Duurzame mondkapjes? Hier moet je op letten

Melissa Wijngaarden

Duurzame mondkapjes? Hier moet je op letten

Vanaf 1 juni zijn we allemaal verplicht om mondkapjes te dragen in het OV. Goed om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, minder goed voor het milieu. Veel mondkapjes belanden namelijk na één keer gebruikt te zijn op de vuilnisbelt (in het beste geval, maar soms ook worden ze achtergelaten op stranden, in het bos en op straat). Niet heel duurzaam, als je je bedenkt dat alleen simpele katoenen maskers al op minstens twee continenten geweest zijn voordat ze op je neus belanden. In de blog van vandaag daarom een aantal tips & tricks om een duurzaam mondkapje te regelen.

Kies voor herbruikbaar


Herbruikbare maskers moet je na elk gebruik wassen op 60 graden. Klinkt niet heel duurzaam, maar het alternatief is een stuk intenser; de meeste wegwerpmaskers zijn niet-recyclebaar en het plasticprobleem lijkt door het coronavirus alleen maar groter te worden. In dit artikel van CNN lees je daar meer over. 


Mondkapjes

Check wat voor materialen er gebruikt worden


Ookal klinkt een zijden mondkapje heel sexy, wij raden het je niet aan. Stoffen als zijde en linnen zijn een stuk minder beschermend dan bijvoorbeeld bamboe of katoen. Idealiter kies je voor een herbruikbaar mondkapje waar reststoffen voor worden gebruikt. Zo zorg je er voor dat er niet nog extra transport hoeft plaats te vinden om de materialen voor je mondkapje in het juiste land te krijgen.


Doe onderzoek naar de merken waar je duurzame mondkapjes koopt


Van Zara tot Dolce & Gabbana, van Hema tot Gucci; zo’n beetje iedereen houdt zich nu bezig met het maken van mondmaskers. Nu mondkapjes binnenkort verplicht worden in Nederland, schieten ook hier de webshops die ze verkopen als paddestoelen uit de grond.

Het maken van mondkapjes is voor veel merken een manier om de terugvallende omzetten op te vangen. Daarom is het dus ook nu belangrijk om je af te vragen of het merk dat je mondkapje maakt ook aansluit bij je normen en waarden. Wees daarbij alert op greenwashing; hoewel Zara-oprichter alom werd geprezen voor zijn verantwoordelijkheid voor Inditex-werknemers in eigen land, worden in Azië degenen die zijn producten maken ontslagen als ze om mondkapjes vragen. Om maar een voorbeeld te noemen…

Naast veel duurzame merken, zijn ook veel freelancers achter de naaimachine gedoken om herbruikbare mondkapjes te maken. Soms doen ze dat om toch nog  inkomsten te genereren, soms doen ze dat om donaties op te halen voor goede doelen. Kijk eens in je eigen netwerk of je iemand vooruit kunt helpen door een mondkapje bij ze te kopen of bestel er één bij onze merken. Ook zij kunnen de inkomsten goed gebruiken! 


duurzaam mondkapje foto

Maak er zelf één!


Een mondkapje kan heel eenvoudig zijn en is een geweldige manier om oude kleding, kussenslopen en lakens te hergebruiken. Eerder schreef Noor deze handige blog over hoe je zelf een mondkapje kunt maken, maar een alternatief zonder naald en draad vind je hier.

Wij zijn hartstikke benieuwd naar wat voor mondkapje jij kiest! Tag ons vooral in je gemaskerde selfie. ;)

duurzame_modeondernemers_supporten

Gerelateerde artikelen:

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳