SOS Kapotte kleren

Noor Veenhoven

SOS Kapotte kleren

Afgelopen week vertelde een vriendin van mij vol verdriet hoe het prachtige wollen truitje dat ze twee weken geleden had gekocht, per ongeluk bij de gewone was was beland. Hij was in de wasmachine terecht gekomen, terwijl hij eigenlijk op de hand moest en ook nog eens op een tikkeltje te hoge temperatuur. De trui was veranderd in een piepklein kindertruitje. In haar wanhoop probeerde ze het nog op te rekken, waarbij ze het tot haar grote schrik doormidden scheurde. Wat een nachtmerrie! En al helemaal als je juist probeert te investeren in mooie kwaliteitsproducten. Daarom in deze blog uitleg over hoe je je kleding kan upcyclen, oplappen of repareren zodat je er het langste plezier van hebt.

Kleding repareren is vaak makkelijk en heel duurzaam!

Behalve upcyclen kun je vaak ook nog je kleding redden door het te repareren. De naaitechnieken die je kleding kan redden zijn er te veel om op te noemen en ik raad je dan ook aan bij een echt noodgeval even langs de kleermaker te gaan. De volgende twee tips zijn dan ook echte basistechnieken waarmee je liever niet naar de kleermaker gaat en die je prima zelf kunt oplossen!

Knoop aanzetten

Dit is er eentje waarvan ik altijd dacht dat ik het wel kon, maar na het kijken van deze tutorial bleek ik toch wat dingen verkeerd te doen. Bij de meeste kleren met knopen krijg je er een extra knoop bij, dus het is zeker de moeite waard om te leren hoe je deze er goed opzet. Je krijgt er echter vaak maar één extra bij, dus de knoop er goed opzetten is essentieel.

Sokken stoppen

Je sokken stoppen klinkt misschien als iets heel ouderwets, maar leuke gekke en dus een beetje dure sokken zijn helemaal hip op het moment. Je wil dus niet je sokken van Rich & Vibrant of Qnoop meteen weggooien als er een gat in zit. De tutorial hieronder laat zien hoe je het beste een sok kunt repareren. Ik heb het zelf thuis ook meteen geprobeerd, en je kan onder het filmpje het resultaat zien. Volgende keer gebruik ik wol die wat meer dezelfde kleur is als mijn sok, maar dit was even het enige dat ik in huis had ;).Sokken stoppen
Ik heb het gedaan met de dingen die ik huis had: een ronde kaars, wol en een naald.

Upcycle it! Kleding upcyclen is super duurzaam.

Van sweater naar beanie; wel zo duurzaam

Wat kun je doen met je oude versleten truien, of truien waarmee je een ongelukje hebt gehad. Met kerst had ik een blog geschreven waarin stond hoe je van je trui wanten kan maken (link), maar wat ook heel leuk is zijn beanies! In de tutorial hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een heel simpel beanie mutsje kan maken van bijna alle soorten truien.

Blaas nieuw leven in dat shirt! Wel zo duurzaam

Dit deed mijn huisgenootje vroeger altijd, dan had ze genoeg van haar shirts, en verfde ze ze opeens allemaal zwart. Opeens heb je dan een hele nieuwe hippe garderobe. Je kan natuurlijk ook een stapje verder gaan en voor deze gave indigo dying technieken gaan. Zij doen het hier met witte doeken, maar je kan het natuurlijk ook met een t-shirt of een overhemd proberen.

Upcycle een T-Shirt naar T-shirt Yarn

Dit is een oude vertrouwde die leuk blijft: T-Shirt Yarn. Dit maak je heel simpel door je t-shirt in repen te knippen. Deze repen stof kan je dan weer vlechten of macrameeën tot een leuke ketting of een leuke plant houder. Wel echt bewaren voor als je een shirt echt niet meer wilt, anders is het zonde!

De tutorial kun je hier vinden
Rankabrand Ranking
De tutorial kun je hier vinden

Ik hoop dat jullie hier net zoveel van geleerd hebben als ik en voortaan langer van jullie kleding kunnen genieten!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳