Zo komen die gaatjes in je shirt (en hoe je er vanaf komt zonder te naaien)

Melissa Wijngaarden

(laatst geupdate op )

Zo komen die gaatjes in je shirt (en hoe je er vanaf komt zonder te naaien)

Niks zo fijn als een goed basic t-shirt. Ze zijn eindeloos te combineren, te koop in zo’n beetje alle denkbare kleuren en ook qua materialen heb je keuze te over. Toch hebben T-shirts vaak een mega domper. Een specifiek en herkenbaar probleem met een mysterieuze oorzaak. T-shirts krijgen namelijk vrij snel mini gaatjes. Hoe komt dat toch? En nog belangrijker; hoe kom je er weer vanaf?!

Intro project cece

Radar deed al in 2015 uitgebreid onderzoek naar het fenomeen van gaatjes in je shirt. Ze legden vragen voor aan hun testpanel van meer dan 44.000 mensen en haalden er een textielexpert en mode-expert bij om het ontstaan van de gaatjes te achterhalen. Hoewel een groot deel van het testpanel én de textielexpert dachten dat de gaatjes veroorzaakt werden door slechte kwaliteit, bleek dit niet het geval te zijn. Behalve dat de shirts de gaatjes op heel specifieke plekken hadden, kwamen ze ook veel voor op shirts van goede kwaliteit.

Een andere oorzaak waar vaak aan wordt gedacht is ongedierte. Logisch, want de gaatjes zijn precies zo groot als dat je een mottenbeet voor je ziet. Toch schijnt dat ook -meestal- niet de oorzaak te zijn.

Het antwoord ligt in de manier waarop veel shirts tegenwoordig gemaakt worden. De meeste shirts worden namelijk gebreid met een enkele draad. Zodra een draadje dan los raakt, onstaat er gelijk een gaatje in het shirt. Nu is het niet moeilijk om zo’n draadje los te trekken; de meeste gaatjes worden bijvoorbeeld veroorzaakt door het schuren van je broekrand en/of riem (wat ook weer de specifieke plek verklaard!). Andere boosdoeners zijn de wasmachine, autoriem, aanrecht en tassen die je op je rug of schouders draagt.

Goed, mysterie opgelost. Maar hoe kom je er vanaf?

Easy peasy!

 

Gaatjes herstellen

Je hebt nodig:

 1. Strijkplank
 2. Opgewarmde strijkbout
 3. Klein stukje vliesstof (te koop bij de Hema!)
 4. Klein beetje water (3 spuitjes met de plantenspuit)
 5. Persdoek (of gewoon een simpele doek of t-shirt)

Stappen:

 1. Leg je shirt binnenstebuiten op een strijkplank
 2. Duw het gaatje goed dicht door de zijkanten tegen elkaar te drukken.
 3. Leg de vliesstof er op
 4. Leg een persdoek over de vliesstof (of gebruik een ander shirt)
 5. Spuit water over je persdoek (of het shirt) op de plek van de vliesstof
 6. Zet een warme strijkbout zo’n 10 seconden op het gaatje (geen strijkbewegingen maken, want anders duw je het gaatje weer meer open!)
 7. Klaar! Als je het goed hebt gedaan, blijft alles ook gewoon zitten na een wasbeurt.

Gaatjes voorkomen

Gaatjes voorkomen kan met een zogenoemde "button cover". Een zachte cover die je over je knoop kunt doen zodat de knoop minder schuurt en minder snel gaatjes veroorzaakt.
Onze favoriet is de cover van Holé. De covers worden gemaakt van zachte siliconen, dus geen onnodig plastic, in een fabriek in Hong Kong die streng en onaangekondigd wordt gecontroleerd door Veritas.

Ze verkopen de covers in zwart en doorzichtig. Bij onze eigen test merkten we dat er inderdaad geen gaatjes ontstonden, maar onze test is nog geen maand bezig. Nog niet heel overtuigend dus.
Wel vinden we het een leuke manier om je broek te pimpen, omdat je je knoop er net wat meer (zwart) of minder (doorzichtig) uit kan laten springen. Jammer genoeg werkt deze truc niet als je vaak riemen draagt. Geen zin in een siliconen cover op je knoop? De shirts van Lotika, Honest Basics en Lanius zijn aanraders en zijn gemaakt onder eerlijke arbeidsomstandigheden van duurzame materialen. Meer informatie vind je bij elk product! 


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Houd je kleding langer mooi – Zo verwijder je moeilijke vlekken!

Elke duurzame mode goeroe zegt het eigenlijk wel: De eerste stap naar een duurzame kledingkast is langer met je kleding doen. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Voor je het weet heb je weer een vlek op je witte blouse die er niet meer uit wil, een scheur in je spijkerbroek, gaatjes in je T-shirt, missende knopen of sokken vol gaten. Er kan eigenlijk zoveel mis gaan! In vorige blogs hebben we al uitgelegd hoe je van die kleine gaatjes in shirt af moet komen, hoe je sokken stopt en hoe je knopen aanzet. Deze blog wordt daarom gewijd aan het eerste probleem: Vlekken verwijderen.

Met dit simpele DIY-alternatief voor vershoudfolie bespaar jij plastic

Dat plastic een probleem is hoeven we je vast niet meer te vertellen. Het materiaal doet er eindeloos over om af te breken, heeft een belastend productieproces en belandt tegenwoordig zelfs via je eten in je lichaam. Overheden en de EU nemen steeds meer maatregelen om het gebruik terug te dringen. Dankbaar hebben we al afscheid genomen van gratis plastic tasjes en binnenkort zwaaien we ook plastic rietjes gedag. Maar goed, er is een reden waarom we plastic gebruiken: het is verdomd handig. Bij het minderen van plasticgebruik in huis lopen we dan ook vaak tegen errors aan. Eén van die dingen? Vershoudfolie. Gelukkig hebben we daar een mega handige DIY-oplossing voor gevonden!

SOS Kapotte kleren

Afgelopen week vertelde een vriendin van mij vol verdriet hoe het prachtige wollen truitje dat ze twee weken geleden had gekocht, per ongeluk bij de gewone was was beland. Hij was in de wasmachine terecht gekomen, terwijl hij eigenlijk op de hand moest en ook nog eens op een tikkeltje te hoge temperatuur. De trui was veranderd in een piepklein kindertruitje. In haar wanhoop probeerde ze het nog op te rekken, waarbij ze het tot haar grote schrik doormidden scheurde. Wat een nachtmerrie! En al helemaal als je juist probeert te investeren in mooie kwaliteitsproducten. Daarom in deze blog uitleg over hoe je je kleding kan upcyclen, oplappen of repareren zodat je er het langste plezier van hebt.

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳