Wat is duurzame kleding en waarom moet de mode industrie verduurzamen

Duurzame kleding is een verzamelnaam voor kleding die geproduceerd is zonder mens, dier, of milieu te schaden. De kledingindustrie een van de meest vervuilende en mensonterende industrieën ter wereld. De meeste kledingarbeiders verdienen nog steeds te weinig om met hun gezin van te kunnen leven. Lange werkdagen en onveilige werkomstandigheden zijn eerder regel dan uitzondering in de mode-industrie.

Waarom eerlijke kleding

De mode industrie is ook ontzettend vervuilend, dit komt door veel verschillende factoren verspreid over het hele productieproces. Voor het maken van de materialen is vaak veel water nodig, vooral voor materialen zoals katoen. Er is ook veel gif nodig voor het telen van katoen, 16% van alle insecticide en 6% van alle pesticiden ter wereld worden gebruikt in de katoenteelt. Dit is giftig voor de bodem, de omwonende organismen en de mensen die in de velden moeten werken. Het verven van de stoffen is ook een schadelijk proces omdat de verfstoffen giftig zijn en het verfwater vaak ongefilterd terug de rivier in worden gegooid. Vervolgens moet de kleding nog getransporteerd worden waarbij veel CO2 vrij komt. Door de grote hoeveelheid kleding die wij kopen wordt er ook een grote hoeveelheid kleding weggegooid, wat weer bijdraagt aan het afvalprobleem.

Pesticides

5 labels voor duurzame kleding bij Project Cece

Bij Project Cece maken we onderscheidt tussen vijf verschillende categorieën waarin een merk duurzaam kan zijn:

 

Eerlijk Eerlijke geproduceerd

milieuvriendelijk Milieuvriendelijk geproduceerd

Lokaal Lokaal geproduceerd (in Europa)

Vegan Veganistisch

Good cause Steunt lokale bevolking

 

We hebben ervoor gekozen om de merken deze labels toe te kennen om het inzichtelijker te maken waar de merken zich voor inzetten. De labels zijn dus geen keurmerk of garantie, maar alleen een overzichtelijke weergave van de waarden waar het merk voor staat. Wat we bij Project Cece verstaan onder deze labels is hieronder te lezen. Eerlijke productie en milieuvriendelijke productie zijn voor Project Cece de kernwaarden. Dat betekent dat elk merk of webshop aan minstens één van deze waarden moet voldoen om vertegenwoordigt te worden op onze website. 

Fair trade Wat is eerlijke kleding?

Kleding die eerlijk wordt geproduceerd betekent dat de arbeiders die de producten hebben gemaakt onder veilige en hygiënische werkomstandigheden en op normale werktijden werken. Ze krijgen een leefbaar loon, wat betekent dat ze genoeg geld betaald krijgen om eten te kopen voor zichzelf en hun familie, om huur te betalen, om gezondheidszorg te betalen, om kleding te kopen, om transport en educatie te betalen en een klein beetje over te houden om te kunnen sparen. Bij eerlijke handel is er geen sprake van dwangarbeid of kinderarbeid en hebben de arbeiders het recht tot het vormen van vakbonden. Het is één van de twee kernwaarden voor Project Cece dat de kleding van een merk eerlijk geproduceerd is.

Eerlijke productie MayamikoEerlijke productie bij Mayamiko

Milieuvriendelijk Wat is milieuvriendelijke kleding?

Kleding kan op verschillende manieren milieuvriendelijk zijn. De producten kunnen gemaakt zijn van milieuvriendelijke materiaal, zoals bamboe, Tencel, organisch katoen, linnen of nieuw innovatief materiaal. Meer informatie hierover is te vinden op de materialen pagina. Kleding kan ook milieuvriendelijk zijn doordat er minder water is verbruikt bij het proces. Door alleen maar regenwater te gebruiken voor irrigatie, of door hergebruik van het water dat wordt gebruikt voor het verven.  Overige aspecten van milieuvriendelijk produceren zijn het voorkomen van gifstoffen in het milieu, het verminderen van CO2 uitstoot en het werken met bio-afbreekbare verpakkingsmaterialen. Per merk analyseert Project Cece of het label ‘milieuvriendelijk’ toegepast zal worden aan de hand van het verhaal van het merk. Deze informatie geven wij vervolgens zo duidelijk mogelijk weer in de merkinformatie. Milieuvriendelijke productie is de tweede kernwaarde voor Project Cece.

milieuvriendelijk

Lokaal geproduceerd Wat is lokaal geproduceerde kleding?

Bij Project Cece is kleding lokaal geproduceerd, wanneer het binnen Europa geproduceerd is.  Deze kleding wordt vaak duurzamer geproduceerd dan buiten Europa. Dit komt ten eerste, doordat de kleding een kleinere afstand af zal leggen om bij jou aan te komen. Daarnaast valt productie in Europa onder de EU regelgeving, dus wordt er vaker onder eerlijke omstandigheden geproduceerd. Productie in Europa is uiteraard geen garantie dat de kleding eerlijk geproduceerd is. De EU regelgeving zorgt er ook voor dat de kleding aan bepaalde milieuvoorschriften moet voldoen, daardoor is de kleding vaak ook milieuvriendelijker geproduceerd. Dit is echter ook geen garantie voor milieuvriendelijke productie.

Europa

Vegan Wat is veganistische kleding?

Veganistische kleding is kleding die geen dierlijke producten bevat. Er zullen dus geen materialen worden gebruikt zoals wol of leer. Ook de lijm (in bijvoorbeeld schoenen) en verfstoffen bevatten geen dierlijke producten.  Dat kleding veganistisch is, betekent niet alleen dat het vrij is van dierenleed, maar vaak ook dat het milieuvriendelijk is. De CO2 uitstoot van de productie van diervrije kleding is over het algemeen lager, omdat veel dieren veel CO2 uitstoten.

         

blij lammetje

Goed doel Wat is kleding die lokale bevolking steunt?

Het 'Steunt lokale bevolking' label van Project Cece wordt toegekend aan merken die net dat stapje verder willen gaan om mens en milieu te helpen. Dit zijn merken die niet alleen eerlijk produceren, maar er ook voor zorgen dat de mensen die voor ze werken trainingen krijgen en dat hun kinderen schoolmaterialen krijgen. Dit is natuurlijk maar een voorbeeld. Het label 'Steunt lokale bevolking' is een overkoepelend label voor alle merken die goede doelen steunen en projecten doen om mens en milieu te helpen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld merken die een voor elke aankoop een deel van hun winst doneren aan een goed doel, trainingen en schoolspullen aanbieden aan de mensen die hun productie doen, kleding weggeven aan de mensen die het niet kunnen betalen, en nog veel meer. Er zijn ontzettend veel merken die zich keihard inzetten om de wereld een beetje mooier te maken. Ontdek ze hier: 

         

Good cause

 

 

| Duurzame materialen >