Wat is duurzame kleding en waarom moet de mode industrie verduurzamen

Duurzame kleding is een verzamelnaam voor kleding die geproduceerd is zonder mens, dier, of milieu te schaden. De kledingindustrie een van de meest vervuilende en mensonterende industrieën ter wereld. Slechts 1% van alle kleding wordt eerlijk geproduceerd. Meestal komt maar 0,6% van de prijs van een kledingstuk terecht bij de persoon die het heeft gemaakt. De arbeiders maken lange werkdagen in onveilige omstandigheden voor een loon waar ze nauwelijks van kunnen leven.

Waarom eerlijke kleding

De mode industrie is ook ontzettend vervuilend, dit komt door veel verschillende factoren verspreid over het hele productieproces. Voor het produceren van de materialen is vaak veel water nodig, vooral voor materialen zoals katoen. Er is ook veel gif nodig voor het telen van katoen, 16% van alle insecticide en 6% van alle pesticiden ter wereld worden gebruikt in de katoenteelt. Dit is giftig voor de bodem, de omwonende organismen en de mensen die in de velden moeten werken. Het verven van de stoffen is ook een schadelijk proces omdat de verfstoffen giftig zijn en het verfwater vaak ongefilterd terug de rivier in worden gegooid. Vervolgens moet de kleding nog getransporteerd worden waarbij veel CO2 vrij komt. Door de grote hoeveelheid kleding die wij kopen wordt er ook een grote hoeveelheid kleding weggegooid, wat weer bijdraagt aan het afvalprobleem.

Pesticides

5 labels voor duurzame kleding bij Project Cece

Bij Project Cece maken we onderscheidt tussen vijf verschillende categorieën waarin een merk duurzaam kan zijn:

 

Eerlijk Eerlijke geproduceerd

milieuvriendelijk Milieuvriendelijk geproduceerd

Lokaal Lokaal geproduceerd (in Europa)

Vegan Veganistisch

Good cause Steunt lokale bevolking

 

We hebben ervoor gekozen om de merken deze labels toe te kennen om het inzichtelijker te maken waar de merken zich voor inzetten. De labels zijn dus geen keurmerk of garantie, maar alleen een manier om het inzichtelijker te maken waar het merk zich voor inzet. Wat we bij Project Cece verstaan onder deze labels is hieronder te lezen.

Fair trade Wat is eerlijke kleding?

Kleding die eerlijk wordt geproduceerd betekent dat de arbeiders die het hebben gemaakt werken onder veilige en hygiënische werkomstandigheden op normale werktijden. Ze krijgen een leefbaar loon, wat betekent dat ze genoeg geld betaald krijgen om eten te kopen voor zichzelf en hun familie, om huur te betalen, om gezondheidszorg te betalen, om kleding te kopen, om transport en educatie te betalen en een klein beetje over te houden om te kunnen sparen. Bij eerlijke handel is er geen sprake van dwangarbeid of kinderarbeid en hebben de arbeiders het recht tot het vormen van vakbonden.

Eerlijke productie MayamikoEerlijke productie bij Mayamiko

Milieuvriendelijk Wat is milieuvriendelijke kleding?

Kleding kan op allemaal verschillende manieren milieuvriendelijk zijn. Er kan gebruik zijn gemaakt van milieuvriendelijke materialen, zoals bamboe, Tencel, organisch katoen en linnen. Meer informatie hierover is te vinden op de materialen pagina. Kleding kan ook milieuvriendelijk zijn doordat er minder water is verspilt bij het proces. Door alleen maar regenwater te gebruiken voor irrigatie bijvoorbeeld of door het water dat wordt gebruikt voor het verven te filteren en te hergebruiken. Merken die ervoor zorgen dat er geen gifstoffen in het milieu zijn terecht gekomen produceren ook al een stuk milieuvriendelijker dan reguliere modemerken. Een andere manier van milieuvriendelijker produceren is proberen de CO2 uitstoot zo veel mogelijk te verminderen.

We hebben bij Project Cece geen harde criteria van wanneer we het milieuvriendelijk label toepassen. Bij elk merk kijken we wat ons logisch lijkt en geven we de informatie waarom we deze keuze hebben gemaakt zo duidelijk mogelijk weer in de merkinformatie.

milieuvriendelijk

Lokaal geproduceerd Wat is lokaal geproduceerde kleding?

Bij Project Cece bedoelen we met lokaal geproduceerde kleding, kleding die geproduceerd is in Europa. Kleding die is geproduceerd is in Europa wordt vaak duurzamer geproduceerd dan buiten Europa. Dit komt ten eerste doordat de kleding een kleinere afstand hoeft af te leggen om bij jou aan te komen. Daarnaast valt productie in Europa onder de EU regelgeving, dus wordt er vaker onder eerlijke omstandigheden geproduceerd. Productie in Europa is uiteraard geen garantie dat de kleding eerlijk geproduceerd is. De EU regelgeving zorgt er ook voor dat de kleding aan bepaalde milieuvoorschriften moet voldoen, daardoor is de kleding vaak ook milieuvriendelijker geproduceerd. Dit is echter ook geen garantie voor milieuvriendelijke productie.

Europa

Vegan Wat is veganistische kleding?

Veganistische kleding is kleding die geen dierlijke producten bevat. Er zullen dus geen materialen worden gebruikt zoals wol of leer. Ook de lijm in schoenen zal vrij zijn van gelatine en de verfstoffen bevatten ook geen dierlijke producten. Dat kleding veganistisch is betekent niet alleen dat het vrij is van dierenleed, maar vaak ook dat het milieuvriendelijk is. De CO2 uitstoot van de productie van dier-vrije kleding is vaak lager omdat veel dieren veel CO2 uitstoten.

         

blij lammetje

Goed doel Wat is kleding die lokale bevolking steunt?

Het 'Steunt lokale bevolking' label van Project Cece wordt toegekend aan merken die net dat stapje verder willen gaan om mens en milieu te helpen. Dit zijn merken die niet alleen eerlijk produceren, maar ook ervoor zorgen dat de mensen die voor ze werken trainingen krijgen en dat hun kinderen schoolmaterialen krijgen. Dit is natuurlijk maar een voorbeeld. Het label 'Steunt lokale bevolking' is een overkoepelend label voor alle merken die goede doelen steunen en projecten doen om mens en milieu te helpen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld merken die een voor elke aankoop een deel van hun winst doneren aan een goed doel, trainingen en schoolspullen aanbieden aan de mensen die hun productie doen, kleding weggeven aan de mensen die het niet kunnen betalen, en nog veel meer. Er zijn ontzettend veel merken die zich keihard inzetten om de wereld een beetje mooier te maken. Ontdek ze hier:  

         

Good cause

 

 

| Duurzame materialen >

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen
in eerlijke en duurzame mode.