Slow fashion; wat het nou precies is

8 januari 2020 06:21 • Melissa Wijngaarden

Slow fashion; wat het nou precies is

Duurzame mode is soms maar lastig. Er worden zo ongelooflijk veel verschillende termen door elkaar gebruikt, dat het niet meer altijd duidelijk is wat er nou precies wordt bedoeld. Een veelvoorkomende term waar we wel eens vragen over krijgen is “slow fashion”. Is dat nou gewoon een Engelse naam voor duurzame kleding of is het compleet iets anders? In de blog van vandaag leggen we de verschillen uit!

 

Definitie

Slow fashion is deel van de zogenoemde “slow movement” en gaat eigenlijk over een bewuste manier van omgaan met kleding. Het is een holistische kijk naar een kledingstuk, waarbij je niet alleen kijkt naar hoe het stuk nu voor je hangt, maar waarbij je ook nadenkt over hoe het stuk bij je is gekomen en hoe je er in de toekomst mee om kunt gaan. Hierdoor is een kledingstuk dus niet alleen meer "een onderdeel van een outfit", maar is het een item wat past bij jou als mens, je normen en waarden en wat jij belangrijk vindt in de wereld.

Slow fashion gaat om kleding van goede kwaliteit met een milieuvriendelijk productieproces en eerlijke prijzen voor zowel degenen die de producten maken als voor degene die ze uiteindelijk koopt.

 

Het verschil tussen slow fashion en fast fashion

Slow fashion is (de naam verklapt het natuurlijk al) een tegenhanger van fast fashion. Fast fashion staat bekend om massaproductie, veel verschillende collecties per jaar en de nadruk op trends van nu. Slow fashion gaat juist om items van hoge kwaliteit die zorgvuldig gemaakt worden met het doel lang mee te gaan.

 

slowfashion-2

 

Waarom slow fashion niet hetzelfde is als eerlijke mode en milieuvriendelijke mode

Het verschil tussen slow fashion, eerlijke mode en duurzame mode is dat slow fashion eigenlijk meeromvattend is dan de twee.

Eerlijke mode gaat over het ethische aspect in de mode-industrie; hoe wordt er om gegaan met mensen? Terwijl milieuvriendelijke mode -je raadt het al- gaat over hoe er wordt omgegaan met het milieu, de impact van productie en milieuvriendelijke productiemiddelen.

 

Eerlijke en milieuvriendelijke mode zijn dus een onderdeel van slow fashion, maar slow fashion is dus een iets ideologischere kijk op mode. Waar eerlijke en milieuvriendelijke mode vooral praktisch zijn en een duidelijke definitie hebben, heeft slow fashion dat niet. Het is een manier van omgaan met mode en een term die continue in ontwikkeling is; het is een stuk lastiger te bepalen wat het precies omvat.

 

Voorbeelden van slow fashion

 

De meningen zijn nogal verdeeld over het begrip. Zo had je afgelopen zomer de "Slow Fashion Summer", een initiatief dat deelnemers uitdaagde om een zomer lang stil te staan bij hun kledingaankopen en om geen nieuwe kleding te kopen. Tweedehandskleding kopen en kleding ruilen of lenen mocht wel. Ookal waren we het er niet helemaal Mee eens dat nieuw geproduceerde slow fashion niet meetelde (zomerperiode is altijd zwaar voor modemerken, maar veel duurzame merken voelden hem extra hard omdat veel duurzame shoppers meededen), vonden we het een goed voorbeeld van waar slow fashion voor staat: enkel producten kopen waar je achter staat, die de wereld en haar mensen niet schaad, en je niet laten verleiden door "ik wil NU iets nieuws". Sara van When Sara Smiles schreef er een mooie blog over.

 

slowfashion-1

Op zoek naar slow fashion?

Neem eens een kijkje bij Take it Slow (what's in the name) of één van onze andere webshops!

 

 

 

blog comments powered by Disqus
Deel deze post:
Categorie: Academy

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen
in eerlijke en duurzame mode.