Het OEKOTEX keurmerk: wat het is en waar het voor staat

Melissa Wijngaarden

Het OEKOTEX keurmerk: wat het is en waar het voor staat

Duurzame mode kan soms nogal lastig zijn. Er worden ontzettend veel termen door elkaar gebruikt en denk je dat je het goed doet, blijkt er toch weer wat mis te zijn. Daarom zijn keurmerken handig. Ze bieden houvast bij het doen van duurzame aankopen. Maar wat betekenen de keurmerken nu eigenlijk? In de blog van vandaag zoomen we in op het OEKO-TEX® keurmerk.

OEKO-TEX® bestaat uit 18 onafhankelijke onderzoeks- en testinstituten. Er bestaan verschillende labels en al die labels staan ook weer voor verschillende dingen.


Dit betekent OEKO-TEX® Standard 100

Het meest bekende label is OEKO-TEX® Standard 100. Deze vind je vaak ook terug op goedkopere producten. Het label geeft aan dat er getest is op chemicaliën en dat het product geen stoffen bevat die schadelijk zijn voor de huid. Het label controleert verder dus niet hoe duurzaam een product is of onder welke omstandigheden het is gemaakt. Dit label op zich zelf garandeert dus geen duurzaam product!

Dit betekent OEKO-TEX® Leather Standard

Naast de Standard 100, voeren de OEKO-TEX instituten ook de OEKO-TEX Leather Standard tests uit. Waar de Standard 100 vooral gebruikt wordt voor het testen van stoffen, is de Leather Standard toegespitst op -je raadt het al- leer. Ook dit label garandeert dus niets anders dan dat het materiaal geen stoffen bevat die schadelijk zijn voor je gezondheid.

Blog OekoTex

OEKO-TEX® STeP

Behalve tests op schadelijke stoffen, doet OEKO-TEX gelukkig ook onderzoek om de arbeidsomstandigheden te controleren. Dit leggen ze vast met het STeP label. STeP is eigenlijk een soort analyse van de productieketen, waarbij wordt gelet op hoe er wordt omgegaan met chemicaliën en het milieu, veiligheid en gezondheidsmaatregelen op de werkvloer en eerlijke arbeidsomstandigheden. 

OEKO-TEX® Made in Green

OEKO-TEX Made In Green is waar alle keurmerken samenkomen. Voor een product het OEKO-TEX Made in Green label mag dragen, wordt het namelijk niet alleen gecontroleerd op schadelijke chemicaliën, maar ook op arbeidsomstandigheden. Het is een beetje “the mother of OEKO-TEX’es”, want het berust op zowel de OEKO-TEX Standard 100 (of OEKO-TEX Leather Standard) én de OEKO-TEX STeP.

Gerelateerde artikelen:

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳