Duurzame Materialen

Duurzame materialen zijn materialen die minder schadelijk zijn voor het milieu dan de meest voorkomende materialen. Katoen is bijvoorbeeld zeer schadelijk voor het milieu omdat bij de productie er veel water nodig is en er veel pesticide worden gebruikt. 6% van alle pesticide en 16% van alle insecticide worden gebruikt in de katoenteelt terwijl de katoenteelt maar 2,4% van de totale agrarische teelt is. Dit is zeer schadelijk voor het milieu, maar ook voor de mensen die ermee werken. 

Bamboe

Bamboe is een grassoort die van nature groeit in Afrika, Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Er zijn zo’n 1575 geïdentificeerde soorten bamboe, waarvan er zo’n 110 ook eetbaar zijn. Bamboe groeit enorm snel en heeft maar weinig water nodig. Daarnaast heeft het een antibacteriële werking en daardoor zijn (chemische) bestrijdingsmiddelen niet nodig. Bamboevezels, direct uit de plant, zijn dan ook zeer milieuvriendelijk. Echter wordt veel vaker gebruik gemaakt van viscose op basis van bamboe (rayon). Dit betekent dat de bamboe chemisch behandeld wordt, op vaak zeer milieuonvriendelijke manieren. Het is bij de aankoop van producten van bamboe dus belangrijk om op te letten of je te maken hebt met bamboevezel, dat stugger aanvoelt, of met bamboeviscose/ bamboerayon. Natuurlijk kan viscose ook milieuvriendelijk worden geproduceerd, als goed met alle chemicaliën wordt omgegaan. Dit is echter in de praktijk bijna nooit het geval.

bamboe stof

Linnen

Linnen wordt gemaakt van de vlasplant. Het voordeel van vlas is dat het weinig bestrijdingsmiddelen en water nodig heeft in vergelijking met katoen. Veel linnen komt uit Noord-Frankrijk en heeft (als het eindproduct ook in Europa wordt gemaakt) dus niet zo’n lange weg afgelegd. Daarnaast kan de vlasplant in zijn geheel gebruik worden. Linnen is dus een vrij duurzame keuze. Een nadeel is wel dat de stof snel kreukt wat weer tot langer strijken leidt en op die manier toch wat meer uitstoot.

Linnen stof

Hennep

Hennep wordt gewonnen uit dezelfde plant als cannabis, waar ons Amsterdam zo bekend om staat. Hennep is echter een ander deel van de plant en moet je ook zeker niet proberen te roken. Hennep is een zeer milieuvriendelijke stof. Ten eerste heeft het vergeleken met katoen weinig water, pesticiden en kunstmest nodig, waardoor de grond niet zo snel uitgeput raakt. Ten tweede heeft de plant diepe wortels, waarmee het kan worden ingezet tegen erosie en het schoonmaken van de aarde. Zo schijnt het dat in Tsjernobyl hennepplanten worden ingezet, die de nucleaire vervuiling van de grond opruimen. De meeste hennep komt tegenwoordig uit China en wordt vaak ook daar verwerkt. Hennep is een duurzaam alternatief voor katoen, maar vaak ook wel duurder.

Hennep stof

Wil je meer leren over hennep? In deze blog wordt alles duidelijk uitgelegd.

Tencel

Tencel is de gepatenteerde naam van Lyocell. Tencel wordt gemaakt van houtsnippers van onder andere eucalyptusbomen, die worden verwerkt tot een stof die qua zachtheid doet denken aan zijde. Het hout wordt gehaald uit duurzaam beheerde bossen en het grote voordeel is dat Tencel in het verwerkingsproces minder gebruik maakt van zware chemicaliën vergeleken met viscose. Van alle chemicaliën die worden gebruikt wordt 99% opnieuw gebruikt, met als gevolg dat er geen schadelijk afval wordt teruggestort in de natuur. Een ander voordeel van Tencel is dat het warmte vasthoudt in de winter en koelte in de zomer. Tencel is onder duurzame ontwerpers een zeer geliefde stof.

Tencel stof

Gecertificeerd organisch katoen

Organisch katoen betekent dat het katoen is geteeld zonder gebruik van pesticides en dat er geen genetisch gemodificeerde planten zijn gebruikt. Dit is echter niet altijd beter voor het milieu omdat dat vaak ook betekent dat er veel meer katoen moet worden geplant omdat er een groter deel van de oogst mislukt, waardoor er veel meer water wordt gebruikt. Er zijn echter certificeringen die garanderen dat er ook wordt gelet op waterverspilling zoals GOTS en BCI.

Organisch katoen

Piñatex

Piñatex is steeds populairder geworden. Steeds vaker kom je het tegen bij grote merken, zoals bijvoorbeeld Hugo Boss. Piñatex wordt gemaakt van de bladeren van de ananasplant. Voordat piñatex populair werd, werden de bladeren weggegooid, terwijl ze nu dus worden omgetoverd tot schoenen en tassen!

Pinatex

ECONYL®

ECONYL® is gerecycled nylon gemaakt van ‘ghost gear’. Dit zijn visnetten en ander materiaal dat wordt gebruikt om mee te vissen die zijn achtergelaten in de oceaan. Hiervan wordt nieuw nylon gemaakt dat vervolgens kan worden verwerkt in sport en zwemkleding.

Visnetten

 

< Waarom | Productielanden>

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen
in eerlijke en duurzame mode.