Fair Wear Foundation

De Fair Wear Foundation is een organisatie die zich inzet voor betere werkomstandigheden in het proces van de productie van kleding, specifiek de  naai-, snij- en trimprocessen want deze zijn volgens Fair Wear het arbeidsintensiefste. De Fair Wear Foundation kijkt naar alle productie faciliteiten van een merk en werkt dus niet per leverancier, maar echt merk breed.

De Fair Wear Foundation is een lidmaatschap, geen certificering. Merken die lid zijn hoeven dus niet aan alle voorwaarden te voldoen, maar moeten wel blijven verbeteren. Fair Wear weet dat het verbeteren van de arbeidsomstandigheden niet in een dag gebeurt is en neemt alle productie faciliteiten van een merk onder de loep en maakt vervolgens een praktisch plan voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.

> Bekijk het volgende keurmerk: Global Organic Textile Standard

Hoe FWF scoort op schaal van 1 tot 4

Eerlijkheid en transparantie staat bij Project Cece hoog in het vaandel. Wat is het eerlijke verhaal achter de kleding. Een duurzame keuze maken was nog nooit zo makkelijk!

Terug naar overzicht

Milieu

Eerlijke handel

Dierenwelzijn

Verbetering

Controle

0/4
4/4
0/4
4/4
3/4

Terug naar overzicht

Gemiddeld gaat maar 0,6% van de prijs van een T-shirt naar de kledingarbeider. - Schone kleren Campagne

Milieuvriendelijk

De Fair Wear Foundation zet zich alleen voor betere arbeidsomstandigheden. Milieuvriendelijke productie is dus niet van toepassing.

Score: 0 = NVT

Eerlijke handel

The standaard waar de Fair Wear Foundation op controleert, is gebaseerd op de richtlijnen van de International Labour Organization (ILO). De volgende punten zijn terug te vinden in de standaard:

  • Er is geen gedwongen arbeid. Ook geen gevangenisarbeid. 
  • Alle werknemers hebben het recht op het vormen van vakbonden en collectief onderhandelen.
  • Geen discriminatie op het werk. Dit gaat om het aannemen van mensen, promoties, trainingen, pensioenregelingen etc.
  • Geen kinderarbeid, wat betekent dat er geen kinderen van onder de 15 werkzaam zijn, of jonger dan de minimum werkleeftijd als deze hoger dan 15 is. Jonge arbeiders (onder de 18) doen geen gevaarlijk werk en moeten wel voldoen aan de leerplicht als deze er is.
  • Er wordt een leefbaar loon betaald voor een standaard werkweek. Er mag geen geld worden ingehouden van het loon als straf.
  • Er zijn normale werktijden, wat betekent dat er niet meer dan 48 uur per week wordt gewerkt, er elke zeven dagen één dag vrij is, en er niet meer dan 12 uur wordt overgewerkt. Overwerken mag niet te vaak gebeuren en werknemers moeten er een hoger loon voor krijgen.
  • Schone en veilige werkomstandigheden. Lijfstraffen, ongebruikelijke straffen, seksuele en andere intimidatie door de werkgever is ten strengste verboden.
  • Er is een juridisch bindend arbeidscontract.

 

Score: 4/4 Als een merk ook echt aan alle criteria van de Fair Wear Foundation voldoet. Dit is echter zeer zelden het geval. Het is daarom belangrijk om bij merken die aangesloten zijn bij de Fair Wear Foundation goed te kijken wat voor score ze hebben gekregen van de Fair Wear Foundation. Merken mogen alleen het logo van de Fair Wear Foundation gebruiken ter promotie en op hun website als ze de Leader status hebben behaald. Dit betekent dat de score boven de 75 moet zijn, wat zeker goede werkomstandigheden betekent.

Dierenwelzijn/Vegan

De Fair Wear Foundation zet zich alleen voor betere arbeidsomstandigheden. Vegan productie is dus niet van toepassing.

Score: 0 = NVT

Verbetering en rapportage

De rapportages van merken die lid zijn van de Fair Wear Foundation worden openbaar gemaakt. Hierin staan duidelijk alle punten aangegeven waar het merk goed of slecht op scoort, wat de reden is van de score, en het advies van Fair Wear voor de verbetering van dat punt.

Merken zijn verplicht te blijven verbeteren en er wordt daar ook samen met de merken een plan voor gemaakt.

 

Score: 4/4 Er wordt gerapporteerd, dit rapport is volledig transparant naar consumenten toe, en er wordt een plan gemaakt voor verbetering.

Controle

De Fair Wear Foundation voert meestal jaarlijks een uitgebreide controle uit. Deze controle wordt gedaan door de Fair Wear Foundation zelf.

Score: 3/4 De controle wordt niet uitgevoerd door een derde onafhankelijke partij, maar de controle wordt wel periodiek gedaan op een heel nauwkeurig niveau.

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳