Wat is 'peace' zijde en wat maakt het zoveel beter dan reguliere zijde?

Noor Veenhoven

Wat is 'peace' zijde en wat maakt het zoveel beter dan reguliere zijde?

Foto van peace zijden sjaal van Urban Medley.

Vorige maand hebben we het al gehad over het verschil tussen zijde en satijn en waarom zijde niet echt bepaald diervriendelijk is. Helaas heeft het veganistisch alternatief ook zeker nadelen. Daarom gaan we het deze week hebben over peace-silk: Echte zijde zonder dierenleed!

Het probleem met zijde

Veel van ons zijn gek op zijde, en met een goede reden: Het is een heerlijk soepel materiaal dat er stijlvol uitziet en ook een verkoelende werking heeft. Helaas kleven er wat grote nadelen aan zijde. Zijde komt namelijk van de zijderups, en om de zijde te oogsten wordt de zijderups samen met zijn cocon levend gekookt zodat de zijde draden afgewikkeld kunnen worden. 

De zijdedraadjes van één cocon zijn behoorlijk dun. Daardoor heb je voor een zijde blouse al snel 1000 tot 1500 cocons nodig. Dat zijn dus een gigantisch hoeveelheid rupsjes die op een vrij gruwelijke manier aan hun einde komen. 

Nu heb je mooie veganistisch alternatieven, maar helaas zijn er vaak veel chemicaliën nodig om dezelfde luxe kwaliteit te krijgen van zijde, wat ook niet altijd ideaal is.

zijderupsen

De beste compromis: Peace Silk

Ook wel vrede zijde. Geen gekke naam want dit soort zijde wordt gemaakt zonder een vlieg kwaad te doen, of in dit geval, zonder een zijderups kwaad te doen. In 1990 is het concept van Organic of Ahimsa (geweldvrij) cruelty-free zijde weven geïntroduceerd in India. Bij deze methode worden er nog steeds zijderupsen gebruikt, maar wordt er gewacht tot de poppen zijn uitgekomen en de motten zijn uitgevlogen voordat de coconnetjes worden verzameld.

De gebruikte cocon gebruiken zorgt ervoor dat de zijderups, of nu zijde mot, niet eens zal merken dat de cocon gebruikt wordt. Je zou dus kunnen zeggen dat zelfs de meeste vegans geen problemen hebben met het gebruiken van dit soort zijde!

Bij het gebruik van de overgebleven coconnetjes is het nadeel dat de draadjes gebroken zijn, dit maakt het dus een stukje moeilijker om het te weven. Dit zorgt ervoor dat Ahimsa zijde minder glanzend is dan reguliere zijde, maar het krijgt er wel een prachtige textuur voor terug. Het heeft wel dezelfde heerlijke kwaliteiten als regulier zijde.

Het maken van Ahimsa zijde kost wel veel meer tijd en meer cocons dan bij reguliere zijde. Dat komt doordat het 10 dagen duurt voordat de zijderups in een zijdemot is veranderd, wat een hoop tijd scheelt. Daarnaast zijn er 6 keer zoveel cocons nodig en is het weefproces dus wat moeilijker. Dat zorgt er allemaal samen voor dat deze zijde wel wat duurder is, maar met wat je er voor terug krijgt is het zeker waard!

Prachtige peace silk merken!

Dan het moment waar je misschien al de hele blog op zat te wachten: wat fantastische merken die peace silk producten hebben!

Urban Medley

Urban Medley maakt bijna al hun producten van 100% peace-zijde en het resultaat is absoluut prachtig. Ze maken sjaals en capes die echte luxe producten zijn. Deze items zul je jaren koesteren en willen doorgeven aan de volgende generatie.

urban medley peace silk  

Jyoti-Fair Works

Jyoti heeft in hun collectie een mooi mix van biologisch katoen en peace-silk gebruikt. Het resultaat is prachtig en bestaat uit mooie blouses en tops waar je jarenlang gek op zult zijn.

jyoti

Bhoomi 

Bhoomi werkt vooral met veganistische zijde, ook wel cupro of modal. Maar ze hebben ook een paar mooie sjaals die van echte peace zijde zijn gemaakt. Het resultaat is fantastisch!

bhoomi

Gerelateerde artikelen:

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳