Foto van vrouw in wit t-shirt

Duurzame mode blog

Blijf up-to-date over de laatste verhalen over duurzame en eerlijke mode. Hier vind je onze kennisbank, blogs en updates. Mis je een onderwerp? Wil je ergens meer over weten? Laat het ons weten!

Vind het laatste nieuws over de modeindustrie en duurzaamheid in onze nieuws sectie.

Is Made in Italy kleding altijd duurzaam?

Italië is hét modeland bij uitstek. Het is het thuisland van iconische merken als Gucci, Prada, Miu Miu, Versace, Dolce & Gabbana en staat al jaranlang synoniem voor het hoogst haalbare qua kwaliteit en vakmanschap in de mode-industrie.Ga maar na; als jij ziet dat er op het label “Made in Italy” staat, denk je aan Italiaans vakmanschap dat al generaties lang wordt doorgegeven.Maar klopt dat wel? Staat het label “Made in Italy” gelijk aan kleding die inderdaad op zo’n duurzame, eerlijke en kwalitatieve manier wordt gemaakt?In deze blog zoomen we in!

Pride 2024: Duurzame Mode die LGBTQ+ Rechten Support

Modemerken zijn ontzettend goed in het aanhaken op belangrijke evenementen en zich beter voordoen dan dat ze zijn; “wokewashing”. Tijdens Pride Month zie je dan ook veel speciale regenboog collecties van modemerken om LGBTQ+ rechten te supporten. Maar hoe scheef voelt het om een t-shirt te dragen met activistische teksten, terwijl datzelfde shirt wordt gemaakt door mensen die niet eens genoeg krijgen om van rond te komen?! Gelukkig zijn er ontzettend veel merken die geweldige items maken waarmee jij je support kunt uiten én waarvan het productieproces diversiteit en inclusiviteit omarmt.

3x Alternatieven voor de Adidas Samba in 2024

Je kunt tegenwoordig bijna niet meer om Adidas Samba’s heen. Niet gek, want de iconische sneakers zijn er in ontzettend veel verschillende kleuren en maten. Toch zijn wij niet per se fan.Hoewel de Adidas Samba trainers eindeloos te combineren zijn en al meerdere seizoenen hip en happening zijn (= duurzamer), raden wij het merk niet aan als duurzame aankoop.In deze blog zoomen we in op onze favoriete duurzame alternatieven voor de Adidas Samba én vertellen we je waarom we daar eerder voor kiezen dan de bekende Samba’s.

3x onze Favoriete Duurzame Zonnebrillen Merken

Hoewel zowel Mei als Juni dit jaar eerder doen denken aan de herfst dan aan de lente, hopen we dat we binnenkort toch echt onze regenjassen kunnen verruilen voor een zonnebril. Vandaag delen we daarom een aantal van onze favoriete duurzame zonnebrillen met je. Mocht het zonnetje dan alsnog niet gaan schijnen, zie jij er iniedergeval stralend uit!

Nike en Duurzaamheid: Zo Duurzaam zijn je Sportkleding en Sneakers

Nike is één van de bekendste merken ter wereld en ook wij zwijmelden vroeger weg bij de nieuwste Air Max’s. Behalve klassieke sneakers als de Airforce 1, Air Max en de door Ronaldinho bekende Tiempo Legends, is Nike voor veel mensen het eerste merk waar ze aan denken bij sportkleding.  Maar hoe duurzaam is Nike nou eigenlijk? In deze blog bekijken we de impact van het merk zowel op het gebied van milieuvriendelijkheid als mensenrechten.

12 x Duurzame Kledingmerken voor Heren

Weinig duurzame kleding voor mannen? Zeker niet! Het aanbod van herenkleding is bij duurzame merken in de afgelopen jaren enorm toegenomen, daarnaast zijn er ook steeds meer merken te vinden die alleen voor mannen kleding maken of die volledig unisex zijn.

Is Bamboe Kleding Duurzaam? Zo Milieuvriendelijk is Bamboe!

Toen we laatst de vraag kregen of kleding van bamboe nou wel zo duurzaam is, kwamen we erachter dat we die informatie inmiddels op veel verschillende plekken op onze website hebben verzameld, maar nog nooit hadden samengevat in een blog. Daarom in deze blog een duidelijke samenvatting over hoe duurzaam kleding van bamboe is en waar je op kunt letten.

Hoe Fast Fashion is ontstaan? Een Korte Geschiedenis!

Loop door een gemiddelde winkelstraat en het is lastig voor te stellen dat er ooit een wereld was waar fast fashionmerken niet bestonden. Inmiddels zijn we met z’n allen gewend om voor nog geen 5 euro een nieuwe top te kunnen scoren en de fast fashionmerken wisselen elkaar af met schreeuwende reclames en kortingen. Maar hoe is fast fashion ooit de norm geworden? Waarom is goedkope kleding tegenwoordig overal? In deze blog duiken we in het ontstaan van fast fashion!

9x De leukste Duurzame Kraamcadeaus voor elk Budget

Cadeaus blijven altijd lastig te combineren met duurzaamheid. Er is namelijk niets duurzaams aan dingen geven die toch niet worden gebruikt. Toch voelt het ook knullig om met lege handen aan te komen op kraamvisite. Daarom delen we in deze blog onze favoriete duurzame kraamcadeaus! 

Cradle to Cradle design: Wat is het en wat houdt het keurmerk precies in?

Je ziet het steeds vaker voorbijkomen: het cradle-to-cradle principe. Letterlijk vertaald betekent cradle to cradle van wieg tot wieg. Cradle to cradle is een ontwerpprincipe dat vaak wordt toegewezen aan Duitse professor Michael Braungart en de Amerikaanse architect en designer William McDonough. In 2002 publiceerden de twee het boek Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things. In het boek pleiten ze voor een radicale verandering in de manier waarop we materialen en producten produceren en gebruiken. In plaats van het traditionele productontwerp, waarbij producten worden gemaakt, gebruikt en weggegooid, zijn producten die volgens het cradle to cradle principe gemaakt worden oneindig recyclebaar of biologisch afbreekbaar. Een circulaire productiemethode dus!

Nieuwe Europese Wetgeving rondom Duurzaamheid: Het Einde van Fast Fashion en Greenwashing?

De Europese Unie maakt geen geintjes meer met fast fashion. Wet na wet wordt voorgesteld om de kledingindustrie milieuvriendelijker, verantwoordelijker en meer circulair te maken. Maar, met al die nieuwe Europese wetten en de complexe processen om deze door te voeren, is het lastig om op de hoogte te blijven. Daarom zoomen we in deze blog in op een aantal nieuwe Europese wetten rondom duurzaamheid.

9x De Leukste Duurzame Yogakleding voor tijdens al je Yoga Sessies

Of je nu naar de hipste nieuwe yogastudio gaat of thuis zelf een yogalesje volgt van Yoga with Adriene; een fijne yoga outfit kan net dat beetje extra motivatie geven om toch je yogamatje weer uit te rollen. Omdat veel yogakleding tegenwoordig gemaakt is van polyester (hallo, plastic!) of al snel begint te slijten, delen we in de blog van vandaag onze favoriete merken waar je yogakleding scoort die op een eerlijke en milieuvriendelijkere manier is gemaakt.Yogakleding die niet alleen goed is voor je practice, maar ook voor de planeet!

7x Onze Favoriete Duurzame Sneakers voor Mannen

Dat duurzame mode allang niet meer iets voor hippies is, bewijzen deze heerlijke sneaker merken. Ze zijn mooi, hip én duurzaam. In de blog van vandaag lichten we onze favoriete sneakermerken voor heren uit. Klik op de naam van het merk om alle producten van het merk te zien!

Zo Support je Duurzame Kledingmerken (Zelfs Zonder Geld uit te Geven)

Duurzame mode gaat niet alleen om zo veel en vaak mogelijk shoppen van merken die aansluiten bij je normen en waarden. Hoe graag we ook elke dag weer een fantastisch merk zouden willen supporten met een aankoop; het is niet per se duurzaam én wel nogal duur. Toch lijkt het vaak alsof kopen van duurzame merken de enige manier is om ze te helpen groeien. Gelukkig is dat niet waar en zijn er genoeg gratis manieren waarop je een merk kunt helpen met het vergroten van hun impact. In deze blog delen we 5 simpele manieren hoe jij duurzame modemerken kunt helpen zonder daar ook maar een euro voor uit te geven! Lees dus snel verder.

Goedkope duurzame kleding: klein budget, grote impact

Als je gewend bent aan Primark prijzen (of eigenlijk gewoon de prijzen in een willekeurige winkelstraat in Nederland) dan kan het nogal schrikken zijn als je voor het eerst een prijskaartje ziet van een duurzamer merk. Een basic topje voor €39,50; wat?! We snappen het. Wij hebben dit ook gehad. Toen we Project Cece begonnen studeerden we nog en hadden we een klein budget om uit te geven aan kleding. Toch hebben we sinds we besloten om Project Cece op te richten geen fast fashion meer gekocht. Hoe we dat voor elkaar kregen met een klein budget? Dat was eerder een verandering van *hoe* we kochten dan *wat* we kochten. In deze blog vertellen we er meer over!

Zo Maak je een Mode Moodboard (en Gebruik je hem om je Eigen Stijl te Ontdekken)

Pinterest-borden, Canva-probeersels en honderden favorieten op Instagram: ben jij ook fan van mooie outfitinspiratie-posts?Een duidelijk idee hebben van je eigen stijl is een fantastische manier om duurzamer om te gaan met kleding. Het maakt je namelijk imuun voor de continue trendcycles van de fast fashion industrie!Een fijne manier om je eigen stijl te ontdekken of verder te ontwikkelen is door het maken van moodboards.

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳