Ear candy: de beste podcasts over duurzaamheid (en meer)

Melissa Wijngaarden

Ear candy: de beste podcasts over duurzaamheid (en meer)

We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat podcasts he-le-maal hot zijn. Al jaren kun je on demand luisteren over steeds meer uiteenlopende onderwerpen en steeds meer mensen doen dat. Mijn eerste podcast ervaring was de podcast “Start up” van Gimlet Media, waarbij je de oprichter van Gimlet op de voet volgt tijdens het opstarten en groeien van Gimlet Media. Een geweldige podcast als je meer wilt weten over het opstarten van een bedrijf en het bij jou allemaal niet zo glad loopt als dat je verwacht op basis van de vele jubelverhalen die je op internet leest.

Inmiddels is Gimlet Media verkocht aan Spotify en heb ik bergen nieuwe favorieten. Om je niet te overspoelen met podcast tips, daarom 9x podcasts over duurzaamheid die ik het luisteren waard vind!

9x podcasts over duurzaamheid:

 1. Goed Genaaid

  De podcast van presentatrice Anne-marie Fokkens en Hanneke de Jong op onderzoek uitgaan naar hoe je duurzame mode kunt vinden, zonder de stoffigheid. In hun podcast zoomen ze in op onderwerpen rondom duurzame kleding en gaan in gesprek met gasten als Susan Smulders van kledingbibliotheek LENA, Barbo Melgert die vanuit de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek deed naar microplastics uit kleding en Chanel Trapman van het platform Mumster. Ook onze co-founder Noor schoof aan.


 2. The Green Girls Club

  Marieke van den Berg richtte op facebook de groep The Green Girls Club op, die inmiddels al meer dan duizend leden heeft en er gesproken wordt over alles wat maar terug te koppelen is aan het thema duurzaamheid. Ook in haar podcast gaat ze in gesprek over allerlei onderwerpen rondom duurzaamheid, met gasten als bijvoorbeeld schrijfster en diëtiste Lisa Steltenpool (Lisa Goes Vegan) en Fair Fashion influencer Sara Dubbeldam (When Sara Smiles).


 3. How to Save a Planet (EN)
  How to Save a Planet is een podcast van Gimlet Media waarin journalist Alex Blumberg samen met zeebioloog en beleidsexpert Dr. Ayana Elizabeth Johnson op zoek gaan naar oplossingen. Ze interviewen start-ups die het klimaatprobleem op hun eigen manier proberen te tackelen, ervaringsdeskundigen op plekken die nu al de negatieve gevolgen van klimaatverandering ervaren en zoomen elke aflevering in op een ander onderwerp. Duidelijke informatie op een luchtige manier gebracht!


 4. Conscious Chatter (EN)
  Kestrel Jenkins begon haar modecarriere als stagair bij People Tree, één van de eerste grote duurzame merken. Inmiddels is ze zelf al tientallen jaren actief in de duurzame mode industrie en ook haar podcast over duurzame mode gaat al even mee; de eerste aflevering ging online in 2016! Nog steeds weet ze ontzettend veel inspirerende verhalen te vertellen in haar podcast. 


 5. Dismantled (EN)
  Dismantled is de -niet regelmatige- podcast van Intersectional Environmentalism; een beweging die gelooft dat gesprekken over klimaatverandering geleid moeten worden door diegenen die de effecten het meeste voelen. Het platform is vooral actief op instagram, waar ze regelmatig inzichtelijke informatie delen. Maar ook de podcast is een aanrader! 


 6. het groene hart
  In podcast Het Groene Hart interviewen Jelle Derckx (Growthinkers en boek ‘Verlangen naar minder’) en Saskia Mulder (The Social Reporter, duurzaamheidstrainer) hun gasten over “hun groene hart”; gasten vertellen over hun eigen ervaringen met duurzaamheid en hoe ze gekomen zijn tot waar ze nu staan.


 7. Sustainable jungle (EN)
  In Sustainable Jungle gaan hosts Lyall en Joy in gesprek met changemakers die de wereld een beetje mooier maken. Het leuke aan hun podcast is dat ze mensen van over de hele wereld spreken; van Australië tot Senegal en Costa Rica tot Namibië. Positieve podcast!


 8. Manifest[o] (EN)
  Manifest[o] is de podcast van Angus Walker, waarin hij op zoek gaat naar hoe een duurzame wereld er uit zou zien. Hij zoomt in op duurzame alternatieven die in een ideale wereld de boventoon zouden voeren. Ook hier is onze Noor te gast geweest!


 9. Dom doen
  Okay, Dom Doen gaat niet elke aflevering over duurzaamheid, maar omdat onze impact analist Malika de podcast startte samen met twee vriendinnen, verdient hij toch echt een plekje in deze lijst. Malika is een echte duurzaamheidsstrijder, wat haar de hilarische bijnaam ‘Koriander’ opleverde in haar vriendengroep, en ze wist zelfs een hele aflevering over duurzame mode in de planning te glippen!

beste_podcasts_duurzaamheid

Gerelateerde artikelen:

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳