hoe beter de score hoe langer de licentieperiode.

 

 

Hoe worden aangesloten boeren bij het Better Cotton Initiative gecheckt?

 1. Zelfbeoordeling; boeren checken zelf  of ze voldoen aan de eisen en vullen zelf de vragenlijst van Better Cotton Initiative in.
 2. Check door Better Cotton Initiative of één van hun partners (klik hier voor een overzicht van hun partners).
 3. Check door een onafhankelijke derde partij (klik hier voor een overzicht van deze partijen).

 

Kijk voor meer informatie of http://bettercotton.org/

 

 

Op zoek naar eerlijke kleding? Project Cece maakt het makkelijk! Op onze website verzamelen we de leukste eerlijke kleding van meer dan 100 verschillende webshops op één website. Zo maken we het makkelijk om eerlijke kleding te vinden!
Neem eens een kijkje in onze shopsectie.

 

 

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen
in eerlijke en duurzame mode.