Textile Exchange

In het kort

  • Hoofdcategorie: Milieuvriendelijk en Fair Trade
  • Bij lidmaatschap helpt TE met verduurzamen van het bedrijf.
  • Textile Exchange heeft meerdere standaarden voor certificering
  • Textile Exchange heeft meerdere standaarden voor certificering
  • Certificering: OCS 100 (>95% organic), OCS Blended (5%-95% organic)
  • RCS 100 (100% gerecycled), RCS Blended (5%-95% gerecycled)
r

Textile Exchange is een wereldwijde non-profit organisatie die zijn best doet om de textielindustrie duurzamer te maken. Zij identificeren en delen de beste praktijken in betrekking tot landbouw, materialen en verwerking, zodat de impact op water, bodem, lucht en mensen kan verminderen.

Bedrijven worden lid van Textile Exchange omdat ze duurzamer willen worden. Dit kan betekenen dat ze dat nog helemaal niet zijn, of dat ze al wat stappen hebben genomen in de duurzame richting. Textile Exchange geeft ze een uitgebreide duurzaamheidsbeoordeling, waarop een lange termijn plan wordt gebaseerd voor de toekomst. Dit betekend dat ze alle stappen in de bevoorradingsketen worden gecontroleerd, en alle materialen en vezels worden geïdentificeerd.

Certificering is erg belangrijk voor Textile Exchange, daarom hebben ze veel verschillende standaarden gemaakt waar merken zich voor kunnen certificeren. De certificering van deze standaarden gaan via een derde partij, maar de standaarden zijn geschreven door Textile Exchange. 

 “Textile“Textile

Bron: Goede Waar

Certificeringen van Textile Exchange zijn:

  • Organic Content Standard (OCS), of vroeger Organic Exchange (OE), heeft twee versies, de 100 standard en de Blended standard. Deze standaarden kijken alleen of het eindproduct de juiste hoeveelheid organisch materiaal bevat. Ze kijken dus niet naar de hoeveelheid giftige stoffen die wordt gebruikt bij het produceren van de kleding of de sociale aspecten. Ze kijken alleen naar of de grondstof die wordt gebruikt organisch wordt geproduceerd en hoeveel daarvan in het eindproduct beland. Kleding met het OCS 100 standard keurmerk moet minstens 95% organisch zijn, kleding met het OCS Blended keurmerk moet minstens 5% uit organisch materiaal bestaan.

OCS 100 OCS Blended

  • Recycle Claim Standard (RCS) heeft ook een 100 standard en Blended standard. Ook hier kijkt een derde partij of het eindproduct een bepaalde hoeveelheid gerecycled materiaal bevat. Kleding met het RCS 100 standard keurmerk bestaat 100% uit gerecycled materiaal, kleding met het Blended keurmerk bestaat tussen de 5 en 95% uit gerecycled materiaal.

RCS 100   OCS Blended

  • Andere standaarden van Textile Exchange worden nog niet gebruikt door de merken op Project Cece.

Kortom Textile Exchange helpt bedrijven bij het verduurzamen van hun bedrijven in de textielindustrie. Meer informatie is te vinden op hun site: http://textileexchange.org/

 

 

 

 

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame mode. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!

 

 

Samen staan we sterk! Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode.