Vast een cadeau voor Valentijnsdag? Dit zijn de leukste duurzame sieraden

Melissa Wijngaarden

Vast een cadeau voor Valentijnsdag? Dit zijn de leukste duurzame sieraden

Doe jij ook elk jaar weer alsof je helemaal niet geeft om Valentijnsdag en het commerciële gedoe er om heen? Ik ook. En élk jaar ben ik weer teleurgesteld als ik niet een klein cadeautje, een lieve brief of een lekker etentje krijg. Daarom besloot ik dit jaar het heft eens in eigen hand te nemen. Niet door zelf te voorzien in mijn eigen valentijnsverrassing, maar door deze blog te schrijven ruim twee weken voor tijd. Zo kan ik heel subtiel even laten zien welke sieraden ik nou echt mooi zou vinden en het balletje valentijnsdag wat vroeger opgooien, zodat er geen excuus meer bestaat. Mocht jij nou ook op zoek zijn naar een mooi cadeau voor valentijnsdag? Ten eerste, hartstikke lief van je! Ten tweede, dit zijn mijn favoriete duurzame sieradenmerken. Enjoy!

Jyoti Fairworks

foto van duurzame sieraden van jyoti

Jyoti is niet alleen een duurzaam sieradenmerk, maar maakt ook geweldige kleding. Ik ben zelf erg gelukkig met mijn Chaitanya oorbellen, maar het duurde wel een tijdje voordat ik het systeem snapte (ik was de eerste paar keer een kwartier bezig met het in doen van mijn oorbellen, nu ik het systeem eenmaal doorheb snap ik niet hoe ik dit ooit niet kon snappen). Jyoti’s sieraden worden gemaakt in India, voornamelijk van brass, en zijn tussen de €22 en €39.

Julia Otilia

foto van duurzaam sieraad van Julia Otilia

Julia Otilia is niet alleen ontzettend leuk om mee te werken (van haar mails krijg je altijd positieve energie), ze maakt ook super mooie oorbellen voor een hele betaalbare prijs. Ik ontving op een goede valentijnsdag een super mooi paar klavertjes, waar ik veel complimenten over kreeg (en daar doe je het voor hé?). De sieraden van Julia Otilia worden sinds kort gemaakt in Nederland, daarvoor produceerden ze op Bali, en zijn -dankzij fijne kortingen nu- tussen de €5 en €255. Voor elke aankoop planten ze een boom.

Ana Dyla

duurzaam sieraad van ana dyla

Ana Dyla kwamen we voor het eerst tegen op een modebeurs en ik werd direct hebberig van hun shiny duurzame sieraden. Maar dat is niet waar het merk voor staat. Het merk wil niet de volgende “wannahave” maken, maar sieraden maken die jouw eigen persoonlijkheid highlighten. Ana Dyla combineert verschillende vlakken van duurzaamheid; ze stimuleren niet alleen om bewuste aankopen te doen, maar trekken dit ook door in hun productieproces. Het ontwerp hangt af van de steen en niet andersom. De sieraden van Ana Dyla worden gemaakt in Turkije (meet het team hier) en zijn tussen de €44,95 en €379,95. Ze verkopen ook losse kristallen!

Fau Atelier

foto van duurzame sieraden van fau atelier

Fau Atelier is opgericht door Mikki en Vera. De oorbellen worden gemaakt in hun atelier en het zijn echt draagbare kunstwerkjes. Ze laten zich inspireren door het expressionisme; een kunststroom die zich in de late 19e eeuw ontwikkelde toen foto’s de plaats van realistische schilderijen overnam en kunst zich meer ging richten op identiteit en perceptie. Het goud uit de sieraden komt uit India en de sieraden zijn tussen de €25 en €100.

Solitude the Label


Foto van duurzame sieraden van solitude the label

Ook Solitude the Label is niet alleen een sieradenmerk. Het Amsterdamse merk is opgericht door twee zussen (wat wij met zussen Marcella en Melissa in ons oprichtingsteam natuurlijk al helemaal leuk vinden) en maakt tassen, sportkleding en dus ook hele mooie sieraden. Ze gebruiken 99% gerecycled goud en zilver om hun fijne sieraden te maken in hun atelier. Extra leuk? Pakketjes in Amsterdam komen ze zelf leveren met hun “Solitude the Label”-bakfiets! Prijzen tussen de €37,50 en €590.

Taj Amsterdam

Foto van duurzame sieraden van Taj Amsterdam

Het motto van Taj? “We did not inherit the earth from our ancestors; we borrow it from our children”. Onder dit motto maken ze sieraden op Bali, Indonesië. Omdat zilver en goudmijnen niet per se bekend staan om hun goede arbeidsomstandigheden (het tegenovergestelde; de mijnen worden vaak gelinkt aan kinderarbeid en uitbuiting), gebruikt Taj zoveel mogelijk gerecyclede materialen. Toevallig? Ook Taj is opgericht door twee zussen! Prijzen tussen de €29,95 en €99,95.

A Beautiful Story

Foto van duurzame ring van A Beautiful Story

Toen Cathelijne Lania, de oprichtster van A Beautiful Story, hoorde dat Nepalese zilversmeden die prachtige producten maakten, niet genoeg werk hadden, besloot ze hun sieraden naar Nederland te brengen en de sieraden hier te verkopen. Met succes! Via de mannen in de zilverfabriek leerde ze een aantal vrouwen kennen die graag economisch zelfstandig wilden worden. Samen met deze vrouwen ontwikkelde A Beautiful Story een uitgebreide kralencollectie. Alle sieraden van A Beautiful Story zijn WFTO gecertificeerd. De sieraden zijn tussen de €12,50 en €79,95.

Nowa

Link naar duurzame sieraden van Nowa

Nowa staat voor No-Waste en maakt sieraden van gedumpte mobieltjes. Samen met hun partner Closing the Loop redden ze oude telefoons van e-waste dumpplaatsen. Van het goud en zilver in deze telefoons maken ze sieraden, wat een hoop kostbare grondstoffen bespaart. Hun collectie heet connectie; een referentie naar de telefoons, maar ook naar het contact tussen mensen (ideaal voor Valentijnsdag dus!). De sieraden zijn tussen de €27,97 en €495.

Neinties

Foto van duurzame oorbellen van Neinties

Neinties is een Deens/Nederlands sieradenmerk dat kleinschalig produceert; oprichtster Sam maakt bijna alle sieraden zelf.Het merk werd in 2016 opgericht en is inmiddels geliefd in heel Europa. Sam koopt de grondstoffen in van kleine ambachtslieden. De prijzen liggen tussen €14 en €29.


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Ear candy: de beste podcasts over duurzaamheid (en meer)

We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat podcasts he-le-maal hot zijn. Al jaren kun je on demand luisteren over steeds meer uiteenlopende onderwerpen en steeds meer mensen doen dat. Mijn eerste podcast ervaring was de podcast “Start up” van Gimlet Media, waarbij je de oprichter van Gimlet op de voet volgt tijdens het opstarten en groeien van Gimlet Media. Een geweldige podcast als je meer wilt weten over het opstarten van een bedrijf en het bij jou allemaal niet zo glad loopt als dat je verwacht op basis van de vele jubelverhalen die je op internet leest.   Inmiddels is Gimlet Media verkocht aan Spotify en heb ik bergen nieuwe favorieten. Om je niet te overspoelen met podcast tips, daarom 9x podcasts over duurzaamheid die ik het luisteren waard vind!

Hoe je lokale winkels online kunt supporten tijdens de lockdown

Helaas gaat het helemaal de verkeerde kant op met het coronavirus in ons land en zullen we de feestdagen zonder gezellige kerstinkopen moeten doen. Niet alleen jammer voor ons, maar ook voor veel ondernemers die tijdens de Kerstpiek hun verloren omzet van dit jaar hoopten recht te trekken. Waar tijdens onze eerste “intelligente” lockdown de niet-essentiële winkels gewoon open mochten blijven, moeten ze nu de deuren sluiten. De reuzenplatforms en webshops vieren hoogtij dagen, maar lokale winkeliers zijn helaas de dupe. Wil je bij het doen van je kerstinkopen ondernemers supporten die de deuren van fysieke winkels moesten sluiten? Hieronder een lijstje met tips & tricks!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳