Dit is waarom het zoveel water kost om een spijkerbroek te maken

Noor Veenhoven

Dit is waarom het zoveel water kost om een spijkerbroek te maken

Dat het maken van kleding veel water kost is je misschien al duidelijk. Voor het maken van een spijkerbroek ben je al snel 10.000 liter water aan het verspillen, ook al zeggen sommige bronnen dat het maar 7.000 liter is. Hoezo zit daar zo’n groot verschil in? En waar gaat dat water nou allemaal inzitten. In deze blog proberen we hier wat licht op te schijnen.

introductie Project Cece

Verschillende soorten water verspilling

Voordat er duidelijk kan worden gemaakt wat de watervoetafdruk van een spijkerbroek precies is, moet het duidelijk worden gemaakt waar deze precies uit bestaat. Er zijn namelijk verschillende soorten waterverbruik waar je naar moet kijken en die noemen we blauw, groen en grijs:

Blauw water

Blauw water is waar je eigenlijk aan denkt als je denkt aan de waterverspilling. Dit is het grondwater en oppervlakte water dat wordt gebruikt. Dit is dus het water dat afkomstig is uit de grond en rivieren. Het blauw watergebruik voor een spijkerbroek, als we uitgaan van een spijkerbroek van 1.000 gram, is gemiddeld 4.900 liter water.

Groen water

Groen water is het water dat vooral aan de oppervlakte zit van de grond en in planten. Dit is het water dat makkelijk verdampt en wat we in de praktijk vaak tegenkomen als regenwater. Voor eenzelfde soort spijkerbroek als hierboven wordt gemiddeld 4.450 liter groen water gebruikt.

Grijs (of verdunnings-) water

Grijs water is de hoeveelheid water die nodig is om te schadelijke stoffen te verdunnen, zodat ze minder schadelijk zijn. Om bijvoorbeeld de giftige stoffen van pesticides, kunstmest, of de giftige stoffen die bij het verven worden gebruikt te verdunnen is een hoop water nodig. Bij een spijkerbroek is de gemiddelde hoeveelheid water die nodig is voor die verdunning 1.500 liter.

water voetafdruk spijkerbroekCijfers afkomstig van een rapport van waterfootprint.org uit 2005

duurzame spijkerbroeken

Waterverspilling bij verschillende processen

Er zijn dus allemaal verschillende soorten water die verspild worden. Maar waar gebeurt die water verspilling precies. Dat gebeurt op drie plaatsen, bij het verbouwen van katoen, bij de productie van de jeans, en door de verspilling van materiaal.

Katoenteelt

De katoenplant heeft ontzettend veel water nodig en ook flink wat pesticiden en kunstmest. Dit gaat al helemaal op als de plant wordt geteeld op een plaats waar hij eigenlijk liever niet groeit. Er is gemiddeld ongeveer 8.500 liter aan groen en blauw water nodig voor het verbouwen van katoen voor 1 spijkerbroek. De hoeveelheid groen en blauw water is hierbij ongeveer 50/50 verdeeld. Dit kan echter enorm verschillen per land. In China kost het ongeveer 1.775 liter blauw water en  2.935 liter groen water, terwijl in Turkmenistan het 13.077 liter blauw water en 951 liter groen kost. In India is de hoeveelheid water immens, daar wordt vooral groen water (regenwater) erg veel gebruikt: 5.019 liter blauw water en 15.198 groen water.

Naast water voor irrigatie is er ook nog water nodig om de giftige stoffen uit de kunstmest te verdunnen, dit komt neer op ongeveer 622 liter aan grijs water voor een spijkerbroek.

Productie van een spijkerbroek

Bij de productie van een spijkerbroek komt ook nog wat waterverspilling kijken. Nadat er van de katoen namelijk draden zijn gemaakt, worden ze gebleekt, geverfd, geprint en afgewerkt. Bij dit ‘natte proces’ komt gemiddeld ongeveer 500 liter afvalwater aan te pas, waar nog eens 880 water voor nodig is om het te verdunnen naar een veilige hoeveelheid giftige stoffen.

Materiaal verspilling

Ten slotte heb je nog een bepaalde hoeveelheid water die wordt verspild, omdat niet alle stukken stof worden gebruikt. Stukken stof die worden weggegooid kun je vrijwel direct vertalen naar water verspilling.

watervoetafdruk per proces
Cijfers afkomstig van een rapport van waterfootprint.org uit 2005

De spijkerbroeken van MUDjeans kosten maar 1.550 liter water om te maken.

Het kost dus vaak meer dan 10.000 liter water om een spijkerbroek te maken. De verschillen in cijfers van verschillende bronnen is sterk afhankelijk van waar de spijkerbroek wordt gemaakt en hoeveel stof er echt zit in de spijkerbroek (veel bronnen nemen aan dat een spijkerbroek 780 g weegt en dan kom je ook anders uit). Duurzame spijkerbroekenmerken zoals die van MUDjeans gebruiken maar 1.550 liter water. Dit komt, omdat ze tot wel 40% gerecycled katoen gebruiken, GOTS gecertificeerd biologisch katoen gebruiken, en hun natte processen zo circulair mogelijk maken. Het is dus zeker mogelijk om je water afdruk 5 keer zo klein te maken als het gaat om het kopen van kleding!

 

Gerelateerde artikelen

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳