Zo duurzaam is polyester (en wat polyester eigenlijk is)

22 januari 2019 21:53 • Melissa Wijngaarden

Zo duurzaam is polyester (en wat polyester eigenlijk is)
Photo by Fleur Treurniet on Unsplash

Polyester is één van de meest gebruikte stoffen in de mode-industrie. Niet alleen wordt de stof veel gebruikt in tops, ook voor sportkleding en jassen is polyester enorm populair.
Maar wat is de impact van polyester? Een stof op basis van olie zal vast niet veel goeds te bieden hebben. Toch heeft de stof ook positieve kanten. In de blog van vandaag zetten we de pro’s en de con’s tegenover elkaar. Zodat jij straks weet waar je op kan letten bij het kopen van kleding.

introductie Project Cece

Wat is polyester?

Polyester is een verzamelnaam voor heel veel verschillende textielsoorten die gebruik maken van polyestergaren. Aan de basis ligt polyethylene terephthalate. Klinkt als iets vaags? It’s not! De afkorting hiervan is namelijk PET, het welbekende materiaal van tasjes, plastic flesjes en dus ook kleding!

 

Hoe wordt polyester gemaakt?

Polyester onstaat uit een chemische reactie tussen ethylene glycol, een stof op basis van olie, en terephthalic acid. Hieruit onstaat een plastic, die met behulp van machines wordt gesponnen tot een garen. Zie het filmpje hieronder (inclusief heerlijke “liftmuziek”) voor het proces.

 

 

Is polyester duurzaam?

 

Pro’s:

  • Polyester kreukt niet snel en hoeft dus niet gestreken te worden, dit bespaart weer elektriciteit.
  • Polyester is makkelijk schoon te maken en hoeft niet heet gewassen te worden.
  • Polyester is niet biologisch afbreekbaar, maar kan daardoor goed gerecycled worden

 

Gezien een groot deel van de vervuilende impact van een kledingstuk plaatsvindt na je aankoop, zou polyester potentieel dus best duurzaam kunnen zijn.

 

Cons:

  • Eén van de grondstoffen van polyester is olie, een nog geduchtere industrie dan de modeindustrie.
  • Polyester is moeilijk te verven en maakt daardoor gebruik van zware kleurstoffen, die voor veel vervuiling zorgen.
  • Polyester laat microplastics los bij het wassen. Deze microplastics zijn enorm klein en hebben een enorme impact op het milieu, dieren en zelfs ons eigen lichaam.
  • Ook gerecycled polyester heeft nog steeds negatieve aspecten op het gebied van duurzaamheid

honest basics

 

Al met al wegen de cons voor polyester op dit moment zwaarder dan de pro’s. Het materiaal zal in de rest van het productieproces een stuk duurzamer moeten worden voordat het de impact van het gebruik van olie recht kan zetten. Daarnaast heeft fast fashion ervoor gezorgd dat de kwaliteit van polyester op dit moment meestal erg laag is. Het materiaal slijt en vervaagt snel, terwijl het de potentie heeft om juist wel heel lang mee te gaan. Momenteel kunnen we polyester dus niet als duurzaam materiaal rekenen, maar misschien is dat over een paar jaar anders: strengere regulering (en controles) in de olie-industrie, gebruik van duurzame kleurprocessen en meer focus op kwaliteit zou de stof allemaal een stuk duurzamer maken. We hopen dat dit snel gebeurd, want volgens Greenpeace zal in 2030 het gebruik van polyester in kleding verdubbeld zijn.

canussa

Gerelateerde artikelen

 

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!

 

 

Deel deze post:
Categorie: Academy

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen
in eerlijke en duurzame mode.