De anti-wegkijkwet (EUCSDDD): Het Europees Parlement stemt vandaag over een wetsvoorstel dat eerlijke productie verplicht maakt

Melissa Wijngaarden

(laatst geupdate op )

De anti-wegkijkwet (EUCSDDD): Het Europees Parlement stemt vandaag over een wetsvoorstel dat eerlijke productie verplicht maakt

Vandaag stemt het Europees Parlement over een wet die ook wel de ketenverantwoordelijkheidswet wordt genoemd. De wet stelt bedrijven die hun producten willen verkopen op de Europese interne markt verantwoordelijk voor misstanden in hun productieketen. Groots dus!

 

Wat houdt de wet in?

De wet verplicht bedrijven die hun producten op de Europese markt willen verkopen om schadelijke effecten op mens en milieu in hun hele productieketen te onderzoeken, te voorkomen en op te lossen. In plaats van het huidige systeem waar pas na aangetoonde misstanden wordt gekeken hoe dit opgelost kan worden, zouden bedrijven wettelijk verplicht worden om zich pro-actief in te zetten om misstanden te voorkomen. Daarnaast zorgt de wet voor juridische hulp voor slachtoffers in productielanden, zodat zij bij misstanden makkelijker de kosten kunnen verhalen op de verantwoordelijke bedrijven.

 

Welk probleem lost de wet op?

Niet elk land heeft stricte regelgeving over milieuvervuiling en dwangarbeid in het productieproces. In veel landen is due diligence niet meer dan het invullen van een vragenlijst, die vervolgens niet streng en/of onafhankelijk gecontroleerd wordt; zolang het geleverde product voldoet aan de eisen, wordt er verder bijna geen onderzoek gedaan naar hoe en door wie het product wordt gemaakt. Deze wetgeving verandert dat. Als een bedrijf straks bijvoorbeeld wordt gelinkt aan ernstige milieuvervuiling, kan het straks niet meer zeggen dat het zich aan lokale wetgeving hield en dus niet strafbaar is. Het bedrijf zal actief moeten controleren op risico's die komen kijken bij productie van een bepaald product of in een bepaalde regio. 



Hoe lost de wet dit probleem op?

De wet zorgt voor een Europese productiestandaard die niet alleen geldt voor productie binnen Europa, maar in alle landen die Europese producten produceren. Ten eerste zorgt de wet voor sancties voor bedrijven die niet aan de standaard voldoen, bijvoorbeeld door hun producten te weren van de Europese markt. Ten tweede pakt de wet ook het juridische voordeel van corporates tegenover arbeiders in productielanden mee; de een heeft vaak een sterk legal team tot zijn beschikking en daarnaast de financiële slagkracht om rechtszaak na rechtszaak aan te spannen, de ander heeft dat niet. In dit wetsvoorstel wordt onder andere gekeken naar support voor mensen die misstanden willen aankaarten, zodat zij dit voor rechtbanken in de EU kunnen doen. 

 

Wat voor gevolgen heeft dit?

Ondanks dat de wet nog geen specifieke sancties noemt en er nog een hoop geschaafd zal worden, is het een geweldig signaal van de EU; we kunnen onze handen niet langer wassen in onschuld en leggen de verantwoordelijkheid bij diegene die de meeste invloed hebben op productieketens. Daarnaast geeft het aan dat als we de klimaatdoelen willen halen, we verder moeten kijken dan de productie binnen Europa alleen.

 

Betekent het dat alle producten vanaf nu eerlijk en duurzaam worden geproduceerd als er vandaag wordt ingestemd met de wet?

Nee, het zal nog minstens 2 jaar duren voordat de wet in werking treedt. De EU-lidstaten moeten het eerst eens worden met de precieze inhoudt en bedrijven moeten de kans krijgen om zich voor te bereiden op de nieuwe wet. Hoe duurzamer een bedrijf nu al produceert, hoe makkelijker dat zal zijn!

 

Extra leuk? De Nederlandse Europarlementariër Lara Wolters (PvdA) nam het initiatief voor deze wet. Via haar website houdt ze je op de hoogte over ontwikkelingen!

Meer informatie over het wetsvoorstel vind je op de websites van de EU


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Boeren in India protesteren al sinds september tegen nieuwe wetgeving. Dit is waarom.

In India vinden op dit moment enorme protesten plaats. Miljoenen mensen zijn de straat op gegaan om te demonstreren tegen nieuwe landbouw wetten. Nadat Rihanna en Greta Thunberg publiekelijk support uitten voor de protesten, kwam er internationaal veel aandacht voor de protesten zelf, maar ook voor hoe de overheid ingreep. In deze blog zoomen we in op wat er gaande is.

China heeft de meeste groene miljardairs, maar ook de meeste uitstoot

12 Februari 2021 gaat volgens de Chinese jaartelling het jaar van de Os in. Een perfect moment dus om eens in te zoomen op hoe China het eigenlijk doet op het gebied van duurzaamheid. Hier in Nederland wordt China vooral genoemd in combinatie met spotgoedkope producten, ultramoderne miljoenensteden en een controlerende regering. In deze blog zoomen we daarom eens in op een andere kant van China, namelijk wat ze nou werkelijk doen op het gebied van duurzaamheid. 

Ear candy: de beste podcasts over duurzaamheid (en meer)

We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat podcasts he-le-maal hot zijn. Al jaren kun je on demand luisteren over steeds meer uiteenlopende onderwerpen en steeds meer mensen doen dat. Mijn eerste podcast ervaring was de podcast “Start up” van Gimlet Media, waarbij je de oprichter van Gimlet op de voet volgt tijdens het opstarten en groeien van Gimlet Media. Een geweldige podcast als je meer wilt weten over het opstarten van een bedrijf en het bij jou allemaal niet zo glad loopt als dat je verwacht op basis van de vele jubelverhalen die je op internet leest.   Inmiddels is Gimlet Media verkocht aan Spotify en heb ik bergen nieuwe favorieten. Om je niet te overspoelen met podcast tips, daarom 9x podcasts over duurzaamheid die ik het luisteren waard vind!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳