Zwemkleding 2023: de leukste duurzame bikini's en badpakken

Melissa Wijngaarden

(laatst geupdate op )

Zwemkleding 2023: de leukste duurzame bikini's en badpakken

Het is officieel zomer én het is vandaag zonnig weer; 1+1 = zwemmen dus! Mocht je nog op zoek zijn naar mooie zwemkleding, dan zijn dit onze favoriete duurzame badpakken en bikini merken!

 

AAVA Swim

foto_van_duurzaam_badpak_van_duurzaam_merk_aava

 

AAVA swim maakt fantastische badpakken van gerecycled oceaan plastic. Mijn favoriet (en die van heel veel anderen) is de Imogen. Je kunt de schouderbanden  van dit badpak op verschillende manieren dragen en ik vind het een perfecte mix tussen klassiek, sportief en elegant. Daarnaast is dit badpak ook leuk als top boven een leuke short te dragen. Via Sophie Stone krijg je goed advies over de pasvorm, mocht je nog twijfelen over de maat. De maten worden vaak aangevuld, want het is een ontzettende bestseller.

 

Narah Soleigh
duurzame_bikini_Narah_Soleigh

 

De zwemkleding van Narah Soleigh wordt gemaakt in het Noorden van Portugal. Behalve dat ze duurzamere materialen gebruiken, doneren ze ook 10% van hun winst aan Rainforest Trust, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor het beschermen van tropische regenwouden en de dieren die er leven.

 

Frija Omina

Foto van Duurzaam zwempak van duurzaam merk frija omina

 

De meeste zwemkleding van Frija Omina is gemaakt van een combinatie van gerecycled nylon en lycra, alhoewel ze ook een aantal items hebben van biologisch katoen en spandex. Spandex droogt wat minder snel en wordt donkerder als het nat is, maar heeft wel de positieve eigenschap dat er minder plastic-based materialen inzitten. De zwemkleding wordt door enthousiaste groep gemaakt in Brandenburg, Duitsland.  De zwemkleding van Frija Omina staan vooral bekend om de fijne pasvorm en elegante designs.

 

Save the Wave

duurzame bikini van Save the Wave

 

Save the Wave® werd vlak voor de COVID-19 pandemie opgericht door Sveta. Ondanks alle onzekerheid die dit meebracht, wist het zwemkledingmerk zich staande te houden. De zwemkleding van Save the Wave wordt gemaakt door Swimwear Bali. De medewerkers krijgen bij deze organisatie een leerfbaar loon en werken op normale werktijden. Overwerk wordt de eerste 1,5 uur dubbel uitbetaald en daarna zelfs drie keer het normale uurloon!

 

AURAI Swimwear

Foto van Duurzame Badkleding van Duurzaam Merk AURAI

 

AURAI maakt zwemkleding in Brazilië. Ze gebruiken daarbij econyl, maar ook Amni Eco Soul - CO2control®. Technische naam, voor een innovatief materiaal. Het is namelijk ‘s werelds eerste biologisch afbreekbare alternatief voor polyamide. Fijn aan AURAI is dat ze veel modellen hebben met lange mouwen. Ideaal voor watersporters die écht veel op het water te vinden zijn.

 

A-dam

foto_van_duurzame_bikini_van_merk_a-dam

 

Of komt door de geweldige prints, de gerecyclede materialen of dat het merk verwijst naar onze geboortestad weten we niet. Wat we wel weten? Wij zijn fan! Het merk staat bekend om de vrolijke printjes en ze werken samen met Waste2Wear, een bedrijf dat blockchaintechnologie gebruikt om te kunnwn traceren dat het plastic dat ze recyclen daadwerkelijk afkomstig is van afval. A-dam Underwear heeft trouwens ook zwemkleding zonder printjes, dus voor ieder wat wils!

 

Woodlike Ocean

Foto van Duurzaam Zwempak en Bikini van Duurzaam Merk Woodlike Ocean

 

Woodlike Ocean maakt niet alleen zwemkleding van gerecycled oceaanplastic, maar doneert ook een deel van hun winst aan Healthy Seas®. Healthy Seas® houdt zich bezig met het verzamelen van achtergelaten visnetten, die de oorzaak zijn van veel verwondingen van zeedieren.

 

Kaly Ora

afbeelding_sustainable_swimwear_kaly_ora

Kaly Ora is opgericht door Flore and Trang. Ze leerden elkaar kennen toen ze allebei in Bangkok werkten. Daar raakten ze zo gedesillusioneerd door wat voor misstanden ze in de kledingindustrie aantroffen, dat ze bij hun terugkomst in België besloten om een merk op te richten dat het anders doet. Met Kaly Ora maken ze zwemkleding die laat zien dat verantwoorde kleding echt niet saai hoeft te zijn. Veel ontwerpen zijn ook aan twee kanten of op verschillende manieren te dragen!

 

Piwari

Foto van Duurzame Zwemkleding van Duurzaam Merk Piwari

 

De zwemkleding van Piwari wordt pas gemaakt op het moment van bestelling, om zo overproductie tegen te gaan. Extra voordeel daarvan? Ze kunnen je bestelling precies zo maken hoe jij hem wilt! Ze maken de kleding in Duitsland en het duurt door het made-to-order concept dus iets langer voordat je je kleding ontvangt.

 

duurzame_bikini_van_jungl_amsterdam

 

Na tropische oorden als Brazilië en Bali, klinkt Nederland als locatie om je zwemkleding te laten maken niet heel voordehand. Toch is het waar een deel van de zwemkleding van JUNGL Amsterdam wordt gemaakt. Het Nederlandse merk, opgericht door zussen Anouschka en Natascha, produceert een deel van de collectie in Portugal en een deel bij ONS Label in Breda. De Renewed collectie wordt dan weer gemaakt in een kleine studio vlakbij Amsterdam. Lokaal geproduceerde zwemkleding dus!

 

Mymarini

Foto van Duurzaam Badpak van Duurzaam Merk Mymarini

 

Mymarini is in 2013 opgericht door de Duitse Mareen Burke. Nadat ze haar baan als art director had opgezegd en 7 maanden naar Colombia ging waar ze zich vol genot onderdompelde in een simpeler leven met dagelijkse surfsessies, besloot ze dat een bikinimerk op te zetten dat perfect zit tijdens het surfen, maar ook elegant is. Hoewel Mymarini inmiddels over de hele wereld te koop is, wordt de kleding nog steeds verpakt en verscheept door Mareen’s moeder vanuit het Zwarte Woud. Op hun website kun je precies zien wat de prijsopbouw van de producten is.

 

Lovjoi

duurzame_bikini_lovjoi

Lovjoi werd in 2014 opgericht door Verena Benz. Verena had een biologische supermarkt in Duitsland, maar merkte dat de kleding die ze kocht totaal niet aansloot bij haar normen en waarden. Dus besloot ze zelf een merk op te richten dat dat wel deed. Wat Lovjoi een uitzondering maakt in de huidige kledingindustrie, is dat alle managementposities in hun Duitse studio worden gevuld door mensen die zich identificeren als vrouw!

 

Foto Body Positivity

 

 


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳