Minder microplastic in oceanen: hoe jij daarvoor kan zorgen

4 juli 2018 01:06 • Melissa Wijngaarden

Minder microplastic in oceanen: hoe jij daarvoor kan zorgen

Al decennia werken overheden, bedrijven en individuen aan oplossingen voor plastic in het milieu. Nu zijn we eindelijk zo ver dat we daar grote dingen van gaan zien, van bijvoorbeeld wetgeving over rietjes tot Boyan Slat’s Ocean Cleanup die deze zomer aan de slag gaat in de stille oceaan. Helaas, begint ook de invloed van microplastic steeds duidelijker te worden. Wat microplastic precies is en vooral, waar het vandaan komt en wat je er tegen kan doen? In deze blog lees je er alles over!

 

Wat is microplastic?

 

Microplastic zijn stukjes plastic die kleiner zijn dan 5 mm. Ze ontstaan als grote stukken plastic afbreken in steeds kleinere niet-afbreekbare stukjes. Je komt ze ook tegen in cosmetica onder de naam microbeads (of één van deze namen op de ingrediëntenlijst: polyethylene, polypropylene, polyethylene terephthalate of polymethyl methacrylate). Daarnaast komt er microplastic vrij bij het wassen van synthetische stoffen, zoals nylon en polyester.

 

 

Hoe komt microplastic in de oceaan terecht?

 

Microplastic belandt op verschillende manieren in de oceaan:

 1. Grotere stukken ronddrijvend plastic breken af in kleinere, mini-stukjes.

 2. Microplastic uit cosmetica belandt tijdens het douchen of het afspoelen in het afvalwater.

 3. Microplastic van je synthetische stoffen mengt tijdens het wassen met het water en wordt zo afgevoerd.

In het eerste geval is het natuurlijk duidelijk hoe microplastic in de oceaan terecht komt, maar hoe zit dat in de andere twee gevallen? Dit filmpje legt het in drie minuten kort en krachtig uit. Waar het op neerkomt is dat microplastic niet gefilterd wordt uit afvalwater en zo in ons ecosysteem belandt.

 

 

 

 

Wat gebeurt er als microplastic in de oceaan terecht komt?

 

De precieze gevolgen en impact zijn niet duidelijk, omdat het gezien de diversiteit aan soorten microplastic lastig te onderzoeken is. Wat wel geconcludeerd is, is dat microplastic via de weefsels van vis, week- en schelpdieren in de voedselketen terecht komen, waar de aan het plastic toegevoegde stoffen zorgen voor hormoonveranderingen. Ook is uit onderzoek gebleken dat koraal moeilijk onderscheid kan maken tussen plankton, wat ze normaal eten, en microplastic, met vergelijkbare maten als plankton, waardoor koraal een hoop plastic binnenkrijgt en daar ziek van wordt.

 

 

Hoe zorg je ervoor dat microplastic niet in de oceaan belandt?

 

Voor cosmetica is het beter om plasticvrije alternatieven te kopen. Beat The Microbead helpt je daarbij op weg, met lijstjes van merken die geen plastic verwerkt hebben in hun producten.

Voor kleding is het moeilijker om te zeggen “koop geen synthetische stoffen meer”. Vooral omdat het niet zo is dat alternatieve stoffen altijd beter zijn, want in veel verwerkingsprocessen komen zware chemicaliën te pas en dat is -voor zover dat nu duidelijk is- nog belastender voor het milieu. Wat je wel kan doen?

 • Minder vaak of op alternatieve manieren wassen;
  We schreven vorige week een blog over duurzaam wassen, maar je zou je kleding ook eens kunnen stomen door ze op te hangen in de badkamer als je een warme douche neemt!

 • Schaf een Cora Ball aan
  De Cora Ball is heel makkelijk in gebruik; je gooit het balletje bij de was en vervolgens vangt het een groot deel van de vrijgekomen pollen op! Ze zijn pas net klaar met hun kickstarter campagne en helaas dus nog moeilijk te krijgen in Nederland. (Je bestelt hem hier vanuit USA, alhoewel het niet per se heel duurzaam om hem helemaal hierheen te laten verschepen!).

 • Was met de Guppy Friend
  Deze waszak vangt niet alleen microvezels op, maar zorgt er ook voor dat je kleding minder slijt en er zo dus ook minder microplastic vrijkomt!
  Je koopt hem hier.

 

 

 

 

Bronnen:

TrouwPlastic Soup FoundationMinisterie voor Volksgezondheid en MilieuMilieu Centraal

 

Deel deze post:
Categorie: Academy

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen
in eerlijke en duurzame mode.