Duurzaam dekbedovertrek? Dit zijn onze tips, tricks en ervaringen (met Yumeko en Crisp Sheets)

Melissa Wijngaarden

Duurzaam dekbedovertrek? Dit zijn onze tips, tricks en ervaringen (met Yumeko en Crisp Sheets)
bron: Yumeko

Hou je je bezig met duurzame kleding, dan is het uitstapje naar duurzaam textiel snel gemaakt. Toen ik vorig jaar verhuisde naar mijn eerste langetermijnappartement, besloot ik me dan ook te verdiepen in de wereld van duurzaam beddengoed.

Net als bij kleding wordt een groot deel van het beddengoed gemaakt van katoen en ook in het productieproces is veel overlap. In de blog van vandaag delen we onze ervaringen met duurzaam dekbedovertrekken en geven we onze tips en tricks voor het kiezen van je nieuwe favoriete set!

Waarom duurzaam dekbedovertrek?

Het meeste beddengoed wordt gemaakt van katoen.

Katoen verbruikt ontzettend veel water én pesticiden; ondanks dat katoen maar 2,5% van de landbouwgrond in beslag neemt, wordt maarliefst 10% van de pesticiden in landbouw voor katoen gebruikt! Ook vindt op katoenplantages veel uitbuiting plaats. 

Genoeg reden dus om je te verdiepen in je beddengoed. Daarnaast is het een leuke, afgebakende start om materialen te leren kennen en is het een stuk minder overwhelming dan duurzame kleding omdat er minder verschillende materialen (door elkaar) worden gebruikt. 

Pro-tip:  geef een duurzaam dekbedovertrekset cadeau (bijvoorbeeld voor kerst,  een verjaardag of bij een housewarming); je kunt schaamteloos even los gaan over de oorsprong van de materialen en waarom het uniek is dat ze op een duurzame manier geproduceerd zijn. Wakkert vaak een vlammetje aan!

Nederlandse Duurzame Beddengoed merken

Voor onze test kozen we voor een dekbedovertrekset van de Nederlandse beddengoedmerken Crisp Sheets en Yumeko. We kozen voor Crisp Sheets, omdat we er enthousiaste verhalen over hoorden en daardoor erg benieuwd waren. Voor Yumeko kozen we omdat ze een geweldige keuze hebben aan duurzame materialen (bijvoorbeeld linnen, katoensatijn en tencel) en veel verschillende opties hebben. 

Duurzame Dekbedovertrekmerken

Crisp Sheets

Crisp Sheets is in 2013 opgericht door Lara Ourtane. Toen ze haar ideale lakens niet kon vinden, besloot ze ze zelf te ontwikkelen. Crisp Sheets staat bekend om de crispy feel die de lakens dankzij een speciale weeftechniek hebben. Wij bestelden de Malbec (vanaf €74,95). De lakens zijn gemaakt van katoen, maar helaas niet allemaal van biologisch katoen. Productie vindt plaats in Turkije en Portugal.

Review Crisp Sheets

Fantastische kleur en handige knoopjes aan het voeteneinde van je lakens, waardoor je deken er niet zo maar uitglijdt. Daarnaast fijne, knisperende lakens. Helaas niet gemaakt van duurzame materialen en daardoor voelde het voor mij een beetje jammer om zoveel geld (voor mijn doen) uit te geven aan een dekbedovertrekset.

duurzaam dekbedovertrekset Crisp Sheets

Yumeko

Het motto van Yumeko is “Change the world sleeping”; een boodschap waar wij wel wat mee kunnen.
Het merk is in 2010 opgericht door Stephan Zeijlemaker en Rob van den Dool, en is een social enterprise; elk jaar publiceren ze een impact rapport en ze zijn GOTS én fairtrade gecertificeerd.

Yumeko zet zich in voor betere kwaliteit, milieuvriendelijkheid (ze gebruiken duurzame materialen zoals linnen, tencel en biologisch katoen) en eerlijke arbeid.
Behalve dekbedovertreksets maakt Yumeko ook dekbedden, kussens en matrassen. Van Yumeko testten we de katoen satijnen dekbedovertrekset in Blush Rose uit de herfstcollectie (vanaf €99,95).

 

Review Yumeko


De kleur was een stuk warmer dan ik had verwacht op basis van de foto’s op de website. Het dekbedovertrek heeft een subtiele glans en is geweldig zacht. Ik was onder de indruk en merkte echt een kwaliteitsverschil met eerdere katoensatijnen dekbedovertreksets die ik kocht. Wat mij betreft worth the splurge dus, zeker als je het verhaal achter het merk in gedachten houdt!

Bekijk hier het aanbod van Yumeko.

duurzaam dekbedovertrek

Review: Yumeko of Crisp Sheets?

De dekbedovertreksets van Yumeko en Crisp Sheets zijn enorm verschillend. Yumeko's katoensatijn is (en blijft na meer dan een jaar gebruik én stiekem af en toe mee in de droger) heerlijk zacht. Crisp Sheets heeft juist een wat knisperend randje, wat ook weer een heel fijn beschermend gevoel geeft. Na ruim 1,5 jaar afwisselen tussen de twee merk ik dat ik het het fijnste vindt om Yumeko in de lente en zomer en Crisp Sheets in de winter en herfst te gebruiken. Beiden zijn nog in bijna even goede staat als dat ze binnenkwamen, ondanks dat ik ze dus af en toe mee in de droger gooi. Omdat het voor mij de enige twee sets zijn die ik gebruik, is het voor mij de investering dus wel waard. Wel vind ik het jammer dat Crisp Sheets niet standaard biologisch katoen gebruikt.

 

Wat zijn valkuilen bij het kopen van duurzaam dekbedovertrek?

Vrijwel elke (online) beddengoedzaak heeft wel een aantal “duurzame” varianten liggen. Net als in de kledingindustrie is het belangrijk om te letten op keurmerken en materialen; hoeveel vertelt een merk je over de herkomst van hun materialen en zijn er onafhankelijke partijen die het productieproces controleren? 

Omdat biologisch katoen nogal eens als greenwashing techniek wordt gebruikt (biologisch katoen is niet per definitie beter dan niet duurzaam katoen, omdat er tot wel 50% meer van nodig is voor hetzelfde eindproduct), is het zeker een aanrader om onderzoek te doen. Ook kom je in de textielindustrie ontzettend vaak het OEKO-TEX keurmerk tegen, wat meestal niet veel meer garandeert dan dat er geen schadelijke chemicaliën in het eindproduct zitten.

 

Gerelateerde artikelen:

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

8x Duurzame Hoodies waar je lekker in kunt wegkruipen

Voel jij je ook een beetje overweldigd de laatste tijd? We leven al zo’n tijd in een pandemie, kregen een rapport vol met heftige ontwikkelingen over hoe we de aarde aan het verpesten zijn en het is inmiddels alweer bijna geen 2021 meer. Tijd voor wat rust dus. Wat voor mij altijd goed werkt, is mezelf helemaal terugtrekken in een fijne hoodie (bij voorkeur een iets te grote) met een kop thee en een fijn boek. In de blog van vandaag deel ik een paar fijne hoodies van duurzame merken. Welke is jouw favoriet?

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳