De Ultieme Gids voor Vegan Kleding

door de redactie

De Ultieme Gids voor Vegan Kleding

Wil jij je cruelty-free lifestyle uitbreiden van de keukentafel naar je kleding? In deze gids voor vegan mode vind je alles om de overstap zo makkelijk mogelijk te maken! Van wat je wél aan kunt tot de ecologische footprint van vegan leer, lees snel verder!

Wat is vegan mode precies?

Vegan kleding is kleding (en accessoires) die geen dierlijke producten of bij-producten bevatten.

Meer specifiek mag er in het complete productieproces geen dieren of dierlijke producten worden gebruikt. Het wordt daarom ook wel cruelty-free fashion genoemd.

Vegan kleding gids: materialen, duurzaamheid, en.. waar je vegan kleding kunt vinden!

Net zoals een veganistisch diet meer betreft dan alleen het niet eten van vlees en zuivel, zo gaat het bij vegan kleding om meer dan alleen leer te vervangen met een ander materiaal.

Wat moet je niet dragen als je vegan kleding wilt dragen? of Welke kleding is niet vegan?

 • Leer (geen verrassing natuurlijk ;)). Behalve koeleer, wordt er ook leer gemaakt van de huiden van schapen, geiten, krokodillen en slangen.
 • Bont. Bont wordt onder andere gemaakt van de vacht van vossen, konijnen, wasberen en chinchillas.
 • Zijde. Zijde wordt gemaakt van de kokonnen van zijderupsen. In het proces worden zijderupsen vaak op vrij wrede wijze gedood.
 • Wol. Ookal hoeft een schaap niet te worden gedood om wol te krijgen, toch worden schapen die zijn gefokt voor hun wol vaak geslacht voor hun vlees. Daarnaast worden wolschapen tijdens hun leven niet goed behandeld en er worden controversiële scheertechnieken gebruikt, waardoor je wol meestal niet cruelty free kunt noemen.
 • Dons. Dons wordt gemaakt van ganzen- of eendenveren.
 • Dierlijke bij-producten en accessoires, van knopen gemaakt van botten tot lijm afkomstig van dierlijke weefsels.

Wat zijn een aantal vegan materialen en alternatieven in mode?

Maar zoals we in het vorige gedeelte van onze gids voor veganistische mode al zeiden, kunnen er nog steeds dierlijke bijproducten zijn, zelfs als het hoofdmateriaal cruelty free klinkt.

Daarom is het belangrijk om te kijken naar labels, beschrijvingen en keurmerken.

Tot slot, hoewel ze niet vrij zijn van dierlijke producten, dragen sommige minder strikte veganisten nog steeds graag stoffen als:

 • peace silk, waarvoor de zijderupsen niet hoeven te sterven.
 • biologische wol, afkomstig van meer ethische boerderijen.
 • tweedehands leer, wol, etc.

Is vegan kleding duurzaam?

Zoals meestal als je hebt over duurzaamheid in de kledingindustrie, is ook hier het antwoord: het hangt er vanaf!

 • Veel altatieven voor leer worden gemaakt van plastic (PU of PVC): om het te maken zijn veel chemicaliën nodig, het materiaal gaat minder lang mee dan leer van dierlijke oorsprong en het is niet biologisch afbreekbaar.
 • Zelfs vegan leer alternatieven op basis van natuurlijke ingrediënten hebben vaak een plastic coating. Zo bestaat appelleer bijvoorbeeld maar voor 26% uit appelafval; de rest is plastic.
 • Regulier katoen en polyester zijn allebei vegan, maar zijn wel twee van de slechtste materialen voor het milieu.

Plus, ookal zijn vegan modemerken over het algemeen ethischer, cruelty free gaat niet altijd op voor de mensen in hun productieketen. Een geliefde greenwashingmethode van fast fashion was bijvoorbeeld om “vegan producten” te promoten, terwijl die zelfde producten gemaakt werden door werknemers die werden uitgebuit. Niet heel duurzaam dus!

Daarom luidt ons advies:

 1. Geef voorkeur aan de meest duurzame materialen als je op zoek bent naar vegan kleding. Voorbeelden zijn biologisch katoen, linnen, hennep en gerecyclede materialen.
 2. Als vegan leervervanger kun je het beste kiezen voor PU en plantaardige leervervangers in plaats van PVC. Daarnaast is het hier extra belangrijk te letten om niet roekeloos te blijven shoppen, want deze materialen hebben namelijk een enorme impact op het milieu.

Makkelijk vegan kledingmerken en kleding vinden

Het leukste deel van onze gids over vegan kleding! We hebben bij Project Cece namelijk producten van honderden duurzame kledingmerken verzameld en een groot aanbod vegan kleding.

Op onze website kun je filteren op het ‘vegan label’, wat betekent dat een merk compleet vegan is, op keurmerken als PETA en op materialen.


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳