Global Organic Textile Standard

De Global Organic Textile Standard (GOTS) is een keurmerk dat ontwikkeld is om een wereldwijd erkende standaard te maken voor biologische textiel. GOTS is actief in elk onderdeel van de productieketen, van het oogsten van materialen, eerlijk en duurzame productie van kleding, tot op een duurzame manier de labels toevoegen aan het eindproduct. 

Het is mogelijk voor een boer om GOTS gecertificeerd te worden, maar het is ook mogelijk voor een kledingfabriek om GOTS gecertificeerd te zijn. Een kledingstuk mag alleen het GOTS keurmerk dragen als elk onderdeel van de productieketen GOTS gecertificeerd is.

GOTS hanteert twee standaarden:

GOTS Organic: Hiervoor bestaat het product uit meer dan 95% biologisch gecertificeerd materiaal.
GOTS made with x% organic material: Hiervoor bestaat het product uit minstens 70% biologisch gecertificeerd materiaal.

100% is vaak moeilijk te behalen, omdat er verschillende materialen worden gebruikt voor een kledingstuk. Een rits kan niet biologisch geproduceerd worden en synthetisch materiaal voor stretch ook niet.

> Bekijk het volgende keurmerk: Global Recycled Standard

Hoe GOTS scoort op schaal van 1 tot 4

Eerlijkheid en transparantie staat bij Project Cece hoog in het vaandel. Wat is het eerlijke verhaal achter de kleding. Een duurzame keuze maken was nog nooit zo makkelijk!

Terug naar overzicht

Milieu

Eerlijke handel

Dierenwelzijn

Verbetering

Controle

4/4
3/4
2/4
2/4
4/4

Terug naar overzicht

Bij de katoenteelt wordt 6% van alle pesticides ter wereld gebruikt en 16% van alle insecticiden

Milieuvriendelijk

De milieuvriendelijke voorwaarden van GOTS gelden voor de  verschillende stappen in het productie proces en ook voor de verschillende materialen. Niet alle voorwaarden zijn natuurlijk van toepassing bij elk materiaal of productieproces. Hier zijn een aantal van de voorwaarden die wij het belangrijkste vonden.

 • Er mogen geen schadelijke stoffen worden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn GMO (genetisch gemodificeerde organismen), pesticiden, zware metalen, microplastics, etc.
 • Het natte proces van het verwerken van de materialen moet op een milieuvriendelijke manier plaatsvinden. Wol mag bijvoorbeeld niet met Chloor behandeld worden.
 • Er zijn strenge eisen voor de verf die gebruikt wordt en de machines die gebruikt worden mogen geen olie gebruiken waar zware metalen in zitten.
 • Er wordt goed met afvalwater omgegaan. Dus dat wordt naar een afvalwaterzuiveringsinstallatie gestuurd.
 • Er moet duurzaam met verpakkingsmateriaal worden omgegaan, plastic hangers zijn verboden tenzij ze van gerecycled materiaal zijn.

Score: 4/4 voor GOTS organic standaard, voor de x% is deze score uiteraard lager.

Eerlijke handel

De voorwaarden van GOTS voor eerlijke handel gelden voor de fabrieken waar de kleding en de materialen worden geproduceerd en ook voor de boeren. Bij de boeren is het echter wel moeilijker om te controleren. De belangrijkste punten uit de standaard zijn.

 • Het werk is vrij gekozen (geen gedwongen arbeid)
 • Er is recht op het vormen van vakbonden en collectief onderhandelen
 • Er is geen kinderarbeid (volgens lokale wetgeving) en mensen onder de 18 jaar mogen geen gevaarlijk en nachtwerk verrichten.
 • Er wordt niet gediscrimineerd.
 • Er zijn veilige werkomstandigheden
 • Er vindt geen intimidatie en geweld naar werknemers plaats.
 • Er zijn normale werktijden (overeenkomend met de lokale wet of industrie benchmark (welke het meest beschermend is), niet meer dan 48uur per week op reguliere basis, minstens 1 dag per 7 dagen vrij en overuren mogen niet meer dan 12u zijn en zijn altijd vrijwillig)
 • Er moet minstens het legale minimum loon in het land betaald worden als loon, of het minimum loon gebaseerd op de benchmark van de industrie. De hoogste moet worden uitbetaald.
  Ook moet het leefbaar loon worden vastgesteld en daaruit het de loonkloof (verschil tussen het betaalde loon en het leefbaar loon) worden berekend. GOTS moedigt de leveranciers aan om deze kloof te dichten.
 • Er wordt goed omgegaan met immigrant arbeiders.

Score 3/4 De sociale criteria van GOTS zijn zeker streng, maar een leefbaar loon is geen voorwaarde.

Dierenwelzijn/Vegan

Materialen die dierlijke producten bevatten (zoals wol) moeten voldoen aan de animal wellfare principles, wat goede omstandigheden voor de dieren inhoudt en in het geval van wol betekent dat de wol mulesing-vrij is.

Score: 2/4 Dieren welzijn is wel van toepassing, maar er worden  wel dierlijke producten gebruikt.

Verbetering en rapportage

Er wordt gerapporteerd en leveranciers worden aangezet tot verbetering op punten zoals bijvoorbeeld een leefbaar loon. Er zijn echter geen consequenties verbonden aan het niet verbeteren. Daarnaast zijn de rapportages niet publiek beschikbaar.

Score: 2/4 Er wordt gerapporteerd en aangezet tot verbetering, maar er zijn geen consequenties als er niet wordt verbeterd en de rapportages zijn niet publiek.

Controle

Om GOTS gecertificeerd te zijn moet een partij voldoen aan alle criteria van de GOTS standaard (die gelden voor deze partij). De controle wordt uitgevoerd door een derde onafhankelijk partij zoals bijvoorbeeld de Control Union. Om GOTS gecertificeerd te blijven moet het bedrijf elk jaar opnieuw gecontroleerd worden. Afhankelijk van een risicoanalyse zitten hier ook onaangekondigde controles bij.

Score: 4/4 Er wordt jaarlijks gecontroleerd, ook onaangekondigd, en door een derde onafhankelijke partij. 

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳