OEKO-TEX

In het kort

 • Hoofdcategorie: Milieuvriendelijk
 • Universele standaard voor wereldwijde
  fabrieken
 • Onafhankelijke tests
 • Verschillende standaarden met
  verschillende criteria
 • Oeko-Tex Standard 100 is beperkt
  actief op ecologische duurzaamheid
  bij de eindbewerking

OEKO-TEX is tot stand gekomen zodat bedrijven makkelijker kunnen zien aan welke standaarden fabrieken voldoen. Omdat het productieproces in de textiel industrie vaak verspreidt is over meerdere landen en er in elk land andere regels gelden wat betreft veiligheid en milieu, is het voor bedrijven soms moeilijk te achterhalen aan welke criteria fabrieken precies voldoen. OEKO-TEX certificering helpt door een universele standaard te maken. Er zijn verschillenden standaarden:

“OEKO-TEX100”

Bron: Goede Waar

OEKO-TEX Standard 100
OEKO-TEX Standard 100 is een onafhankelijk test en certificatiesysteem voor beginstoffen van textiel-, tussen- en eindproducten in alle stadia van de productie. Producten die gecertificeerd zijn bevatten geen gevaarlijke stoffen. De stoffen waarop getest wordt zijn: Illegale substanties, wettelijk gereguleerde stoffen, bekende schadelijke stoffen en parameters voor de gezondheidszorg. De doelgroep waarvoor het product is bedoeld bepaald hoe er getest wordt. Er zijn 4 verschillende doelgroepen: Textiel voor baby’s en kleuters tot 3 jaar, textiel voor dicht op de huid, textiel voor verder weg van de huid (jassen etc.), meubels.

Made in Green by OEKO-TEX
De criteria voor deze standaard is net als bij OEKO-TEX Standard 100 dat er geen gevaarlijke stoffen zitten in de producten. Daar wordt aan toegevoegd dat het textiel is gemaakt met behulp van milieuvriendelijke processen onder veilige en sociaal verantwoordelijke voorwaarden.

STeP by OEKO-TEX
STeP staat voor Sustainable Textile Production, of duurzame textiel en is een nieuw OEKO-TEX certificatie systeem voor merken, kleinhandel bedrijven en fabrieken die hun prestaties op gebied van duurzaamheid willen communiceren naar de consument op een transparante, geloofwaardige en duidelijke manier. Het STeP certificaat laat de score zien van een bedrijf op hun prestatie van duurzame productie en werkomstandigheden. Er zijn drie scores die behaald kunnen worden: Level 1: instap, level 2: goede implementatie met optimalisatie potentie, Level 3: toonbeeld van implementatie.

Meer informatie is te vinden op:

https://www.oeko-tex.com/

 

 

 

 

 

 

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame mode. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!

 

 

Samen staan we sterk! Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode.