Je eigen duurzame kledingmerk starten? Met deze 10 stappen kreeg Aaliyah (14) het voor elkaar!

Noor Veenhoven

Je eigen duurzame kledingmerk starten? Met deze 10 stappen kreeg Aaliyah (14) het voor elkaar!

Net als ieder ander had Aaliyah enorm veel ideeën. Wat wil je,  de wereld ligt aan je voeten als je 14 bent. Maar om een droom uit laten komen heb je niet alleen een idee nodig maar ook doorzettingsvermogen. En laat Aaliyah dat nu ook in huis hebben.

Al op jonge leeftijd maakte Aaliyah haarbanden en andere fashionable accessoires achter de naaimachine waar ze hard voor had gespaard. Haar droom om een echte kleding lijn te lanceren werd daardoor alsmaar groter. 

Samen met haar moeder ging ze met Ashna  Chatta praten, een bekende duurzame fashion stylist die door haar jarenlange werk een groot netwerk heeft opgebouwd in de duurzame mode. Want dat stond namelijk wel boven aan het lijstje van Aaliyah, het moest wel duurzaam geproduceerd worden!

Aaliyah kwam  in contact met op de oprichtster van Clean&Unique. Ook geen onbekende van ons. Roosmarie heeft al een lange carrière in de duurzame mode en met haar platform helpt zij ontwerpers en modebedrijven om duurzamer te produceren. 

Met de hulp van Ashna en Roosmarie ging Aaliyah van start met het oprichten van haar eigen kledingmerk.

In 10 stappen je eigen duurzame kledingmerk

Om van droom tot een echt kledingmerk te komen is niet gemakkelijk, maar zeker niet onmogelijk. Gelukkig ontbrak het Aaliyah niet aan creativiteit, goede ideeën en de hulp van echte duurzame kleding experts.

Stap 1: Zorg voor een goed uniek idee

Het idee had Aaliyah al, ze wilde namelijk een duurzaam tienerkledingmerk beginnen. De kleding moest glamour uitstralen. Het moest kleding zijn die je echt wilt dragen als tiener, maar dan duurzaam. Want duurzame tienerkleding bestaat verder eigenlijk nog niet. De naam had Aaliyah ook al: Divapower!

Stap 2: Zorg voor geld

Helaas vraagt een kledingmerk wel een investering en als 14-jarige heb je natuurlijk nog niet heel veel spaargeld. Daarom koos Aaliyah ervoor om een crowdfunding actie op te zetten. De crowdfunding, samen met wat spaargeld van haar oma en een lening bij haar moeder wist ze genoeg geld binnen te halen en toen kon ze echt van start.

Stap 3: Het maken van ontwerpen

Als modeontwerpster in de dop kon Aaliyah de ontwerpen voor haar merk helemaal zelf maken. Niet iedereen met de droom om een kledingmerk te starten dat talent, maar dat betekent natuurlijk niet dat je hoeft op te geven. Er zijn namelijk ontzettend veel getalenteerde designers te vinden die samen met je de ontwerpen kunnen maken.

Stap 4: Patronen, prints en samples maken

Om de designs om te zetten naar kleding moesten er eerst patronen, prints en samples gemaakt worden. Hiervoor maakte Aaliyah gebruik van de experts van het platform van Clean&Unique. 

Een atelier in Nederland, waarmee ze via Clean&Unique mee in contact was gekomen, maakte voor haar de eerste patronen en samples. Het atelier produceert onder goede werkomstandigheden en werkt met mensen die in Nederland een nieuw leven aan het opbouwen zijn.

Ze kreeg ook advies over allerlei verschillende stoffen en ontwierp met een dessinontwerpster haar eigen prints. 

Stap 5: De juiste stoffen vinden

De stoffen voor de kleding moesten natuurlijk ook duurzaam zijn en goed passen bij de ontwerpen. Gelukkig waren ook duurzame stoffen gemakkelijk te vinden via het Clean&Unique platform. Aaliyah koos voor GOTS gecertificeerde stoffen. Dit zijn stoffen die op een eerlijke en milieuvriendelijke manier geproduceerd zijn.

stoffen vinden

Stap 6: Productie van de kleding

Met de stoffen, patronen en samples klaar, is het tijd voor de echte productie. Aaliyah en haar team vonden dat de samples er zo mooi uit zagen dat er besloten werd om ook de productie in hetzelfde atelier te laten plaats vinden. 

Het resultaat was een collectie van drie items: Een sweatdress, een crop top een denim flair spijkerbroek. Hip, trendy en super  draagbaar! De drie items zijn natuurlijk nog maar het begin. Divapowerdp is zeker van plan nog veel meer collectie uit te brengen.

Stap 7: Labels in de kleding laten maken

Het laatste kleine stapje voordat de kleding verkocht kan worden is niet onbelangrijk! Er moeten namelijk wel mooie labeltjes in de kleding komen. Ook bij deze stap kreeg Aaliyah hulp van Clean&Unique, die haar koppelde aan EE Labels. Zo kreeg ze duurzame labels van biologische katoen in haar kleding.

labels printen

Stap 8: Mooie foto's laten maken

Met de kleding helemaal af, moet je als kledingmerk natuurlijk gaan beginnen met de voorbereiding op het verkopen van de kleding. Daar zijn foto's van nodig. Mooie sfeerfoto's en productfoto's zodat je die kan gebruiken op social media, in een webshop en lookbooks.

Ook duurzame fotografen zijn te vinden via het Clean&Unique platform en daar heeft Aaliyah zeker gebruik van gemaakt.

flair jeans

Stap 9: Branding, webshop en lanceren

Deze stap kun je natuurlijk ook mee beginnen na stap 1. Alvast een mooie huisstijl kiezen en zorgen dat al je social media er fantastisch uitziet zorgt er alleen maar voor dat je al fans hebt voordat je begint met verkopen.

Lanceren doe je natuurlijk met een knal! Dit is natuurlijk wel een beetje lastig in Corona tijd, maar Aaliyah wist er toch nog een feestje van te maken!

Stap 10: Zorg voor goede media aandacht!

Nu moet de verkoop beginnen! Wat heb je daarvoor nodig? Media aandacht. Via het netwerk van Clean&Unique was Aaliyah te horen en te zien in diverse radio en tv uitzendingen  en online bij influencer Isa Luna. Divapowerdp heeft zich natuurlijk ook aangesloten bij Project Cece en we zijn ontzettend blij haar kleding op onze website te hebben!

Kortom, er is een gigantische netwerk nodig om alle stappen te doorlopen om een duurzaam kledingmerk te beginnen. Gelukkig heeft Clean&Unique het al voor je uitgezocht. Heb je ook plannen om je eigen duurzame merk op te starten? Dan moet je dus zeker contact opnemen met Roosmarie.

Clean & Unique


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Hoe je lokale winkels online kunt supporten tijdens de lockdown

Helaas gaat het helemaal de verkeerde kant op met het coronavirus in ons land en zullen we de feestdagen zonder gezellige kerstinkopen moeten doen. Niet alleen jammer voor ons, maar ook voor veel ondernemers die tijdens de Kerstpiek hun verloren omzet van dit jaar hoopten recht te trekken. Waar tijdens onze eerste “intelligente” lockdown de niet-essentiële winkels gewoon open mochten blijven, moeten ze nu de deuren sluiten. De reuzenplatforms en webshops vieren hoogtij dagen, maar lokale winkeliers zijn helaas de dupe. Wil je bij het doen van je kerstinkopen ondernemers supporten die de deuren van fysieke winkels moesten sluiten? Hieronder een lijstje met tips & tricks!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳