Deze jonge ondernemers ontwikkelden leer van cactus

Melissa Wijngaarden

Deze jonge ondernemers ontwikkelden leer van cactus

De veganistische alternatieven voor leer vliegen je tegenwoordig om de oren. Waren we net gewend aan ananasleer, komt een leervervanger van appel alweer om de hoek kijken. Toch blijven veel merken hangen in synthetische leervervangers gemaakt van kunstof op basis van olie. Niet zo duurzaam, maar begrijpelijk. Veel leervervangers zijn namelijk duurder, nog niet beschikbaar op grote schaal of houden het amper 2 jaar vol. Als het aan de twee jonge ondernemers Adrian López Velarde en Marte Cázarez ligt, gaat dat binnenkort veranderen.

De Mexicaanse ondernemers zijn namelijk al ruim twee jaar bezig met het ontwikkelen van een leeralternatief gemaakt van cactus. De nopal cactus om precies te zijn, het nationale symbool van Mexico en een plant die je daar dan ook heel veel tegenkomt. Vorige maand slaagden ze erin om een materiaal te ontwikkelen dat voldoet aan de standaard voor leer. Ze noemden het Desserto.

cactusleer2

Het “leer” wordt gemaakt van de nopal cactus, ookwel de “prickly pear cactus” genoemd. De plant zit boordevol antioxidanten, mineralen en vitamines en wordt veel gebruikt in de Mexicaanse keuken. Het fijne aan de plant? Hij heeft amper water nodig om te groeien! De cactus wordt dan ook vaak genoemd als oplossing voor honger en staat daarnaast aan de basis van veel innovaties. Zo lopen er momenteel trials met de cactus als plantaardig brandstof en als vervanger van plastic tasjes.

Adrian en Marte wouden een cruelty free, duurzaam alternatief ontwikkelen voor leer, waarbij ze geen chemicaliën en kunststoffen als PVC gebruiken. Dat is ze gelukt. Hun cactusleer is deels biologisch afbreekbaar en wordt geroemd om de flexibiliteit, zachtheid en kleur. Ideaal dus als vervanger voor leer in de mode industrie, de auto industrie en voor leren producten zoals meubels. 

Een belangrijk aspect is dat hun leervervanger minstens 10 jaar meegaat, iets wat veel andere veganistische leervervangers niet kunnen garanderen. Zo staat ananasleer, op dit moment de meest gebruikte niet-synthetische veganistische leervervanger, erom bekend nogal snel zijn kwaliteit te verliezen. Wij horen zelfs verhalen van schoenen die binnen een jaar al begonnen te raggen. Het cactusleer van Adrian en Marte belooft langer mee te gaan en ziet er daarnaast geweldig mooi uit.

Omdat de cactus op zoveel plekken groeit, hebben ze de mogelijkheid om hun productieproces snel op te schalen en we hopen dat dit dan ook snel gebeurt. Met een beetje geluk dragen we over een paar jaar allemaal schoenen van duurzaam cactus leer. Wij hopen het! 

Gerelateerde artikelen

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳