Zo wordt plasticvrij shoppen een eitje

Melissa Wijngaarden

Zo wordt plasticvrij shoppen een eitje

Het is weer zo ver; het Plasticdieet is weer begonnen! Het Plasticdieet wordt georganiseerd door Opgemärkt, in samenwerking met het Zero Waste Project en A New Zero, en is een challenge om een maand lang te focussen op je plastic gebruik. Elke maandag van september sturen ze je mooi vormgegeven worksheets met tips, tricks en uitdagingen. Deze week is de uitdaging om je plastic te bewaren, te fotograferen en aan het einde van de week te recyclen. In deze blog geven we een paar praktische tips om plastic te besparen tijdens het shoppen. Denk je dat jij het kan?

Tijdens het online shoppen

Veel winkels op onze website denken na over hoe ze op een milieuvriendelijke manier hun producten bij jou kunnen bezorgen. Zo bezorgt Mud Jeans de items in een herbruikbare verpakking, stopt Mayamiko ze in een leuk katoenen zakje en gebruikt bijna iedereen dozen of papier in plaats van plastic. Laat altijd weten als je toch (teveel) plastic tegenkomt bij de bezorging van je pakketje, vaak staan webshop eigenaren er voor open om op zoek te gaan naar milieuvriendelijke alternatieven of zit er een goede reden achter waarom er toch voor plastic gekozen is!

Tijdens het fysiek shoppen

Shoppen in fysieke winkels is met wat kleine voorbereidingen vrij simpel plasticvrij te doen. De voorbereiding? Neem je eigen tasje mee! Zelf vergaten wij nogal eens om een extra tasje in onze tas te stoppen voor vertrek, zeker als we in eerste instantie niet van plan waren om wat te gaan kopen. Nu hebben we daarom in al onze handtassen een canvas of ander herbruikbaar tasje gedaan, zodat we geen extra tasjes meer hoeven te kopen.

In de supermarkt is het helaas nog steeds best lastig om zonder plastic te kopen; crackers, broodjes, kwark, koekjes en zelfs fruit zitten vaak verpakt in plastic verpakkingen. What to do?

 • Tip 1: Kijk of je een kartonnen alternatief kan vinden voor in plastic verpakte waren.
  Nog steeds niet compleet verspilling vrij, maar karton kan makkelijker gerecycled worden dan plastic.
 • Tip 2: Koop je groenten en fruit bij de groenteboer, de toko of op de markt en je brood bij de bakker.
  Vaak vind je daar producten die in de supermarkt wél verpakt zijn zonder plasticje eromheen. Voor beleg kan ik je aanraden naar de vis- of kaasboer te gaan. Daar kun je je eigen bakje meenemen en die ter plekke voor je laten vullen met lekkernijen. Nog een pluspunt? Je support je locals en bouwt vaak ook een persoonlijke band op met de mensen achter de toonbank, daarnaast kan je precies aangeven hoeveel je nodig hebt en verspil je zo minder eten!
 • Tip 3: Maak je eigen sapjes, limonade en frisdrank.
  ‘s Winters heb je het vaak makkelijk met thee en koffie die meestal in glazen potten, kartonnen doosjes of vacuüm verpakkingen worden verpakt. Echter, als de temperatuur ineens weer zo omhoog schiet als nu, heb je soms ook wel eens behoefte aan wat fris. Natuurlijk is kraanwater dan helemaal prima, maar mocht je zin hebben in wat zoets kan het lastig zijn om dat plasticvrij te kopen, al helemaal als je onderweg wil drinken.
  Tips? Maak zelf limonade en smoothies die je meeneemt in herbruikbare flesjes (zoals bijvoorbeeld die van Dopper, Bobble of Flaske!).

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳