Wat is duurzame kleding en waarom moet de mode industrie verduurzamen

Duurzame kleding is een verzamelnaam voor kleding die geproduceerd is zonder mens, dier, of milieu te schaden. De kledingindustrie een van de meest vervuilende en mensonterende industrieën ter wereld. Slechts 1% van alle kleding wordt eerlijk geproduceerd. Meestal komt maar 0,6% van de prijs van een kledingstuk terecht bij de persoon die het heeft gemaakt. De arbeiders maken lange werkdagen in onveilige omstandigheden voor een loon waar ze nauwelijks van kunnen leven.

Waarom eerlijke kleding

De mode industrie is ook ontzettend vervuilend, dit komt door veel verschillende factoren verspreid over het hele productieproces. Voor het produceren van de materialen is vaak veel water nodig, vooral voor materialen zoals katoen. Er zijn ook veel gif nodig voor het telen van katoen, 16% van alle insecticide en 6% van alle pesticiden ter wereld worden gebruikt in de katoenteelt. Dit is giftig voor de bodem, de omwonende organismen en de mensen die in de velden moeten werken. Het verven van de stoffen is ook een schadelijk proces omdat de verfstoffen giftig zijn en vaak ongefilterd terug de rivier in worden gegooid. Vervolgens moet de kleding nog getransporteerd worden waarbij ook veel CO2 bij vrij komt. Door de grote hoeveelheid kleding die wij kopen wordt er een ook weer een grote hoeveelheid kleding weggegooid, wat weer bijdraagt aan het afvalprobleem.

Pesticides

Wat is eerlijke kleding?

Kleding die eerlijk wordt geproduceerd betekent dat de arbeiders die het hebben gemaakt werken onder veilige en hygiënische werkomstandigheden op normale werktijden. Ze krijgen een leefbaar loon, wat betekent dat ze genoeg geld betaald krijgen om eten te kopen voor zichzelf en hun familie, om huur te betalen, om gezondheidszorg te betalen, om kleding te kopen, om transport en educatie te betalen en een klein beetje over te houden om te kunnen sparen. Daarnaast hebben ze het recht tot het vormen van vakbonden.

Eerlijke productie MayamikoEerlijke productie bij Mayamiko

Wat is milieuvriendelijke kleding?

Kleding is milieuvriendelijk als er gebruik is gemaakt van milieuvriendelijke materialen, zoals bamboe, Tencel, organisch katoen en linnen. Meer informatie hierover is te vinden op de materialen pagina. Kleding kan ook milieuvriendelijk zijn doordat er minder water is verspilt bij het proces, minder gifstoffen in het milieu zijn terecht gekomen of dat er minder CO2 is uitgestoten dan bij reguliere kleding.

milieuvriendelijk

Wat is veganistische kleding?

Veganistische kleding is kleding die geen dierlijke producten bevat. Er zullen dus geen materialen worden gebruikt zoals wol of leer. Ook de lijm in schoenen zal vrij zijn van gelatine en de verfstoffen bevatten ook geen dierlijke producten.

         

blij lammetje

 

| Duurzame materialen >

Samen staan we sterk! Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode.