Zo komen die gaatjes in je shirt (en hoe je er vanaf komt zonder te naaien)

5 februari 2019 23:41 • Melissa Wijngaarden

Zo komen die gaatjes in je shirt (en hoe je er vanaf komt zonder te naaien)

Niks zo fijn als een goed basic t-shirt. Ze zijn eindeloos te combineren, te koop in zo’n beetje alle denkbare kleuren en ook qua materialen heb je keuze te over. Toch hebben T-shirts vaak een mega domper. Een specifiek en herkenbaar probleem met een mysterieuze oorzaak. T-shirts krijgen namelijk vrij snel mini gaatjes. Hoe komt dat toch? En nog belangrijker; hoe kom je er weer vanaf?!

Radar deed al in 2015 uitgebreid onderzoek naar het fenomeen van gaatjes in je shirt. Ze legden vragen voor aan hun testpanel van meer dan 44.000 mensen en haalden er een textielexpert en mode-expert bij om het ontstaan van de gaatjes te achterhalen. Hoewel een groot deel van het testpanel én de textielexpert dachten dat de gaatjes veroorzaakt werden door slechte kwaliteit, bleek dit niet het geval te zijn. Behalve dat de shirts de gaatjes op heel specifieke plekken hadden, kwamen ze ook veel voor op shirts van goede kwaliteit.

 

 

Een andere oorzaak waar vaak aan wordt gedacht is ongedierte. Logisch, want de gaatjes zijn precies zo groot als dat je een mottenbeet voor je ziet. Toch schijnt dat ook -meestal- niet de oorzaak te zijn.

Het antwoord ligt in de manier waarop veel shirts tegenwoordig gemaakt worden. De meeste shirts worden namelijk gebreid met een enkele draad. Zodra een draadje dan los raakt, onstaat er gelijk een gaatje in het shirt. Nu is het niet moeilijk om zo’n draadje los te trekken; de meeste gaatjes worden bijvoorbeeld veroorzaakt door het schuren van je broekrand en/of riem (wat ook weer de specifieke plek verklaard!). Andere boosdoeners zijn de wasmachine, autoriem, aanrecht en tassen die je op je rug of schouders draagt.

Goed, mysterie opgelost. Maar hoe kom je er vanaf?

Easy peasy!

Toch behoefte aan een nieuw T-shirt? Koop dan in ieder geval een duurzame!

 

Je hebt nodig:

 1. Strijkplank
 2. Opgewarmde strijkbout
 3. Klein stukje Vliesofix (te koop bij de Hema!)
 4. Klein beetje water (3 spuitjes met de plantenspuit)
 5. Persdoek (of gewoon een simpele doek of t-shirt)

 

Stappen:

 1. Leg je shirt binnenstebuiten op een strijkplank
 2. Duw het gaatje goed dicht door de zijkanten tegen elkaar te drukken.
 3. Leg de Vliesofix er op
 4. Leg een persdoek over de Vliesofix (of gebruik een ander shirt)
 5. Spuit water over je persdoek (of het shirt) op de plek van de Vliesofix
 6. Zet een warme strijkbout zo’n 10 seconden op het gaatje (geen strijkbewegingen maken, want anders duw je het gaatje weer meer open!)
 7. Klaar! Als je het goed hebt gedaan, blijft alles ook gewoon zitten na een wasbeurt.

Gerelateerde artikelen:

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!

 

 

blog comments powered by Disqus
Deel deze post:
Categorie: Fashion tips & outfits

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen
in eerlijke en duurzame mode.