Responsible Jewellery Council

De sieradenindustrie loopt relatief ver achter op andere industrieën op het gebied van ethische productie en transparantie. Goud, zilver en edelstenen zijn prachtige wonderen uit de natuur, maar helaas wordt hun winning regelmatig in verband gebracht met mensenrechtenschendingen, aantasting van het milieu en uitbuiting.

Met het idee om 'verantwoord ondernemen' in de gehele supply chain van sieraden te bevorderen, is de Responsible Jewellery Council (RJC) opgericht.

Een aantal van de grootste en bekendste merken in de sieradenhandel en mijnbouw hebben de RJC in 2005 opgericht als een non-profitorganisatie. In 2009 lanceerde de RJC haar certificeringssysteem. Ze willen het vertrouwen van de consument in het kopen van sieraden uit de diamant-, goud- en platinagroep vergroten. 

De organisatie is opgericht met 14 leden en inmiddels is de RJC gegroeid tot 1424 wereldwijde leden in 68 landen, met ook ruimte voor kleinere sieradenorganisaties. 

De Responsible Jewellery Council heeft een methodologie ontwikkeld met een aantal aspecten om de prestaties van hun leden te meten. Deze aspecten zijn geïnspireerd op de Sustainable Development Goals van de VN en zijn gericht op de 5 P's: 

 • People
 • Planet
 • Prosperity
 • Peace
 • Partnerships

Het doel van de Responsible Jewellery Council, om ethische productie en transparantie in de sieradenindustrie te vergroten, is relevant. Toch heeft de RJC veel kritiek gekregen. Hun doelen en de methode lijken potentie te hebben, maar meerdere bronnen stellen dat de meetwaarden ineffectief zijn: consumenten kunnen niet met zekerheid zeggen dat de sieraden van een RJC gecertificeerde organisatie eerlijk en zonder conflict zijn gecreëerd. Dit hangt samen met de complexiteit van de sieradenindustrie. 

In deze industrie is ethische transparantie in de productie en supply chain ontzettend lastig. De mineralen en metalen zijn afkomstig uit arme regio's en zien ontzettend veel verschillende handen, op weg naar de juwelier. Daar gaat de traceerbaarheid verloren.

> Bekijk het volgende keurmerk: SA8000

Hoe RJC scoort op schaal van 1 tot 4

Eerlijkheid en transparantie staat bij Project Cece hoog in het vaandel. Wat is het eerlijke verhaal achter de kleding. Een duurzame keuze maken was nog nooit zo makkelijk!

Terug naar overzicht

Milieu

Eerlijke handel

Dierenwelzijn

Verbetering

Controle

1/4
1/4
0/4
1/4
1/4

Terug naar overzicht

Iets dat rijkdom, status en artisticiteit aanduidt, moet uit een ethische bron komen.

Milieuvriendelijk

De RJC heeft een aantal punten met betrekking tot de UN Sustainable Development Goals met betrekking tot onze 'planeet'. De belangrijkste doelen zijn:

 • het beschermen van het klimaat van onze planeet 
 • duurzaam gebruik van gedeelde kostbare hulpbronnen voor huidige en toekomstige generaties.

De aspecten die de RJC hier heeft gedefiniëerd zijn:

 • Energie
 • Water
 • Afvalbeheer
 • Schadelijke stoffen

Het probleem hier is dat de bijbehorende normen zich alleen richten op de gecertificeerde organisatie - zonder uitzicht op de supply chain achter die organisatie. Juist deze supply chain is wat het speerpunt van de RJC zou moeten zijn: daar zijn op het moment de meeste conflicten en misstanden. 

Score: 1/4 Er zijn metrische aspecten gerelateerd aan milieuonderwerpen, maar deze richten zich alleen op de praktijken van het gecertificeerde bedrijf zelf - zonder uitzicht op de verdere supply chain. Daardoor is de impact minimaal.

 

Eerlijke handel

Net als bij milieuvriendelijkheid, bieden de doelstellingen van de RJC voor fair trade en ethische productie geen volledige, holistische benadering van de supply chain.

Het hoofddoel voor lange termijn impact is hier als volgt:

"Een sieraden- en horloge-industrie die vrij is van corruptie, conflicten en illegale activiteiten".

Echter, één van de gerelateerde normen is 'het aantal corruptie gerelateerde incidenten'. Dit betekent dat een gecertificeerde RJC organisatie het aantal bevestigde incidenten moet melden. Dit zegt natuurlijk niks over het werken naar een bepaalde verbetering rondom corruptie. 

Al snel na de oprichting van de RJC ontstond discussie rond de vraag of de raad van de RJC vertrouwd kan worden met het opstellen van een gedrachtscode voor mensenrechten en arbeidsrechten in de sieradenindustrie. Hedendaags wordt de RJC opnieuw beschuldigd van een matig bestuur met zwakke normen die het verschil niet gaan maken, zoals blijkt uit het voorbeeld hierboven. 

Een rapport van de Canadian Mining Watch zegt dat de RJC geen rekening houdt met de bron van producten: zij certificeren bedrijven als geheel, in plaats van individuele locaties of faciliteiten. Na onderzoek van de methodologie van de RJC, sluiten wij ons aan bij deze stelling. De RJC slaagt er niet in om mijnbouw in conflictgebieden te verbieden, om vervuiling in de supply chain te beperken of om arbeiders en inheemse mensen in mijnbouwregio's te beschermen.

Score: 1/4 . Er zijn bepaalde normen in de methodologie van de RJC met betrekking tot eerlijke praktijken, maar ze lijken er niet in te slagen om daadwerkelijk toe te werken naar een industrie die vrij is van corruptie, conflicten en illegale activiteiten. Daardoor is, ook op dit gebied, de impact minimaal. 

Dierenwelzijn/Vegan

De Responsible Jewellery Council houdt zich niet bezig met het gebied van dierenwelzijn.

Score: 0/4

Verbetering en rapportage

De RJC lanceert jaarlijks een Progress Report. Dit rapport is goed toegankelijk. Het rapport laat echter zien dat er weinig impact is gemaakt met betrekking tot het verduurzamen van de supply chain, zowel op het gebied van milieuvriendelijke praktijken als eerlijke productie. Het rapport gaat meer om de prestaties van bedrijfsleden en gecertificeerde organisaties. 

Score: 1/4

Controle

In het RJC-document 'hoe kan u lid worden van de RJC?' is meer gericht op de lidmaatschapskosten en hoe het bedrijf een concurrentievoordeel behaalt door RJC-lid te zijn.

De lidmaatschapsvereisten zijn niet volledig gericht op de positieve impact die het RJC-lid zal maken in de sieradenindustrie, gerelateerd aan de normen in hun methode.

Daarnaast voert de RJC geen onafhankelijke audits uit bij de leden.

Bovendien heeft de RJC een beperkte stakeholder inclusiviteit, wat een verklaring zou kunnen zijn voor hun zwakke normen. Het bestuur is geheel gevormd uit bedrijven en brancheverenigingen. Hier ontbreekt de inclusie van een maatschappelijk middenveld, terwijl de beste certificeringssystemen vaak focussen op controle door een verscheidenheid aan stakeholders. Samen met deze stakeholders worden dan de gedragscode en de normen opgesteld. 

Score: 1/4 De aanmelding voor de certificering lijkt alleen te bestaan uit het toezeggen om akkoord te zijn met de missie van de RJC en te 'willen bijdragen'. En natuurlijk door het betalen van de contributie.

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳