Duurzaam cadeautjes inpakken voor de feestdagen

Noor Veenhoven

(laatst geupdate op )

Duurzaam cadeautjes inpakken voor de feestdagen

Die prachtige pakjes met de feestdagen in feestelijke papiertjes met mooie lintjes zorgen dat iedereen meteen in een goed humeur is. Helaas beland al dat moois na tien seconden flink scheuren direct in de vuilnisbak. Veel cadeaupapier is niet van gerecycled papier en wordt ook nog eens na gebruik niet gerecycled. Dit zorgt voor ontzettend veel afval. Gelukkig kan het duurzamer, en je cadeautjes zien er nog net zo feestelijk uit.

Herbruikbaar cadeaupapier: Furoshiki

Furoshiki is een traditionele manier van een cadeautje inpakken in een stuk stof. Deze stof is natuurlijk herbruikbaar en het is dan ook zeker niet de bedoeling dat je het weggooit. Je kunt hiervoor lappen stof gebruiken die je in huis hebt, bijvoorbeeld een sjaal of een tafelkleedje. Het is natuurlijk ook mogelijk om voor de gelegenheid wat herbruikbaar cadeaupapier te kopen. Fabrap heeft prachtig gekleurde lapjes stof speciaal voor het inpakken van cadeautjes. Rewinder verkoopt mooie minimalistische Furoshiki lappen stof van katoen, en shakti.ism verkoopt inpaklappen van geüpcycelde sari's.

Hoe je het beste de lappen stof kunt vouwen kan Fabrap je het beste uitleggen:

Inpakken in gerecycled papier

Als je wel graag in papier inpakt, dan kan het al een groot verschil maken door je cadeautjes in te pakken in gerecycled papier. Tegenwoordig kun je gelukkig best veel prachtig cadeaupapier van gerecycled papier vinden. Helaas zit hier wel vaak een hoger prijskaartje aan. Gelukkig is simpel bruin inpakpapier van gerecycled papier helemaal niet duur en met een lintje en andere versiering net zo feestelijk.

bruin inpakpapier

Inpakken in geüpcyclede verpakkingen

Nog duurzamer dan gerecycled of herbruikbaar inpakpapier papier gebruiken is natuurlijk het upcyclen van materialen die je anders zou weggooien. Je kunt bijvoorbeeld van een WC-rolletje een prachtig doosje maken voor een sieraad of een ander klein cadeautje. De simpelste manier is door het rolletje plat te drukken en de buitenkanten naar binnen te vouwen. Je krijgt een leuk bol staand doosje dat je kunt verven of op een andere manier kunt versieren.

Een ander feestelijk upcycle idee is om oude kranten (het liefst alleen tekst) te gebruiken voor het inpakken. Een beetje versieren en je hebt een prachtige verpakking voor een boek of e-reader. Is de persoon waaraan je het cadeautje geeft gek op puzzels? Dan kun je ook een verzenddoos beplakken met kruiswoordraadsels en sudoku's. Ziet er leuk uit en het is ook een dubbel cadeautje!

Duurzaam ingepakte cadeautjes versieren!

Dit gedeelte van het inpakken van cadeautjes is natuurlijk het allerleukste! Want met een wat minimalistische verpakking, heb je natuurlijk heel veel creatieve vrijheid om je cadeautje helemaal persoonlijk in te pakken. Hier zijn wat duurzame versieringen die je kunt gebruiken:

  • Touw: vaak is simpel touw dat je in de supermarkt kunt kopen sisalttouw dit is duurzaam en biologisch afbreekbaar.
  • Duurzaam lint: veel lint is gemaakt van plastic, maar je kunt ze ook in een gerecycled PET versie krijgen (deze gebruiken we voor onze Fair Fashion Giftcards). Je kunt ook een linnen lint gebruiken.
  • Gedroogde bladeren: de herfst brengt veel mooie rode blaadjes met zich mee, deze kun je drogen en op je cadeautje plakken of knopen.
  • Hulst of spar: een klein takje kerstboom of een beetje hulst kun je vaak wel buiten plukken en dit geeft elk cadeautje een kersterige touch.
  • Dennenappels: deze kun je ook mooi op je pakje binden voor een feestelijk geheel. Is de dennenappel te groot? Dan kun je er een stukje vanaf breken, dan lijkt het net een bloemetje!
  • Gedroogde bloemen: op het moment hebben we niet heel veel bloemen voor het oprapen liggen, maar ook bloemen zijn mooi om te drogen en op je cadeautje te binden.
  • Stempels: van een aardappel of gum kun je gemakkelijk een vrij simpele stempel maken waarmee je je hele pakje kunt bestempelen.

Heb je nog een idee voor duurzaam inpakken? Laat het ons dan weten, we zijn enorm benieuwd. 

Fijne feestdagen!


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Duurzame kersttruien (die je vaker kunt dragen dan tijdens kerst)

Kersttruien zijn een super leuke manier een feestelijk kerstgevoel te krijgen terwijl je wel comfortabel en warm bent! Maar dat je ze alleen rond kerst kunt dragen is natuurlijk niet zo duurzaam. Daarom hebben we hier tien prachtige truien voor je uitgezocht die je wel het echte kersttrui gevoel geven, maar die ook na de kerstdagen nog leuk zijn.

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳