Online winkelen met de Brexit: Hoe kom je niet voor onverwachte kosten te staan.

Noor Veenhoven

Online winkelen met de Brexit: Hoe kom je niet voor onverwachte kosten te staan.

We hadden allemaal gehoopt dat ze er wel uit zouden komen met de onderhandelingen. Dat ook al zou het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten dat er voor ons niet zo veel zou veranderen. Helaas start 2021 voor veel merken en winkels met nog een grote tegenslag want helaas zorgt de Brexit ervoor dat er niet zo makkelijk meer met onze Britse buren gehandeld kan worden als eerst.

Dit heeft vooral gevolgen voor de niets vermoedende shopper. Want als je niet goed oplet, en vrolijk gaat shoppen bij een winkel in het VK, dan kun je bij het in ontvangst nemen van je pakketje nog voor een vervelende verrassing komen te staan. Invoerbelasting en invoerrechten kunnen beide hoog oplopen en je weet van tevoren niet hoeveel dat is! In deze blog leggen we uit wat je kunt verwachten en waar je op moet letten als je bij ons aan het shoppen bent.

Invoerrechten en BTW

We hebben het eigenlijk heel goed geregeld in de EU. Want als je iets koopt in een buitenlandse webshop dan is de prijs eigenlijk altijd inclusief de BTW van dat land, vervolgens hoef je er niet nog eens belasting over te betalen in je eigen land. Wel zo fijn want het is een beetje stom als je dubbel belasting moet betalen.

Helaas geldt dat niet voor veel landen buiten de EU en nu dus ook niet meer voor het Verenigd Koninkrijk. Dit betekent dat er hetzelfde geldt voor het VK, als bijvoorbeeld de VS en China. Voor aankopen onder de € 22 hoef je nog niks te betalen (tot 31 juli), maar voor aankopen boven de € 22 moet je ook aan je eigen land BTW betalen, dit is 21% in Nederland en België, daarbovenop moet je voor producten die meer dan € 150 kosten ook nog invoerrechten betalen. Dit ligt voor kleding, schoenen en accessoires tussen de 0 en 17%. Dan komt er nog eens bovenop dat het pakketbedrijf ook nog aangifte moet doen bij de Douane. Ze vragen hiervoor een vergoeding: de zogenoemde inklaringskosten. 

Dus als je een mooie jas in het VK koopt van 250 euro en je krijgt gratis verzendkosten, dan kan het zomaar zijn dat je nog een hoog bedrag moet afrekenen als het wordt afgeleverd. Bijvoorbeeld 21% belasting (€52,50), 5% invoerrechten (€12,50) en €13 inklaringskosten. Dan krijg je bij het in ontvangst nemen van je jas dus opeens een rekening van € 78 erbij. Dat is een nachtmerrie die je dus absoluut wilt voorkomen.

Hoe voorkom je hoge importkosten?

De simpele oplossing is natuurlijk: Koop alleen bij winkels die verzenden vanuit de EU!

Bij Project Cece hebben we het Winkel Locatie filter waarmee je alle landen kunt selecteren waar je wilt shoppen. We gaan ook binnenkort voor alle webshops die verzenden vanuit het VK een waarschuwing toevoegen op het product pagina en meer informatie over de import kosten bij de winkel informatie zetten.

Op de wat langere termijn zullen we ook een EU filter maken zodat je in een keer kunt browsen tussen alle winkels die verzenden vanuit de EU.

Winkellocatie filter

Kunnen we dan nooit meer shoppen bij Britse winkels?

Natuurlijk wel! Helaas zitten we nu even in een periode dat winkels naar oplossingen moeten zoeken. Sommigen hebben besloten even helemaal niet meer aan de EU te leveren tot ze een oplossing hebben gevonden. Daarnaast wordt er ook hard onderhandeld door onze politici om er voor te zorgen dat we wel kunnen blijven handelen.

We horen al van sommige van onze partners dat ze voortaan ook direct vanuit de EU willen gaan leveren. Helaas kost dat allemaal eventjes om op te zetten. Tot die tijd, blijf vooral je favoriete Britse merken en winkels steunen. Als het niet kan door iets te kopen dan misschien door social media support.

Heb je nog aanmerkingen of opmerkingen over dit artikel? Laat het dan vooral weten, want wij zijn geen experts op dit gebied. Er zijn misschien ook manieren voor webshops om de importkosten te absorberen in hun productprijs, dus als je het echt zeker wilt weten dan kun je het altijd vragen aan de desbetreffende winkel.


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳