10 merken voor duurzame sjaals waar je helemaal warm van wordt

Noor Veenhoven

10 merken voor duurzame sjaals waar je helemaal warm van wordt

Een lekkere warme sjaal kan echt het verschil maken in de koude maanden die eraan komen. En met de merken die wij hier voor je hebben uitgezocht kom je deze maanden in stijl door zonder concessies te doen op je morele waarden. Ben je op zoek naar een heerlijke sjaal die gemaakt is door traditioneel vakmanschap van hoge kwaliteit alpaca wol? Of wil je liever een lokaal geproduceerde sjaal van gerecycled materiaal? Of ben je op zoek naar een sjaal van biologisch katoen die helemaal veganistisch is? We hebben het helemaal!

1. Bufandy - Traditioneel vakmanschap in Ecuador

De warme sjaals van Bufandy worden gemaakt door echte vakmensen in Ecuador. Deze mensen werken onder eerlijke werkomstandigheden, voor een goed loon. Dit steunt de lokale bevolking en economie en helpt de mensen armoede te ontsnappen. De sjaals worden gemaakt van heerlijk zachte Alpaca wol, waar je het zeker warm mee zult houden deze winter.

bufandy sjaal

2. Mums Handmade - Gemaakt door coole Griekse moeders

De grote chunky sjaals van Mums Handmade worden met de hand gemaakt door de coolste Griekse moeders die dol zijn op breien. Mums Handmade is een onderneming die opgezet is in Thessaloniki, en ze helpen daar lokale breisters aan werk zodat ze hun families kunnen onderhouden.

mums handmade sjaal

3. Twelve Million - Sjaals van gerecycled materiaal

Twelve Million maakt heerlijke sjaals en mutsen van gerecycled materiaal. Ze hebben sjaals ven gerecyclede jeans, gerecycled katoen, en gerecycled polyester. Een deel van de collectie van Twelve Million is ook helemaal veganistisch. De sjaals worden eerlijk geproduceerd in Litouwen en Servië.

Twelve Million

4. Masha Maria - Sjaals van geüpcyclede vintage dekens

Masha Maria maakt sjaals van geüpcyclede vintage wollen dekens. De sjaals worden gemaakt in Zaandam door een klein team van tien mensen die uiteraard werken onder eerlijke werkomstandigheden. Het merk is helemaal plastic-vrij. 

Masha Maria sjaals

5. Alpaca Loca - warme sjaals uit het Andesgebergte

De producten van Alpaca Loca worden in Ecuador geproduceerd door een kleine community van alpaca wolwevers uit een klein bergdorpje in het Andesgebergte. Al generaties lang beheersen deze mensen dit speciale ambacht. Het hele dorp draagt hun steentje bij aan het vervaardigen van de sjaals en kunnen door de eerlijke verkoopvoorwaarden hun ambacht behouden.

Alpaca Loca sjaal

6. Siyana London - Katoenen sjaals uit India

Siyana London is een ode aan een klein dorpje in India, waar de founder vandaan komt. Alle producten worden dan ook in India gemaakt. De producten worden gemaakt in samenwerking met NGO's in India om vrouwen in India die maar weinig kansen hebben aan werk te helpen en een toekomst te geven.

Siyana London sjaals

7. Loop.a life - Van gerecyclede kleding uit Nederland.

Loop.a life maakt knitwear van de kleding die in Nederland wordt ingezameld in de kledingcontainers. De gerecyclede garen worden in Portugal verwerkt tot mooie breisels in een fabriek die GOTS gecertificeerd is, en dus produceert onder eerlijke en milieuvriendelijke omstandigheden.

loop a life

8. JULAHAS - Capes gemaakt door Indiase vaklieden

Je kunt deze capes dragen als een sjaal, of gebruik maken van de armsgaten en hem om je hele lichaam wikkelen. Gemaakt van heerlijk zachte wol, en ook verkrijgbaar in katoenen versies voor een zomersere look. De sjaals worden eerlijk geproduceerd in India, in samenwerking met NGO's of Fair Trade organisaties.

JULAHAS capes

9. Quetzal Artisan - Sjaals en poncho's volgens oude Maya traditie.

De collectie van sjaals en poncho's van Quetzal Artisan is gemaakt door vrouwen uit Guatemala. De vrouwen gebruiken een speciaal weefgetouw die uit de oude Maya traditie voortkomt. Werken met dit weefgetouw is een speciale vaardigheid de van moeder op dochter wordt doorgegeven in de Maya cultuur. De vrouwen krijgen eerlijk betaald voor het werk dat ze leveren, wat ervoor zorgt dat ze hun kinderen kunnen onderhouden. Ze gebruiken alleen natuurlijke materialen zoals katoen en viscose en verven met de hand door gebruik te maken van natuurlijke verfproducten, zoals boomschors en bloemen. Dit maakt de sjaals ook geschikt voor veganisten.

quetzal artisan duurzame sjaal

10. Heritage Moda - Kasjmier sjaals uit India

Heritage Moda heeft een collectie van prachtige, unieke sjaals van hoge kwaliteit Kasjmier uit India. De sjaals worden gemaakt door ambachtslieden in India die werken vanuit huis. Ze bepalen zelf hun prijzen en Heritage Moda betaald altijd een eerlijke prijs.  Voor veel vrouwen in India werkt dit systeem erg goed, omdat zij tegelijkertijd voor hun familie kunnen zorgen vanuit huis. 

Heritage Moda


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

8x Duurzame Hoodies waar je lekker in kunt wegkruipen

Voel jij je ook een beetje overweldigd de laatste tijd? We leven al zo’n tijd in een pandemie, kregen een rapport vol met heftige ontwikkelingen over hoe we de aarde aan het verpesten zijn en het is inmiddels alweer bijna geen 2021 meer. Tijd voor wat rust dus. Wat voor mij altijd goed werkt, is mezelf helemaal terugtrekken in een fijne hoodie (bij voorkeur een iets te grote) met een kop thee en een fijn boek. In de blog van vandaag deel ik een paar fijne hoodies van duurzame merken. Welke is jouw favoriet?

10x de leukste duurzame sokkenmerken

November is begonnen de winter is om de hoek en het koude voeten weer is begonnen. Gelukkig zijn er ontzettend veel leuke duurzame sokkenmerken die je voetjes heerlijk warm houden. Hier zetten we acht merken op een rij die super leuke sokken verkopen.

10x duurzame sportkleding voor de ultieme workout

Op zoek naar sportmerken die feminisme niet alleen gebruiken in hun marketing, maar ook daadwerkelijk in hun supply chain bijdragen aan eerlijke banen en trainingen voor vrouwen? Wij hebben even onze favoriete sportmerken voor je verzameld. Vrouwen empowerment is top, miljoenen daaraan spenderen terwijl je in je eigen productieketen vrouwen uitbuit is dat niet. Deze merken dragen op een integere manier bij aan het empoweren van vrouwen, maar ook aan de impact van de mode-industrie op het milieu. Zo sport jij straks nog lekkerder!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳