Duurzame tienerkleding, bestaat dat wel?

Noor Veenhoven

(laatst geupdate op )

Duurzame tienerkleding, bestaat dat wel?

We hebben de afgelopen tijd een beetje meer aandacht gegeven aan onze kinderkleding en daarbij kregen we van meerdere ouders de prangende vraag: en tienerkleding dan? Hebben jullie dat ook?

Nog een best moeilijke vraag! Want wat is tienerkleding eigenlijk en wat maakt het nou zo moeilijk om het duurzaam te vinden? Wij doken deze week helemaal in het onderwerp en komen (hopelijk) met wat goede oplossingen!

Wat is tienerkleding eigenlijk en waarom is het moeilijk te vinden?

Tienerkleding is kleding voor de leeftijd 11 tot 14 jaar. Wanneer kinderen nog niet alle mannen- of vrouwenkleding aankunnen, omdat die maten net iets te groot zijn, maar waar veel kinderkleding ophoudt, namelijk bij maat 146 (leeftijd 11).

Een maatje groter 152 oftewel maatje XXS oftewel maatje 32 is een kleine maat die we in duurzame kleding sowieso niet veel zien. De kleinere en grotere maten zijn namelijk nog steeds knap lastig te vinden, en waar het plus-size aanbod inmiddels een beetje begint uit te breiden zijn de petites nog moeilijk te vinden.

Nu kun je natuurlijk denken: Nou gat in de markt! Waarom gaat er niemand duurzame tienerkleding maken? Het antwoord is vrij simpel: de doelgroep is erg veranderlijk en wil/kan vaak niet investeren in iets wat lang mee gaat. Ze zijn er namelijk zo weer uitgegroeid.

Daarnaast heb je nog het probleem dat kinderen op die leeftijd zelf gaan beslissen wat ze willen dragen. Ze willen er natuurlijk wel goed uitzien en er bijhoren. De stijlvolle minimalistische of juist mega fleurige stijl van hun ouders is niet altijd iets wat ze voor zichzelf willen.

Wat zijn je opties voor duurzame tienerkleding?

1.     Kinderkleding met grotere maten.

Natuurlijk zijn er ook wel een aantal kinderkledingmerken die wel de grotere maten hebben en waar tieners dus ook best kunnen scoren. Ze vinden kan nog even lastig zijn omdat de maten vaak op verschillende manieren worden aangegeven.

Matona heeft kleding voor kinderen én volwasenen en slaat daarmee een bruggetje. De kinderkleding gaat tot 14 jaar!

Duurzame Tienerkleding van Matona

De kinderkleding van duurzaam kledingmerk Orbasics gaat tot maat 152. Het merk maakt basics met een twist van goede materialen. Ideaal als je tiener unieke sweaters, bombers en basics wilt dragen van een merk dat past bij hun normen, waarden en stijl.

Tienerkleding van Duurzaam Kledingmerk Orbasics

Ook de kindercollectie van SNURK Amsterdam gaat tot 14 jaar. Het merk maakt vrolijke items met creatieve prints. Van vrolijke sweaters tot fijne jurkjes; we denken dat jouw tiener hier wel mee uit de voeten kan!

Duurzame Tienerkleding van SNURK Amsterdam

De kinderkleding van Zebrasaurus gaat tot maat 164. Het Nederlandse merk maakt T-shirts en sweaters van gecertificeerd biologisch katoen en zeefdrukt daar leuke prints op.

t-shirt voor tieners van Nederlands merk Zebrasaurus

 

2.     Dames en heren kleding met kleine maatjes.

Het kleinste maatje dat we hebben is bij Project Cece 32 en dat zijn maar een paar producten, zoals bij het merk Ophaline Hue. Daarnaast hebben we nog een aantal merken die de kleding op maat maakt, wat natuurlijk ook het maten probleem oplost.

Het probleem hiermee is natuurlijk dat je niet iets helemaal op maat wil laten maken waar je tiener binnen een paar maanden weer uit is gegroeid. Misschien daarom verstandig om kleding toch een beetje op de groei te kopen. Sweaters en hoodies zijn prima als ze een beetje baggy zijn, dus dan is een maatje 34 niet heel erg als je eigenlijk op zoek bent naar 32.

3.     Tweedehands en kledingruilen!

Tweedehands kleding is natuurlijk een hele goede voor tienerkleding. Tweedehands kleding wordt sowieso steeds populairder dus er is ook steeds meer keuze, zowel online als in fysieke winkels. Als ze op de kleding zijn uitgekeken of eruit zijn gegroeid kan de kleding weer worden doorverkocht. Bij Vinted kun je een gigantisch aanbod tweedehands kleding voor tieners vinden door te filteren op relevante maten voor je tiener.

Het moeilijke van tweedehands is natuurlijk dat tieners het misschien niet per se leuk vinden, vooral als ze het idee hebben dat het om goedkope afdankertjes gaat. Daarom is het misschien een leuk idee om met de vrienden en vriendinnen een kledingruilfeest te organiseren!

Dan kun je met de ouders zorgen dat er veel tieners meedoen, iedereen draagt tweedehands dus iedereen doet mee, en je stimuleert het idee dat tweedehands kleding leuk is.


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Zo Support je Duurzame Kledingmerken (Zelfs Zonder Geld uit te Geven)

Duurzame mode gaat niet alleen om zo veel en vaak mogelijk shoppen van merken die aansluiten bij je normen en waarden. Hoe graag we ook elke dag weer een fantastisch merk zouden willen supporten met een aankoop; het is niet per se duurzaam én wel nogal duur. Toch lijkt het vaak alsof kopen van duurzame merken de enige manier is om ze te helpen groeien. Gelukkig is dat niet waar en zijn er genoeg gratis manieren waarop je een merk kunt helpen met het vergroten van hun impact. In deze blog delen we 5 simpele manieren hoe jij duurzame modemerken kunt helpen zonder daar ook maar een euro voor uit te geven! Lees dus snel verder.

Goedkope duurzame kleding: klein budget, grote impact

Als je gewend bent aan Primark prijzen (of eigenlijk gewoon de prijzen in een willekeurige winkelstraat in Nederland) dan kan het nogal schrikken zijn als je voor het eerst een prijskaartje ziet van een duurzamer merk. Een basic topje voor €39,50; wat?! We snappen het. Wij hebben dit ook gehad. Toen we Project Cece begonnen studeerden we nog en hadden we een klein budget om uit te geven aan kleding. Toch hebben we sinds we besloten om Project Cece op te richten geen fast fashion meer gekocht. Hoe we dat voor elkaar kregen met een klein budget? Dat was eerder een verandering van *hoe* we kochten dan *wat* we kochten. In deze blog vertellen we er meer over!

Zo Maak je een Mode Moodboard (en Gebruik je hem om je Eigen Stijl te Ontdekken)

Pinterest-borden, Canva-probeersels en honderden favorieten op Instagram: ben jij ook fan van mooie outfitinspiratie-posts?Een duidelijk idee hebben van je eigen stijl is een fantastische manier om duurzamer om te gaan met kleding. Het maakt je namelijk imuun voor de continue trendcycles van de fast fashion industrie!Een fijne manier om je eigen stijl te ontdekken of verder te ontwikkelen is door het maken van moodboards.

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳