B Corp

B Corps is een keurmerk waarmee bedrijven laten zien dat ze een bedrijf zijn dat een positieve impact maakt op de wereld. Het B Corp keurmerk certificeert niet een product of dienst, maar beoordeeld de totale positieve impact die een bedrijf maakt.

B Corp kijkt naar 6 impact gebieden van een bedrijf:

 • Bestuur: Over hoe een bedrijf op een impactvolle en transparante manier kan worden gemanaged.
 • Arbeiders: Over hoe een bedrijf op een ethische manier met hun werknemers kan omgaan.
 • Gemeenschap: Over hoe een bedrijf kan bijdragen aan het economische en sociale welzijn van de gemeenschap van waar ze opereren.
 • Milieu: Over wat een bedrijf kan doen om een positieve milieu impact te hebben.
 • Klanten: Over wat een bedrijf kan doen om meer waarde te creëren voor hun klanten.
 • Bekendmaking vragenlijst: Over andere gevoelige bedrijfsinformatie die misschien zorgt voor een negatieve impact.

Het totaal aantal punten dat over deze 6 aspecten te behalen valt is 200. Een bedrijf heeft op zijn minst 80 punten nodig om B Corp gecertificeerd e worden. 

> Bekijk het volgende keurmerk: Bluesign

Hoe Bcorp scoort op schaal van 1 tot 4

Eerlijkheid en transparantie staat bij Project Cece hoog in het vaandel. Wat is het eerlijke verhaal achter de kleding. Een duurzame keuze maken was nog nooit zo makkelijk!

Terug naar overzicht

Milieu

Eerlijke handel

Dierenwelzijn

Verbetering

Controle

2/4
2/4
0/4
3/4
2/4

Terug naar overzicht

Samen kunnen we impact maken!

Milieuvriendelijk

B Corps heeft een flink aantal onderdelen binnen hun milieu impact gebied waar een bedrijf punten op kan scoren. Nu is het niet nodig om op al deze punten een hoge score te halen aangezien het totaal aantal punten van alle impact gebieden bepaald of het bedrijf het B Corp keurmerk toegekend krijgt.

De onderdelen waar de B Impact Assessment punten op toekent zijn:

 • Milieu bedrijfsvoering: Over wat voor systemen het bedrijf heeft om op een milieuvriendelijke manier het bedrijf te besturen. Hieronder valt bijvoorbeeld het gebruik van gecertificeerde producten en of de faciliteiten van het bedrijf onder een groen bouw programma vallen.
 • Lucht en klimaat: Over hoeveel het bedrijf uitstoot en hoe het bedrijf omgaat met energie en transport.
 • Water: Over watergebruik.
 • Land en leven: Over afval management en omgang met gevaarlijke stoffen.

Score: 2/4 Als aan alle punten zou moeten worden voldaan dan zou de score waarschijnlijk 4/4 zijn, maar aangezien dit niet nodig is om het keurmerk te halen geven we het een 2/4.

Eerlijke handel

B Corps heeft een flink aantal onderdelen binnen hun arbeiders impact gebied waar een bedrijf punten op kan scoren. Nu is het niet nodig om op al deze punten een hoge score te halen aangezien het totaal aantal punten van alle impact gebieden bepaald of het bedrijf het B Corp keurmerk toegekend krijgt.

De onderdelen waar de B Impact Assessment punten op toekent zijn:

 • Financiële veiligheid: Over hoeveel werknemers betaald worden en wat de pensioenregelingen zijn.
 • Gezondheid en veiligheid: Over de gezondheidszorg van de werknemers.
 • Loopbaanontwikkeling: Over hoe arbeiders worden begeleid in hun carrière. 
 • Betrokkenheid en tevredenheid: Over hoe tevreden werknemers zijn, secondaire arbeidsvoorwaarden en wat voor mechanismen er zijn voor het vormen van vakbonden.

Score: 2/4 Als aan alle punten zou moeten worden voldaan dan zou de score waarschijnlijk 4/4 zijn, maar aangezien dit niet nodig is om het keurmerk te halen geven we het een 2/4.

Dierenwelzijn/Vegan

Er wordt nog geen impact gemeten door B Corporation op het gebied van dierenwelzijn.

Verbetering en rapportage

De Impact Assessment van B Corp heeft een bedrijf de handvaten om te zien op wat voor manier ze impact maken en hoe ze in de toekomst nog meer impact kunnen maken. 

Bedrijven met het B Corp keurmerk kun je terugvinden op de B Corporation website. Je kunt daar de score terugvinden van het merk en hoe ze scoorde op elk van de impact gebieden. Hoe de scores precies zijn opgebouwd en waar het bedrijf niet op scoorde wordt niet openbaar gemaakt.

Score: 3/4 B Corp geeft een bedrijf de handvaten die het nodig heeft om verder te verbeteren, daarnaast wordt het rapport van het bedrijf openbaar gemaakt. Dit is wel een samenvatting van de gehele Impact Assessment, de Assessment zelf is niet openbaar beschikbaar.

Controle

Een bedrijf dat het B Corp keurmerk wilt krijgen, moet eerst de B Impact Assessment doen. Dit is een gratis online tool waarmee en bedrijf hun impact kan meten op de 6 impact gebieden aangegeven in de inleiding. Als het bedrijf een score heeft van 80 of hoger voor al deze 6 impact gebieden samen.

Na het invullen van de vragenlijst kan deze ingediend worden en dan zal er een beoordelingsgesprek ingepland worden. Dit gesprek duurt ongeveer 60 tot 90 minuten en daarin worden alle punten die niet duidelijk waren van de ingevulde vragenlijst besproken.

Na het beoordelingsgesprek wordt er nog om relevante documentatie gevraagd om een aantal van de punten uit de impact assessment te bewijzen, en tenslotte doet B Corp nog een Background check van het bedrijf. Hierbij kijken ze naar alles wat publiek beschikbaar is, wat in het nieuws over het bedrijf is gezegd etc.

Om het B Corp keurmerk te behouden moet een bedrijf elke drie jaar de impact assessment nogmaals doen.

Score: 2/4 Er worden geen controles uitgevoerd binnen het bedrijf zelf door B Corp of een derde onafhankelijke partij. De certificering bestaat alleen uit het invullen van een vragenlijst en onderzoek doen naar publiek beschikbare informatie.

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳