Fashion Revolution Week 2021: Deze mensen hebben je kleding gemaakt

Noor Veenhoven

Fashion Revolution Week 2021: Deze mensen hebben je kleding gemaakt

Het is alweer 8 jaar geleden dat de Rana Plaza textielfabriek instortte. Een ramp die 1138 mensen het leven kostte en ontzettend veel gewonden veroorzaakte. De mensen die in deze fabriek werkten klaagden al maanden dat ze het gebouw niet veilig vonden en bang waren naar binnen te gaan. Er zaten scheuren in de muren en de nooduitgangen zaten vaak op slot. Ze hadden echter geen keus en moesten toch in de onveilige werkomstandigheden aan het werk, wat dodelijke gevolgen had.

Tijdens Fashion Revolution week proberen we als wereldwijde gemeenschap samen te komen en een betere mode-industrie te creëren.  Deze week vindt plaats in de week van de herdenkingsdag van Rana Plaza. Het is een week waarin we aandacht proberen te vragen voor de makers van onze kleding en onze favoriete merken proberen aan te sporen om voor betere arbeidsomstandigheden te zorgen.

Iedereen kan meedoen met Fashion Revolution Week, en hoe meer mensen er meedoen hoe meer bewustzijn we kunnen creëren voor het probleem. Meedoen is simpel. Je maakt een foto van je favoriete kledingstuk met het merk goed zichtbaar. Post het op social media met de hashtag #WhoMadeMyClothes en vraag het merk wie je kleding heeft gemaakt. 

 

Stap 1: Maak een foto van je favoriete kledingstuk

Stap 2: Post het op social media, tag het merk en gebruik de hashtag: #WhoMadeMyClothes? 

Wil je liever niet op social media posten? Stuur dan een mailtje naar het merk en vraag of ze wat meer kunnen vertellen over de makers van je kledingstuk. Dit zorgt er ook voor dat merken zich realiseren dat hun klanten dit belangrijk vinden.

Bij Project Cece hebben we natuurlijk heel veel prachtige verhalen van de makers. Daarom willen in deze blog een paar van de makers in het zonnetje zetten.

Jyoti Fair-Works - het verhaal van Shashirekha

We hebben er soms een handje van om de verhalen van de makers voor ze te vertellen, maar ze kunnen natuurlijk het allerbeste zelf hun verhaal vertellen. Hier is het (vertaalde) verhaal van Sharshirekha uit India.

"Namaste,
Ik ben Shashirekha. Ik kom uit Chittapur. Voordat ik bij Jyoti - Fair Works kwam, kende ik de waarde van tijd en geld niet. Ik ben erg blij om met Jyoti te werken, want toen ik bij Jyoti kwam, leerde ik perfect naaien en ook een beetje Engels. In onze groep werken 15 leden. We gebruiken de tijd om wat kennis uit te wisselen en te praten over het goede en slechte van onze gezinnen. We praten ook over nieuwe patronen. Dit jaar hebben we de patronen zonder docent ontvangen en hebben we onszelf kunnen trainen. Ik was echt verrast dat het ons gelukt is. We bespraken problemen met elkaar en als we te verward waren, vroegen we het aan onze docenten. Soms maken we kleine foutjes zoals het door elkaar halen van de kleur van de ritsen of de draden. Ik wil jullie klanten vertellen dat we soms een beetje traag produceren omdat we moeten wachten tot er nieuwe stoffen arriveren en de laatste tijd hadden we een probleem met de post en een pakket is verloren gegaan. Dus we hebben het allemaal opnieuw gedaan.
Beste klanten, bestel alsjeblieft een hoop bij Jyoti. Je bestellingen stellen ons in staat om aan onze behoeften te voldoen door middel van onze vaste banen. Vertel alsjeblieft ook je vrienden en familie over ons. Nogmaals bedankt. Ik wacht reikhalzend op al je bestellingen en sorry voor de grammaticale fouten! "

Jyoti fair works

Urban Medley - traditioneel vakmanschap

Urban Medley maakt sjaals en capes van traditioneel geweven 'vrede' zijde. Dit is zijde waarbij ze hebben gewacht tot de zijdevlinder is ontpopt en is weggevlogen voordat ze de cocon gebruiken voor de zijde. De techniek om hier weer zijde van te maken lastig, maar de vakmensen van Urban Medley kunnen dat zeker. Nadat de zijde in lange draden is gesponnen, worden er stoffen van geweven. Deze stoffen worden vervolgens op een traditionele wijze geblokprint of beschilderd.

urban medley

GAÂLA - gepassioneerde kleermakers 

Het team dat de kleding van GAÂLA maakt bestaat uit vier vrouwen, Olga de sample maakster, Anna de kledingmaakster, Alena de kledingmaakster en Alina de kledingmaakster (van boven naar beneden). Zij maken de kleding van GAÂLA in een atelier in Wit-Rusland waar ze werken onder fijne werkomstandigheden. Alle vier hebben ze plezier in hun werk. De ontwerpen van GAÂLA zijn vaak ver van simpel, maar ze houden van een uitdaging. Bij GAÂLA krijgen ze de mogelijkheid om mee te denken over elke stap van het productieproces en werken ze met prachtige materialen waar ze zelf ook van zijn gaan houden.

Gaala

JULAHAS - De vrouw achter het weefgetouw

Julahas werkt met oude ambachten en gemeenschappen die anders zouden verdwijnen, en combineert hun ambacht met moderne ontwerpen. India heeft 7 miljoen ambachtslieden, maar velen van hen worden bedreigd door industrialisatie. De gemeenschappen verdwijnen omdat familieleden geen geld meer kunnen verdienen aan hun handweefgetouwen. JULAHAS biedt ze regelmatig werk aan, wat niet alleen leidt tot het behouden het ambacht, maar wat ook laat zien dat het mogelijk is om een goed inkomen te verdienen terwijl je bij je familie blijft.

JULAHAS

MYoMY - Leverancier geboren uit een ramp

MYoMY heeft twee leveranciers, Leatherina en Stichwell. Beide produceren helemaal eerlijk en zijn ook gecertificeerd. Hieronder zie je de foto's van twee makers van Leatherina. Leatherina is gevestigd in Bangladesh en is een inspirerende productiepartner van MYoMY. De Oprichtster, Taslima Miji, ziet het als haar missie om positieve impact te creëren. Zij startte Leatherina naar aanleiding van de Rana Plaza ramp, deze ramp zette Taslima aan tot actie. Met de hulp van MYoMY en RVO startte ze Leatherina, waar ze tassen produceert op een eerlijke en duurzame manier. Ze is inmiddels onderdeel van de World Fair Trade Organization (WFTO) en kan dus een prachtige fair trade garantie geven.

MyOMy who made my bag

Unrecorded: Productie dicht bij huis

Goede werkomstandigheden zijn vaak een stuk makkelijker te garanderen als je dicht bij huis produceert. Unrecorded produceert in Portugal en Italië bij leveranciers waar ze makkelijk bij op bezoek kunnen. De textielfabrieken werken met veel grote machines om werk te automatiseren, en de mensen die er werken doen dat onder schone, veilige, en fijne werkomstandigheden voor een eerlijk loon. Unrecorded vindt transparantie erg belangrijk en je kunt alle leveranciers dan ook terug vinden op hun website.

portugal productie

MUD Jeans - Op bezoek bij een duurzame jeans leverancier

MUD Jeans vindt eerlijke productie en transparantie erg belangrijk. Ze laten daarom ook elke leverancier in hun productieproces zien. Een van hun leveranciers is Yousstex International. Yousstex maakt van de denim stoffen die ze binnenkrijgen spijkerbroeken. Het MUD team bezocht de fabriek van Yousstex in Tunesië afgelopen maart. Daar leerde ze dat Yousstex kortgeleden cursussen heeft geopend die hun trainees kunnen volgen. Ze kunnen hier talen leren, wiskunde leren, en textielpraktijkstudies krijgen. Bij het voltooien van deze cursussen ontvangen de studenten een beroepskwalificatiediploma. Yousstex heeft ook onlangs geïnvesteerd in nieuwe bussen die alle medewerkers om 16.00 uur thuisbrengen, na een dag werken in de fabriek.

MUD whomademyclothes

Baukjen - Eerlijk kan ook op grotere schaal

Baukjen werkt samen met wel 22 leveranciers waarvan er 15 in Portugal zitten. Veel van de leveranciers waar ze mee samenwerken zijn familliebedrijven die op een eerlijke en duurzame manier produceren. Baukjen is trots te kunnen vertellen dat al hun leveranciers een leefbaarloon betalen aan hun werknemers en zorgen dat er gewerkt wordt onder fijne en veilige werkomstandigheden.

Whomademyclothes baukjen


Share our story

Related articles

Een keurmerk dat je niet kunt vertrouwen: BSCI 31 Mar
Een keurmerk dat je niet kunt vertrouwen: BSCI

BSCI wordt door ontzettend veel merken gebruikt om te bewijzen dat ze eerlijk produceren. Helaas is een Amfori BSCI lidmaatschap absoluut geen bewijs voor eerlijke productie.

Read more
Doorbraak: Het Europees Parlement stemt vandaag over een wetsvoorstel dat eerlijke productie verplicht maakt 10 Mar
Doorbraak: Het Europees Parlement stemt vandaag over een wetsvoorstel dat eerlijke productie verplicht maakt

Vandaag stemt het Europees Parlement over een wet die ook wel de ketenverantwoordelijkheidswet wordt genoemd. De wet stelt bedrijven die hun producten willen verkopen op de Europese interne markt verantwoordelijk voor misstanden in hun productieketen. Groots dus!

Read more
Boeren in India protesteren al sinds september tegen nieuwe wetgeving. Dit is waarom. 24 Feb
Boeren in India protesteren al sinds september tegen nieuwe wetgeving. Dit is waarom.

In India vinden op dit moment enorme protesten plaats.

Miljoenen mensen zijn de straat op gegaan om te demonstreren tegen nieuwe landbouw wetten. Nadat Rihanna en Greta Thunberg publiekelijk support uitten voor de protesten, kwam er internationaal veel aandacht voor de protesten zelf, maar ook voor hoe de overheid ingreep. In deze blog zoomen we in op wat er gaande is.

Read more

Project Cece is a platform that collects ethical clothing from different webshops on one website. Take a look in our shopping section and find the clothing that fits your style, budget and values!