Duurzame cadeau-ideeën voor de feestdagen!

Noor Veenhoven

(laatst geupdate op )

Duurzame cadeau-ideeën voor de feestdagen!

Het voelt altijd een beetje als een paradox, het aanraden van duurzame kerst- sinterklaas en andere cadeautjes voor de feestdagen. Geen cadeautje is natuurlijk het duurzaamste cadeautje… Maar een cadeautje geven aan de mensen waarvan je houdt met de feestdagen is toch wel onze manier om te laten zien hoeveel je om ze geeft, en is dus ook zeker niet iets wat we afraden. Al helemaal na een jaar waarin we allemaal zoveel afstand hebben moeten nemen van de mensen waar we van houden, mogen we elkaar best een beetje verwennen.

Deze blog delen we daarom de leukste cadeau-ideeën. Cadeautjes die leuk zijn om te krijgen, maar die wel een duurzame en eerlijke oorsprong hebben, maar ook cadeautjes die misschien een beetje helpen bij het starten van een duurzamere levensstijl. Zo kun je op een leuke manier toch nog een beetje impact maken!

Zero-waste cadeautjes

Zero waste rewinder

Help iemand op een leuke manier aan een duurzamere levensstijl door wat zero-waste cadeautjes te geven. Het merk Rewinder heeft ontzettend veel leuke cadeautjes waar je uit kunt kiezen, die ook nog eens heel betaalbaar zijn, en ze bieden ook mooie cadeaupakketten aan.

Herbruikbare make-up remover schijven - €7,99

Herbruikbare Thee zakjes - €8,99

Persoonlijke verzorging en reispakket - €34,99

Duurzaam inpakpapier

Een van de leukste dingen van een cadeautje krijgen is natuurlijk het uitpakken. Helaas is al dat inpakpapier niet heel duurzaam. Gelukkig kun je met de Furoshiki techniek heel leuk cadeautjes inpakken met een mooie stoffen doek. Mooie doeken die hier perfect voor zijn zijn dus zeker leuk om te geven (of om te gebruiken om je cadeautje in te pakken).

Zoals de inpakdoeken van shakti.ism! Gemaakt van geüpcycelde sari’s.

Upcycled sari gift-wrap bundle - €22,35

shakti ism inpakdoeken

De  naturelle Furoshiki doeken van Rewinder zijn een meer minimalistische optie. Ze zijn gemaakt van 100% biokatoen.

Furoshiki pakket - €15,99

Maar voor de echte expert in feestelijke Furoshiki doeken moet je bij FabRap zijn.

Zero-waste in de keuken en aan de eettafel.

Zorgen dat je eten lekker lang goed blijft kan met de vrolijke foodhuggers. Je klemt ze zo om een halve tomaat heen om zodat je hem makkelijker later kunt gebruiken. Heb je liever een dekseltje voor je kommetje? Die hebben we ook:

Food Huggers Set of 5 - €17,49

Glass Bowl Lid Medium - €16,95

Is een van je vrienden enorme fan van aluminiumfolie of vershoudfolie? Geef dan het duurzame alternatief cadeau! Een bijenwasdoek werkt namelijk net zo goed, en die kun je veel vaker gebruiken.

Bijenwasdoek Medium 3 PACK - € 24,95

Een andere zero-waste favoriet zijn natuurlijk de plasticvrije rietjes en die hebben we in drie stijlen: glas, bamboe en staal.

bamboe rietjes

De grote hoeveelheid plastic die we verbruiken om ons eten in te kopen is gigantisch. De produce-zakken van Clean and Proud kunnen hier verandering in brengen. Het zijn vrolijke zakken waar je makkelijk mee naar de markt kan.

Produce bags (2 small, 1 medium, 2 large) - €29,00

produce zakken

Zero-waste notitie boekje!

De notitieboekjes van Bambook zijn fantastisch voor de mensen die wel graag eindeloos notities maken, maar die ze wel na een tijdje weer allemaal weggooien. De Bambooks zijn namelijk uitwisbaar! Je hebt dus nog maar één notitieboekje nodig.

Bambook uitwisbaar notitieschrift A5 - €24,95

Duurzame beauty en gezondheid verwen cadeautjes

Cadeautjes waar iedereen eigenlijk wel blij van wordt, zijn lekkere zeepjes, lotions en andere beauty producten. Lekker duurzaam want ze worden sowieso gebruikt, en je verwent iemand er ook heerlijk mee door een net iets luxer product te kopen dan ze zelf waarschijnlijk zouden kopen.

Verwenpakketten

verwenpakketen

Het makkelijkste is natuurlijk om een mooi verwenpakket te kopen. Zoals dit heerlijke zeepjes pakket te koop bij Sus&C. Het bestaat uit twee lichaamszeepjes, een scrub en haarzeep. 

Botma & Bennekom Vol & Kruidig zeeppakket - €15,95

Werfzeep en Bo Weevil zijn een samenwerking aangegaan om je een heerlijk combinatie pakket te bieden van lekkere zeepjes en een zachte biologisch katoenen handoek.

WERFZEEP •• Badpakket| handdoek en twee fijne zepen - €37,95

Happy soaps heeft ook een leuk cadeau idee, met hun set aan bathbombs.

HappySoaps •• Mini bath bombs -herbal sweets - €5,99

Tenslotte hebben we nog dit prachtige advent pakket van Skin Matter. Voor elke zondag in de aanloop naar Kerst kun je een heerlijk verwencadeautje openmaken. Dat is pas genieten!

Advent Set 2022 Limited Edition - €100

Duurzame make-upjes

Voor je vrienden en familie die wat make-up willen, hebben we natuurlijk ook wat duurzame aanraders. Van leuke vegan nagellakjes, tot mooie lipsticks, we hebben het allemaal. Deze make-upjes zijn elemaal volledig veganistisch, dierproef-vrij, milieuvriendelijk en eerlijk gemaakt.

make up

Olive Oil Lipstick - Runway - €28,00

Arnica Concealer Brew 5g - € 27,50

Mango Lip Honey - Pop - €24,00

Nagellak Rouge - €21,95

Op zoek naar een klein, maar wel glamoureus cadeautje? De Sparkle Effect heeft een prachtige selectie aan mooie bodyglitters, die een beetje sparkle geven aan je dag. Alle glitter is biologisch afbreekbaar, plastic-vrij en veganistisch.

Cadeautjes waar je lekker warm van wordt

De cadeautjes waar je eigenlijk iedereen wel blij mee maakt rond de feestdagen zijn lekkere warme wanten, sjaals, en mutsen. We hebben natuurlijk een prachtige selectie van duurzame opties.

Duurzame wollen wanten

Wollen wanten

Met deze heerlijke wanten van Komodo, Bibico, Rove en People Tree zalje zeker iemand heel erg blij maken deze winter. Ze zijn allemaal gebreid van 100% mulesing-vrije wol.

HAYA - Lambswool Mittens Navy -  Komodo - €28,74

Ewa Fair Isle Full Mittens - Bibico - €33,27

Tiled Mittens | Green Marl - Rove - €43,68

Fairisle Hand-Knitted Mittens in Cream Wool - People Tree - €19,50

Zijn wanten toch iets te onhandig? We hebben ook een leuke selectie van handschoenen en natuurlijk nog veel meer wanten, en handwarmers.

Duurzame beanies en andere mutsen

Met deze heerlijke beanies en mutsen hou je een lekker warm hoofd. 

mutsen

De eerste beanie hierboven is van Jyoti Fair Works, die dezelfde muts in nog veel meer kleuren beschikbaar heeft. Hij is gemaakt van 100% baby alpaca wol en is dus ontzettend zacht. Hij is volledig biologisch afbreekbaar en heerlijk warm.

Beanie Ayacucho Sand - €39,00

Meer op zoek naar een vrolijke retro muts met een leuk pompommetje erop? Deze heerlijke muts van Bibico houdt je heerlijk warm.  De muts is eerlijk gemaakt in Nepal. Voor een helemaal top cadeau kun je deze muts combineren met een paar matchende wanten.

Denver Wool Bobble Hat - €33,27

De stijlvolle muts links-onder is van het merk Plexida. Zij maken stijlvolle knitwear die in een atelier in Griekenland de items met de hand breien.

Hand Knit Beanie - € 42,00

Blijf je liever bij de wol vandaan? Dan heb je nog een fantastische optie in Twelve Million. Zij maken heerlijke knitwear van alleen maar gerecycled materiaal. Deze blauwe beanie is voornamelijk gemaakt van gerecycled katoen.

Twelve Million Muts Livingstone - Dark Blue - €32,50

Meer knitwear bekijken van Twelve Million? Dat kan hieronder!

Warme sjaals en capes

Dan nog een warme sjaal of cape om het pakket van warmte af te maken en je kunt iemand weer warmpjes de kou in sturen. Deze sjaals en cape zijn stuk voor stuk van hoge kwaliteit en zal de drager voor jaren van kunnen genieten.

sjaals

Linksboven zie je een prachtige sjaal van Alpaca Loca. Zoals de merknaam al verraad, deze sjaal is gemaakt van warme alpaca wol.

Sjaal Gestreept | Alpaca Loca | Blauw - €79,00

Is alleen een sjaal niet genoeg? De capes van JULAHAS zijn dan zeker een nog warmere oplossing. Gemaakt in India door traditionele vaklieden van 100% wol.

JULAHAS+ Daria Cape Amazon -  €149,00

Links onder heb je een iets meer klassieke sjaal die eveneens heerlijk warm is. Hij is gemaakt van mulesing-vrije wol en eerlijk geproduceerd in Portugal.

Scarf Porto Wine - €49,00

Tenslotte hebben we nog een prachtige Alpaca wollen sjaal van Bufandy. Deze sjaal is eerlijk gemaakt in Ecuador.

Alpacasjaal Hazy Plum (Brushed Doble) – Bufandy - €79,95

We hebben meer dan 1.200 sjaals in ons assortiment, dus neem zeker een kijkje in onze catalogus als je op zoek bent naar iets specifieks!

Duurzame cadeau-ideeën voor mannen

horloge cadeauset

De mannen in je leven mogen met de feestdagen natuurlijk ook lekker verwend worden, en ook hier hebben we genoeg leuke ideetjes voor. Zoals bijvoorbeeld de mooie gift sets van het horloge merk Votch. De bandjes zijn helemaal vegan, en de horloges zijn eerlijk geproduceerd.

Silver & Piñatex | Aalto Gift Set €166,96

Een andere echte klassieker, als je op zoekt bent naar een cadeautje voor een man, is een mooie riem. Bij BENDL vind je hele stoere riemen gemaakt van geüpcycelde brandweerslangen!

Riem BENDL

Duurzame truien waar hij het lekker warm van krijgt!

Met koude weer wordt iedereen wel blij van een heerlijke warme trui.

Duurzame sokken en sok cadeaupakketten

Sokken zijn natuurlijk altijd een leuk cadeau om te geven en je weet zeker dat ze gebruikt worden. Lotika heeft een aantal feestelijke cadeaudozen die zeker goed ontvangen zullen worden. Zoals een ode aan de oude volkswagenbusjes!

Bamboe herensokken met camper 3 paar in cadeaudoos - €25,50

Three Brothers hebben ook allemaal leuke cadeauboxen van hoge kwaliteit. Ook gemaakt van heerlijk zacht bamboe.

Malawi Box - €28,95

sokkenbox Three Brothers

Ben je op zoek naar sokken die wat meer in het seizoen passen? Dan hebben we natuurlijk ook de vrolijke kerstsokken van Dedicated!

Trees colors - €9,95

En zelfs een heel cadeaupakket van kerstokken!

XMAS FUN Box Assorted - GOTS Organic Cotton Socks Set - €23.53

kerstsokken pakket

Duurzame cadeau-ideeën voor kinderen

astronaut verkleedkleding

Uiteindelijk vinden kinderen het natuurlijk het allerleukste om speelgoed te krijgen. Verkleedkleren zijn natuurlijk super leuk, maar helaas vaak niet zo duurzaam. Vaak zijn ze namelijk niet van duurzaam materiaal of eerlijk geproduceerd, en de kinderen zijn er zo uitgegroeid! KOKO Cardboard kwam met de perfect oplossing: Verkleedkleding van karton! 

Leuk om in elkaar te zetten, en leuk om mee te spelen. Gemaakt van gerecycled karton en eerlijk geproduceerd in Polen.

Costume DIY Astronaut - €32,50

Duurzame speelgoed-cadeaus

Voor de echte kleintjes hebben we wat lieve knuffels en rammelaars van Meiya & Alvin. Heel lief baby speelgoed gemaakt van 100% natuurlijk rubber en zachte stofjes van biologisch katoen. De vulling van de knuffels is gemaakt van gerecyclede plastic flessen.

Knuffelkonijn Havah met hoofdje in natuurlijk rubber - €19,95

Squeaker Meiya met hoofdje in natuurlijk rubber - €16,95

Project Três heeft ook twee superlieve knuffels die gemaakt zijn 100% biologisch katoen. De knuffels zijn gemaakt in India door fair trade organisaties.

Chetan Elephant Pillow - €38,90

Gaya Giraffe Pillow - €38,90



Duurzame kleding cadeau-ideeën

Leuke cadeaudozen met dierensokken gemaakt van bamboe en biologisch katoen.Animal cadeaudoos €24,95

We hebben ook nog wat schattige pyjamaatjes gemaakt van zacht biologisch katoen. De pyjama’s hebben vrolijke patronen zoals met regenbogen, egeltjes en muisjes of vogeltjes.

TOBY TIGER Pyjama van biokatoen met regenbogen €30,00

TOBY TIGER Pyjama van biokatoen met muisjes - €30,00

TOBY TIGER Pyjama van biokatoen met vogeltjes - €30,00

 

Duurzame Cadeaukaart: de Fair Fashion Giftcard

We kunnen het natuurlijk niet het over cadeautjes hebben zonder onze eigen Fair Fashion Giftcard te noemen. De Fair Fashion Giftcard is te besteden bij meer dan 60 van onze partners en daarmee het perfecte cadeautje als je niet zeker weet wat je wilt geven. Je geeft namelijk keuze uit honderden leuke duurzame cadeautjes!

De digitale pdf kaart, kun je printen en leuk opvouwen, of je kunt hem digitaal cadeau doen.

Fair Fashion Giftcard

Leuke en leerzame boeken

Wil je iemand graag iets interessants en leerzaams geven? Dan zijn hier wat leuke boekentips.

het kan wel

Je leven verduurzamen kan nog knap lastig zijn, daarom is het duurzame platform Het Kan Wel, met een boek gekomen vol praktische tips en inspirerende verhalen van gamechangers, die de wereld op hun eigen manier elke dag een beetje groener maken.

het HetKanWel Boek 2020 - HetkanWEL - €20

Als je op zoek bent naar een boek met iets meer verdieping? Dan is het nieuwe boek van Aja Barber zeker een aanrader. Het gaat over kolonialisme, klimaatverandering en consumentisme.

Consumed: The Need for Collective Change - €71,99

 


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Duurzame Sieraden: bij deze merken zit je goed

Een paar weken geleden ontdekte de Keuringsdienst van Waarde dat veel edelstenen die in Nederland verkocht worden helemaal niet gemaakt zijn waarvan gezegd wordt dat ze gemaakt zijn. Nog maar een herinnering dus hoe veel er mis kan gaan in een industrie. In deze blog delen we daarom een aantal duurzame sieraden merken die wél duurzaam produceren. Ideale duurzame cadeautip!

Duurzaam cadeautjes inpakken voor de feestdagen

Die prachtige pakjes met de feestdagen in feestelijke papiertjes met mooie lintjes zorgen dat iedereen meteen in een goed humeur is. Helaas beland al dat moois na tien seconden flink scheuren direct in de vuilnisbak. Veel cadeaupapier is niet van gerecycled papier en wordt ook nog eens na gebruik niet gerecycled. Dit zorgt voor ontzettend veel afval. Gelukkig kan het duurzamer, en je cadeautjes zien er nog net zo feestelijk uit.

Duurzame cadeautjes; kopen, DIY’en doneren

Het is weer de mooiste tijd van het jaar! Overal staat de kerstmuziek aan, worden kerstbomen opgetuigd en wordt de stad versiert met feestelijke lichtjes. Ook al is het buiten koud en regenachtig, van binnen voelen we ons warm en blij. Duurzaam de feestdagen doorkomen kan nog best lastig zijn. Vooral omdat de hoeveelheid cadeautjes die gekocht worden vaak niet goed zijn voor het milieu. Daarom in deze blog duurzame cadeautips!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳