Bluesign

Het BLUESIGN keurmerk wordt gebruikt voor beide een eindproduct of voor de losse componenten die tot een product kunnen leiden. Bij kleding kan dus een eindproduct het BLUESIGN keurmerk dragen, maar het is ook mogelijk om een stoffenfabrikant te hebben die BLUESIGN gecertificeerd is.

Het BLUESIGN keurmerk is actief op sociaal en milieuvlak. De belangrijkste onderdelen van het keurmerk gaan over zuinig en duurzaam omgaan met grondstoffen en zorgen dat er geen gevaarlijke stoffen en chemicaliën worden gebruikt. 

Een fabrikant die aan de BLUESIGN criteria voldoet is bluesign® APPROVED.

Een product dat het BLUESIGN keurmerk draagt wordt door BLUESIGN ook wel een bluesign® PRODUCT genoemd. Deze certificering wordt alleen gegeven aan merken die helemaal toegewijd zijn aan het BLUESIGN systeem. Dit betekent dat op zijn minst 90% van hun stoffen bluesign® APPROVED moeten zijn, en 30% van de accessoires bluesign® APPROVED zijn, dit gaat om bijvoorbeeld de knopen, ritsen en labeltjes die in het product zitten. Het doel is om alle componenten van de productie bluesign® APPROVED te hebben natuurlijk.

> Bekijk het volgende keurmerk: Fairtrade International

Hoe BlueS scoort op schaal van 1 tot 4

Eerlijkheid en transparantie staat bij Project Cece hoog in het vaandel. Wat is het eerlijke verhaal achter de kleding. Een duurzame keuze maken was nog nooit zo makkelijk!

Terug naar overzicht

Milieu

Eerlijke handel

Dierenwelzijn

Verbetering

Controle

2/4
2/4
1/4
3/4
2/4

Terug naar overzicht

Veel kleding heeft meer van de wereld gezien dan jij.

Milieuvriendelijk

Om het bluesign® APPROVED te worden moet een fabrikant aan een aantal criteria voldoen. BLUESIGN wil naast de harde criteria ook dat fabrikanten zich blijven verbeteren en steeds milieuvriendelijker gaan produceren. Een aantal van hun criteria zijn: 

  • Er zijn strenge regels voor het gebruik van gevaarlijke stoffen. Er mogen geen stoffen worden gebruikt die schadelijk zijn voor de eindgebruiker.
  • Er moet zo veel mogelijk gebruik gemaakt worden van gerecyclede materialen en (gecertificeerd) biologische materialen.
  • Er zal zo efficiënt mogelijk met grondstoffen worden omgegaan. Zoals bijvoorbeeld het hergebruiken van koelwater, het isoleren van machines die verwarmen, en in-house recycling van chemicaliën. Dit betekent dat er energiezuinig wordt geproduceerd, met zo min mogelijk drinkwater verspilling en hergebruik van chemicaliën.
  • Er moet op een verantwoordelijke manier met afvalwater worden omgegaan. Eerst moet het behandeld worden voordat het wordt geloosd (maar het hoeft niet niveau drinkwater schoon te zijn).
  • Er moet een rapport worden opgesteld van hoeveel gasachtige uitstoot (CO2, Ozon, etc.) er is en er moet een plan worden gemaakt om dit te verminderen.
  • Er wordt zo goed mogelijk met afval omgegaan door onnodig materiaal te vermijden, het nodige materiaal te verminderen, te herbruiken en te recyclen. 

Score: 2/4 Er zijn vooral regels voor het goed omgaan met grondstoffen, het vermijden van gevaarlijke stoffen, en zo min mogelijk afval creëren. Er zijn geen harde criteria dat er alleen maar duurzaam materiaal gebruikt mag worden, en veel van de criteria over duurzaam omgaan met energie en water zijn meer wat wordt aangeraden en waar BLUESIGN nog groei wil zien. 

Eerlijke handel

Om bluesign® APPROVED te worden moet op gebied van eerlijke handel aan de volgende criteria worden voldaan:

  • Alle vormen van fysiek en verbaal misbruik zijn verboden. Hieronder vallen ook seksuele intimidatie, andere vormen van intimidatie en lijfstraffen.
  • Er moet een geschreven arbeidscontract zijn met alle werknemers.
  • Er is geen gedwongen arbeid.
  • Er is vrijheid om vakbonden te vormen en collectief te onderhandelen.
  • Er zal geen kinderarbeid zijn, en mensen onder de 18 jaar mogen geen gevaarlijk werk of nachtwerk verrichten.
  • Er zullen normale werktijden zijn, dus een werkweek zal nooit meer dan 48u bevatten (sommige landen hebben een 6 daagse werkweek), en overuren mogen niet meer dan 12u zijn en het mag niet te vaak voorkomen.
  • Er is geen discriminatie. Niet bij het aannemen van mensen, hoeveel mensen betaald worden, kans op promotie, voor de pensioenregeling of voor het krijgen van training.
  • Vrouwen worden gelijk behandeld en zwangere vrouwen worden beschermd.
  • Vrouwen hebben recht op zwangerschapsverlof van minstens 15 weken.

De bluesign® SYSTEM PARTNERS (bedrijven die het keurmerk van BLUESIGN hebben of proberen deze te krijgen) worden ook aangemoedigd om een nog breder sociaal systeem te implementeren in hun faciliteit, via bijvoorbeeld de Fair Wear Foundation of de SA8000. Voor bluesign® SYSTEM PARTNERS waarbij bij controle de criteria van BLUESIGN overtreden worden is dit zelfs verplicht.

 

Score: 2/4 Er staat niets in de criteria over een leefbaar loon of zelfs een minimum loon. Daarnaast staat er ook niets over een schone en gezonde werkplaats of faciliteiten zoals toiletten.

Dierenwelzijn/Vegan

BLUESIGN heeft voor de productie zelf geen voorwaarden voor dierenwelzijn, maar ze vragen wel aan partners om aan het dierenwelzijn te denken bij de inkoop van hun materialen. Ze raden daar ook aan om alleen gecertificeerde producten in te kopen. 

Score: 1/4 Want het wordt vooral gevraagd om dierenwelzijn mee te nemen in de beslissing voor materiaal keuze, maar er wordt geen hard criterium aan verbonden.

Verbetering en rapportage

BLUESIGN doet een assessment en maakt hiervan een samenvatting. Hierin staat onder andere de beslissing of het bedrijf voldoet aan de bluesign CRITERIA. In het rapport staan ook aanbevelingen hoe het bedrijf verder kan verbeteren. bluesign® SYSTEM PARTNERS worden altijd gestimuleerd om verder te blijven verbeteren en ook om gebruik te maken van andere certificeringen. De rapportage is niet publiek beschikbaar.

Score: 3/4 Er wordt een rapport gemaakt, dit wordt gedeeld met het bedrijf samen met aanbevelingen voor verbeteringen.

Controle

BLUESIGN voert zelf de controles uit om te kijken of een bedrijf voldoet aan de criteria van BLUESIGN. Hierbij gaan ze langs bij de productielocatie. BLUESIGN behoudt zich het recht om onaangekondigd een follow-up inspectie te doen, maar dit doen ze niet altijd.

De inspectie moet elke 3 jaar plaatsvinden om de certificering te behouden.

Score: 2/4 De controle wordt door BLUESIGN uitgevoerd en maar een keer in de 3 jaar. Onaangekondigde inspecties hoeven niet voor te komen. 

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳