Met deze 3 Simpele Stappen Maak jij de Overstap naar een Duurzame Bank

Melissa Wijngaarden

Met deze 3 Simpele Stappen Maak jij de Overstap naar een Duurzame Bank

Loop jij ook al een tijd rond met het idee om nu écht een keer over te stappen naar een duurzame bank? In de blog van vandaag zetten we 3 simpele stappen op een rij, zodat jij de beste keuze kunt maken voor een duurzame bank die bij je past.  

Stap 1: Pak de Eerlijke Geldwijzer er bij


Op deze ontzettend handige site worden de grootste banken beoordeeld op verschillende thema’s rondom duurzaamheid. De Eerlijke Geldwijzer is een initiatief van Amnesty International, Oxfam Novib, Pax voor Vrede, World Animal Protection en Milieudefensie.

Eerlijke Geldwijzer geeft op basis van beleidsonderzoek (wat zegt een bank over hun doelstellingen rondom een bepaald thema) en praktijkonderzoek (wat gebeurt er daadwerkelijk rondom dit thema) scores aan de banken. Je kunt op hun website per thema zien waar een bank goed en slecht op scoort.

Voor dit onderzoek vergelijken we ASN Bank (dochter van de Volksbank en een uitmuntende score van maar liefst 0 onvoldoendes!), Triodos bank (Nederlands’ lievelingetje op het gebied van duurzaamheid, scoort helaas een 4/10 voor gendergelijkheid en een 4/10 voor woningbouw en vastgoed) en bunq (een Nederlandse Fintech bank met een 5/10 voor klimaatverandering en 2/10 voor transparantie). 

We kozen voor deze banken omdat zij als enige in de lijst hooguit 2 onvoldoendes wisten te scoren, maar we raden zeker aan om zelf eens te kijken naar de lijst en de punten die jij belangrijk vindt om te supporten.

Stap 2: Vergelijk de kosten van een betaalrekening

De meeste banken hebben jongerentarieven tot een leeftijd van 25 jaar. In onderstaand rijtje vergelijken we de maandelijkse tarieven van bunq, ASN Bank en Triodos. 

We kozen hierbij steeds voor de goedkoopste rekening, maar “je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt”. 

Overzicht Tarieven Duurzame Banken

Bij ASN wordt er gerekend met een tarief per persoon, je kunt dus met meerdere personen een rekening beheren, maar dan betaal je wel beiden €1,90 per maand (tot 1 februari 2021, vanaf dan veranderen ze naar betalen per rekening en kun je dus met zijn tweëen een rekening beheren voor €1,90). Voor een creditcard betaal je bij ASN nog eens €22,50 per jaar extra. 

Bij Triodos krijg je standaard een biologisch afbreekbare betaalpas, maar ze bieden geen eigen creditcards aan. Je kunt wel een externe creditcard (bijvoorbeeld American Express) koppelen aan je Triodos rekening. Triodos is relatief duur voor buitenlandse transacties.

Bij bunq heb je verschillende pakketten. Het goedkoopste pakket is easyMoney, van €7,99, maar je hebt ook het easyTravel pakket (€9,99) en easyGreen (€16,99 per maand). Het easyGreen pakket is extra gefocust op duurzaamheid en voor elke 100 euro die je uitgeeft wordt een boom geplant. Bij bunq krijg je standaard 3 kaarten, waaronder een creditcard en ze zijn relatief goedkoop bij buitenlandse transacties.

Stap 3: Vergelijk de bedrijven en kies wat het beste bij jou past

Triodos en ASN zijn beiden erg sterk in het duurzaamheidsaspect. Zo zit ASN achter het “Voor De Wereld Van Morgen”-platform, boordevol tips over een duurzame lifestyle en organiseren ze jaarlijks de ASN Wereldprijs; een prijs die wordt toegekend aan innovatieve duurzame start-ups. Ze bieden daarmee een belangrijk podium aan veelbelovende start-ups gericht op impact.

Ook Triodos is erg gericht op duurzaamheid, maar blijft daarbij gerichter op eigen klanten. In hun promoties nemen ze eigenlijk alleen bedrijven mee die ook bij Triodos bankieren. Veel tech bedrijven vallen daardoor buiten de boot, omdat Triodos technisch erg ontwikkeld is.

bunq daarentegen is juist enorm bezig met technische ontwikkeling. De jonge internetbank is de eerste aanbieder van Google Pay in Nederland en is continue bezig met het verbeteren van de app; zo kun je in hun app een “Tribe” maken, waarmee je samen bomen plant. De 100 tribes met de meeste bomen, vind je in een ranglijst in de app. Daarnaast krijg je bij je account 25 sub-accounts gratis, waardoor budgetteren een stuk makkelijker wordt.

Zelf ben ik dit jaar overgestapt van Triodos naar bunq, omdat ik Triodos ontzettend onhandig vond met de Identifier die je telkens nodig had en ik graag makkelijker verschillende budgetten wou beheren. Inmiddels is Triodos afgestapt van de Identifier. 

Gerelateerde artikelen:

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳