Fashion Revolution Week 2019: Dit zijn de mensen die je kleren maken

Noor Veenhoven

Fashion Revolution Week 2019: Dit zijn de mensen die je kleren maken

Deze week is het weer Fashion Revolution week. Dit is de week waarin Fashion Revolution aandacht vraagt voor de misstanden in de mode industrie. Het wordt georganiseerd in deze week in nagedachtenis van Rana Plaza, het fabrieksgebouw in Bangladesh dat op 24 april 2013 instortte waarbij 1138 mensen om het leven kwamen. Tijdens Fashion Revolution Week probeert Fashion Revolution merken aan te moedigen om transparanter te zijn over hun productie en met de hashtag #IMadeYourClothing te laten zien wie de kleding van hun merk heeft gemaakt. Hierbij kunnen ze iedereens hulp goed gebruiken. Maak daarom deze week een foto van je kleding, zet het op social media, tag het merk en vraag ze #WhoMadeMyClothes?

Veel merken bij ons op de website vertellen graag met trots wie je kleding hebben gemaakt. In deze blog lichten we er elf uit:

1. Ana Dyla

De prachtige sieraden van Ana Dyla worden gemaakt in Turkije. Hier komen de edelstenen die ze gebruiken vandaan, het goud en zilver dat ze gebruiken is gerecycled. Hieronder zie je drie leden van het Ana Dyla team, het hele team wordt op hun site aan je voorgesteld. Van links naar recht zie je hier Yagiz de edelsteenslijper, Faruk die de sieraden in elkaar zet, en Ali de zilversmid. Het hele team van Ana Dyla werkt onder veilige werkomstandigheden en krijgt eerlijk betaald.

Ana Dyla eerlijke productie

Dit zijn de makers van deze mooie ring en armband.

2. Common Texture

Hieronder zie je het Indiase productie team van Common Texture. Zij maken alle producten van Common Texture onder eerlijke werkomstandigheden voor een eerlijk loon. Het team in India bestaat uit een groep lokale vakmensen en kleine coöperaties van vrouwen die technieken gebruiken die ze van generatie op generatie hebben doorgegeven. Zoals bijvoorbeeld het weven van bananen bladeren naar een mooie clutch.

Common Texture verantwoorde productie in India

Het Indiase productie team maakte deze yogamattas van overgebleven stoffen en deze clutch van bananenbladeren.

3. Grab Your Garb

De kleding van Grab Your Garb wordt gemaakt in New Delhi, in India. Het team van Grab Your Garb zie je hieronder, samen met de founder, Simi (achter de naaimachine). Toen Simi naar Nederland kwam, schrok ze van de grote hoeveelheid fast-fashion die ze hier verkochten over de rug van haar landgenoten. Ze besloot zelf een modemerk te beginnen waarbij de mensen wel goed betaald krijgen en werken onder veilige werkomstandigheden. Ze produceert in New Delhi, waar ze de taal spreekt en de cultuur kent. Zo kan ze garanderen dat er ook echt onder eerlijke werkomstandigheden wordt geproduceerd.

Grab Your Garb eerlijke productie in India

Dit zomerse jurkje is gemaakt door dit team in India.

4.Graciela Huam

De knitwear van Graciela Huam wordt wel in Nederland ontworpen, maar de kleding wordt gemaakt in Peru. Hieronder zie het Peruaanse team. Ze worden goed behandeld, krijgen een eerlijk loon en werken onder veilige werkomstandigheden. De ontwerpen worden gekenmerkt door de combinatie van innovatief vakmanschap, traditionele handwerktechnieken en materialen van goede kwaliteit.

Graciela Huam ethische productie in Peru

Deze mooie top en rok zijn gemaakt door dit team uit Peru.

5. Hatsup

De hoofdsjaaltjes van hatsup worden gemaakt in India door het team dat je hieronder kunt zien. Ze werken onder eerlijke werkomstandigheden en zijn dus erg blij met jouw aankoop. Ze zijn niet de enige die blij worden van een aankoop, want hatsup zorgt ook dat voor elke aankoop die wordt gedaan er één persoon in Kenya wordt geholpen met het krijgen van psychologische hulp. Dubbel goed dus!

hatsup team in India

Dit blauw gele sjaaltje (boven) en rood gele sjaaltje (onder), zijn gemaakt in India.

6. Kantala

De tassen van Kantala worden gemaakt in Henavala, in Sri Lanka, waar de ambachtslieden nog steeds de kunst van het maken van de Hana matten beoefenen. Er werken 22 ambachtslieden voor Kantala, van de leeftijd 24 tot 72, die met liefde de matten fabriceren. Ze krijgen eerlijk betaald door Kantala en krijgen dankzij Kantala de kans om hun ambacht dat met uitsterven bedreigd wordt een nieuw leven in te blazen.

Kantala, eerlijke geproduceerd in Sri Lanka

Deze mooie clutch en shopper zijn gemaakt door dit trotse team in Sri Lanka.

7. Kuyichi

Kuyichi maakt gebruik van verschillende leveranciers, maar de meeste van hun denim producten laten ze maken bij Dinateks in Turkije. Daar werken de mensen onder eerlijke en duurzame omstandigheden en daar zijn ze zeker blij mee!

Kuyichi ethische productie in Turkije

Deze jeans is met trots gemaakt in Turkije.

8. Mayamiko

Mayamiko produceert al hun kleding op een verantwoorde manier in Malawi. Hier zie je links Jane en rechts James. Zoals je kunt zien is Jane hier bezig met het werken aan het jurkje dat je er links naast kan zien! Dat is pas transparantie! Bij Mayamiko doen ze niet alleen hun best voor goede werkomstandigheden, maar ze proberen ook echt de gemeenschap te helpen. Dat is dus kleding waar je echt blij van wordt!

Eerlijke productie van Mayamiko in Malawi

Dit vrolijke jurkje is gemaakt door vrolijke mensen in Malawi.

9. Mr. Manchette

De stijlvolle overhemden van Mr. Manchette worden in Portugal in elkaar gezet door dit team van vrouwen. De werkomstandigheden in Portugal zijn goed en de economie groeit er enorm! Goed voor de mensen daar dus, maar ook voor heel Europa.

Eerlijke productie in Portugal door Mr. Manchette

Deze overhemden zijn in Portugal in elkaar genaaid door deze dames.

10. MUD Jeans

MUD Jeans heeft meerdere producenten en die kunnen we hier dus niet allemaal uitlichten, hier zie je het team in Tunesië bij de supplier Yousstex International, samen met de CEO en marketeer van MUD jeans. De arbeiders van deze producent krijgen een leefbaar loon en werken onder goede werkomstandigheden. MUD Jeans produceert nog veel andere plaatsen, die ze allemaal uitlichten op hun website.

Eerlijke productie in Tunesië door MUD jeans

De jeans van MUD Jeans worden door dit team in Tunesië geproduceerd.

11. Wana Bana

De tasjes van Wana Bana worden gemaakt in Colombia door de vrouwen die je hieronder kunt zien, Aida, Johanna en Ximena. Wana Bana wil alleenstaande moeders in Colombia helpen aan een baan, waarbij ze gemakkelijk thuis of in de buurt van huis kunnen werken voor een eerlijk loon. Door ze deze mogelijkheid te bieden kunnen de vrouwen wel nog hun kinderen zien en ze ook de toekomst geven die ze verdienen.

Eerlijke productie in Colombia door Wana Bana

Deze single moeders hebben deze shopper, portemonnee, en schoudertas in elkaar gezet.

We hopen dat je een warm gevoel hebt gekregen van al deze merken die met trots kleding produceren. Help ons mee met dit de norm maken! Deel een foto van je kleding deze week en vraag aan het merk #WhoMadeMyClothes?

Gerelateerde artikelen:

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳