Houd je kleding langer mooi – Zo verwijder je moeilijke vlekken!

Noor Veenhoven

Houd je kleding langer mooi – Zo verwijder je moeilijke vlekken!

Elke duurzame mode goeroe zegt het eigenlijk wel: De eerste stap naar een duurzame kledingkast is langer met je kleding doen. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Voor je het weet heb je weer een vlek op je witte blouse die er niet meer uit wil, een scheur in je spijkerbroek, gaatjes in je T-shirt, missende knopen of sokken vol gaten. Er kan eigenlijk zoveel mis gaan! In vorige blogs hebben we al uitgelegd hoe je van die kleine gaatjes in shirt af moet komen, hoe je sokken stopt en hoe je knopen aanzet. Deze blog wordt daarom gewijd aan het eerste probleem: Vlekken verwijderen.

Het moeilijke aan vlekken is dat er voor verschillende vlekken verschillende oplossingen zijn. Er zijn wel een aantal tips die gelden voor het behandelen van elke vlek:

  • Behandel de vlek zo snel mogelijk! Hoe eerder je probeert de vlek eruit te halen hoe makkelijker het gaat.
  • Probeer de vlek niet verder in te wrijven. Als je met saus of verf hebt gemorst, probeer het er dan eerst zo veel mogelijk af te scheppen of schrapen.
  • Bijna bij alle soort vlekken is het een goed idee om het lauw water uit te wassen als je er snel bij bent.

Voor verschillende soorten vlekken zijn er dus verschillende oplossingen. Na een beetje onderzoek online leken de volgende tips de beste oplossingen. Natuurlijk zijn echte vlekkenmiddelen ook altijd een goede oplossing, maar dat heb je misschien niet altijd in huis en snel handelen bij vlekken is erg belangrijk.

Wijnvlekken stappenplan

Rode wijnvlekken zijn de nachtmerrie van elk feestje. Hoe verder de avond vordert hoe moeilijker het is om ze niet te maken en hoe moeilijker het wordt om meteen goed te handelen als je ze maakt. De truc die de meeste wel kennen is er meteen zout op doen. Zout absorbeert de rode kleur en is dus zeker geen slecht idee, maar wat beter werkt is het direct uitspoelen. Hoe langer de rode wijn in de kleding trekt hoe moeilijker het wordt om het eruit te krijgen. Op een feestje is het misschien niet altijd handig om je kleding uit te gaan staan spoelen. Dan biedt zout een prima alternatief. Heeft zout en uitspoelen niet genoeg effect? Dan kun je er nog witte wijn azijn op doen, even laten inwerken en uitspoelen en de vlek is weg.

Wijnvlek

Vetvlekken aanpakken met zeep

De meeste voorkomende vlek is misschien wel de vetvlek. Vaak gaan deze er in de was wel uit, maar soms hebben ze nog een beetje extra hulp nodig. Bij vetvlekken is goede zeep gebruiken een absolute must. Zeep heeft namelijk vooral ontvetten als eigenschap. Heet water en goed inzepen dus. Lijkt wat je in huis hebt aan zeep niet goed genoeg te werken? Gebruik dan ossengal zeep, of de Sunlight huishoudzeep. Soms is een ouderwetse oplossing de beste ;).

Ossengal zeep

Tomatensausvlekken wegbleken

Een witte blouse en tomatensaus bij het avondeten kan bijna alleen maar fout gaan helaas. Gelukkig zijn er een paar tips om de vlekken er weer helemaal uit te krijgen. Eerste tip is natuurlijk zo snel mogelijk uitwassen. Als dat niet werkt dan is de zon je beste vriend. Hang het kledingstuk nat in de zon en de vlek wordt er zo uitgebleekt. Als dat ook niet wil werken dan kun je er nog tandpasta op doen. Goed inmasseren, even laten intrekken en uitwassen.

tomatensaus

Bloedvlekken verwijderen met melk

Klinkt misschien een beetje luguber maar een bloedvlek verwijderen kan een spijkerbroek of dekbedovertrek soms echt redden! De gouden tip voor het verwijderen voor bloedvlekken is: melk. Laat melk in de stof trekken en dep het af. Herhaal dit een paar keer tot de vlek helemaal verdwenen is. Ben je vegan en koop je daarom geen melk? Baking soda is ook een prima oplossing!

Verfvlekken removen met nagellakremover

Had je het al opgegeven met de verfvlekken in je kleding? Nagellakremover kan het antwoord zijn. Zelfs voor kleding waar de verf al heel lang is ingetrokken schijnt dit nog wel te helpen. Bij verf hangt het er natuurlijk erg van af van wat voor soort verf er is gebruikt, dus pas op!

Nagellak remover

Als alle hulpmiddelen niet willen baten dan kun je natuurlijk ook nog professionele hulp inschakelen bij een wasserette. Zij weten natuurlijk het beste hoe je van die vlekken afkomt.

Heb jij zelf nog gouden tips voor het verwijderen van vlekken of een vraag over onze tips? Laat een berichtje achter in de comments!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳