Je kleding beter verzorgen? 10 tips waardoor je kleding langer mee gaat

Melissa Wijngaarden

Je kleding beter verzorgen? 10 tips waardoor je kleding langer mee gaat

Je zult het vast al eens gehoord hebben, maar het meest duurzame kledingstuk is het stuk dat al in je kast hangt. Maar hoe zorg je er nu voor dat je zo lang mogelijk van je kledingstuk kunt genieten? Met deze verzorgingstips, gaat je kleding langer mee!

 

Tip 1: Lees het waslabel voordat je gaat wassen


Inkoppertje natuurlijk (en met tip 6 ontkrachten we hem een beetje), maar onze nummer 1 tip is om altijd de wasinstructies te lezen voordat je je kleding wilt wassen. Sommige kleding kan namelijk helemaal niet tegen de wasmachine en moet gestoomd worden. Ook staat er soms nuttige informatie op het waslabel, zoals dat een kledingstuk in het begin verf kan afgeven tijdens het wassen (gebruik dan een kleurendoekje om te voorkomen dat je andere kleding verkleurd of was met donkere kleuren) of dat het kledingstuk kan krimpen in de was (dan weet je dus zeker dat je niet op hogere temperaturen moet wassen).

 

Tip 2: Was zo min mogelijk


Tijdens elke wasbeurt wordt je kleding natgespoten en alle kanten opgegooid in een wastrommel, uiteraard heeft dat effect op je kleding. Zo laat kleding van polyester en nylon microplastics los tijdens een wasbeurt (hoe ouder het stuk, hoe meer microplastics er vrij komen) en kan wol gaan pillen. Hoe je minder vaak hoeft te wassen? Zorg voor een opbergplek waar je kleding frisse lucht krijgt (dus hang je kast niet hutjemutje) en gebruik eventueel een luchtverfrisser/geurzakje/geurstokjes in je kast.

 

Tip 3: Handwas is niet altijd beter


Vaak wordt gedacht dat handwas altijd beter werkt om je kleding langer mooi te houden. Nu zijn er natuurlijk mensen die heel zorgvuldig te werk gaan bij het doen van een handwas, maar je hebt ook mensen (zoals ik) die wat grover te werk gaan. Gevolg? Je delicate kleding komt er niet kreukvrij vanaf en kan zelfs scheuren! Was je wollen truien dus gewoon op het wolprogramma van je wasmachine, die is ervoor gemaakt om je fijne stoffen netjes te houden.

 

Tip 4: Pas op met de droger


Dit is natuurlijk een klassieker, maar let op met je droger! Het is lastig (lees: onmogelijk) om gekrompen kleding weer op maat te krijgen. In sommige niet-dramatische gevallen wilt het nog wel eens lukken om je kleding weer ietsjes in de richting van de originele maat te trekken, maar in de meeste gevallen lukt dat niet.

 

Tip 5: Niet elk wasmiddel is geschikt voor alle materialen

Noem me naïef, maar lang heb ik gedacht dat er maar twee verschillende soorten wasmiddel bestonden: eentje voor witte was en eentje voor gekleurde. Nu wist jij dit natuurlijk al lang, maar er zijn dus veel meer verschillende soorten én het is belangrijk om er op te letten. Zo kan wol slecht tegen de enzymen die in normaal wasmiddel zit en raken de vezels daardoor beschadigt. Beter dus om te wassen met speciaal wasmiddel voor wol of fijne materialen!

 

Tip 6: 30 graden is vaak heet genoeg

De meeste mensen wassen hun kleding standaard op 40 graden. Nog beter is het om een vlekverwijderaar te gebruiken bij vuile was en vervolgens kun je prima op 30 graden wassen. Zo raakt je kleding minder snel beschadigt en gaat het langer mee. Daarnaast ook goed voor het energieverbuik!

 

Tip 7: Verwijder vlekken zo snel mogelijk

Vlekken op je witte trui (of op elk ander kledingstuk eigenlijk) zijn hartstikke vervelend. Extra zuur is het als ze er na een wasbeurt niet uitkomen en je allerlei huis-tuin-en-keuken trucjes moet gaan uitproberen om het probleem op te lossen, vaak om er achteraf pas achter te komen dat ze eigenlijk helemaal niet werken. Pro tip? Verwijder je vlekken zo snel mogelijk. Zo heeft de vlek minder kans om in te trekken en hoef je vervolgens een stuk minder hard te boenen om de vlek eruit te krijgen (met alle gevolgen vandien) of de vlek te accepteren als onderdeel van je outfit.

 

Tip 8: Hang je kleding op in plaats van te vouwen

Heb je de ruimte in huis om je kleding op te hangen? Doe dat dan vooral! Je kleding heeft zo minder last van vouwlijnen, hoeft minder vaak gestreken te worden en het is ook handig voor het overzicht. Let er wel op dat natte kleding soms uit kan rekken als je het ophangt, dus hang je wollen trui niet meteen na de was te drogen!

 

Tip 9: Let op met strijken

Nog zo’n veelgemaakte beginnersfout: heb je eindelijk een geweldige blouse gevonden, blijft het materiaal gewoon plakken aan de strijkbout -> weg blouse. Check dus altijd het waslabel van je kledingstuk of het wel tegen de hitte van een strijkbout kan. Synthetische stoffen zoals polyester, nylon en viscose kun je beter niet strijken. Daarnaast is het ook een goed idee om je kleding binnenstebuiten te strijken om te voorkomen dat de print sneller vervaagd.

 

Tip 10: Kledingmaker voor kleine gebreken en aanpassingen

Merk je dat je een kledingstuk eigenlijk niet zo vaak draagt omdat het net niet helemaal mooi zit of omdat er een scheurtje in zit? Ga eens langs bij een kledingmaker! Niet alleen kunnen ze gescheurde kleding weer zo goed als nieuw maken, ook kunnen ze je helpen met het verstellen van je kleding zodat je ze toch nog kunt dragen. In Amsterdam krijg je sinds kort zelfs korting op de reparatiekosten als je een laag inkomen hebt!

 

 


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Slow fashion; wat het nou precies is

Duurzame mode is soms maar lastig. Er worden zo ongelooflijk veel verschillende termen door elkaar gebruikt, dat het niet meer altijd duidelijk is wat er nou precies wordt bedoeld. Een veelvoorkomende term waar we wel eens vragen over krijgen is “slow fashion”. Is dat nou gewoon een Engelse naam voor duurzame kleding of is het compleet iets anders? In de blog van vandaag leggen we de verschillen uit!

Houd je kleding langer mooi – Zo verwijder je moeilijke vlekken!

Elke duurzame mode goeroe zegt het eigenlijk wel: De eerste stap naar een duurzame kledingkast is langer met je kleding doen. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Voor je het weet heb je weer een vlek op je witte blouse die er niet meer uit wil, een scheur in je spijkerbroek, gaatjes in je T-shirt, missende knopen of sokken vol gaten. Er kan eigenlijk zoveel mis gaan! In vorige blogs hebben we al uitgelegd hoe je van die kleine gaatjes in shirt af moet komen, hoe je sokken stopt en hoe je knopen aanzet. Deze blog wordt daarom gewijd aan het eerste probleem: Vlekken verwijderen.

Zo komen die gaatjes in je shirt (en hoe je er vanaf komt zonder te naaien)

Niks zo fijn als een goed basic t-shirt. Ze zijn eindeloos te combineren, te koop in zo’n beetje alle denkbare kleuren en ook qua materialen heb je keuze te over. Toch hebben T-shirts vaak een mega domper. Een specifiek en herkenbaar probleem met een mysterieuze oorzaak. T-shirts krijgen namelijk vrij snel mini gaatjes. Hoe komt dat toch? En nog belangrijker; hoe kom je er weer vanaf?!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳