De vijf mooiste vervangers voor leer

Melissa Wijngaarden

De vijf mooiste vervangers voor leer

Ananasbladeren

Piñatex is steeds populairder geworden. Steeds vaker kom je het tegen bij grote merken, zoals bijvoorbeeld Hugo Boss. Piñatex wordt gemaakt van de bladeren van de ananasplant. Voordat piñatex een ding was werden de bladeren weggegooid, terwijl ze nu dus worden omgetoverd tot schoenen en tassen!

Appel

Appel als leervervanger is een stuk moeilijker te krijgen dan piñatex. Wij kwamen ermee in aanraking toen we op een beurs de tassen van Happy Genie aan het bekijken waren. De voorkantjes van de tassen zijn namelijk te verwisselen met vrolijke frontjes. Toen de verkoopster ons vertelde dat de tassen van appel en niet van leer waren gemaakt, waren wij al helemaal verkocht.
Na een succesvolle kickstarter beginnen ze deze zomer met de verkoop van de tassen via hun website, hou ze dus in de gaten! Helaas hangt er nog wel een dik prijskaartje aan.

PUR & PVC

PUR (polyurethaan) en PVC (polyvinylchloride) zijn kunstmatige stoffen die voor heel veel dingen gebruikt worden. PUR kan je bijvoorbeeld  terugvinden in je douchegordijn en PVC wordt ook wel verwerkt in behang. Hoewel de productie van beide stoffen nog niet altijd milieuvriendelijk is (denk aan veel zware chemicaliën), wordt het door veel mensen al omarmd als duurzame vervanger voor leer. Het zal nog onderzocht moeten worden of dit -alles bij elkaar opgeteld- inderdaad zo is, maar we kunnen iniedergeval niet ontkennen dat de tassen van Matt & Nat, gemaakt van PUR, PVC en vaak veel gerecyclede materialen, prachtig zijn!

Kweekleer

Nog vers van de pers; het Technisch Weekblad kopte van de week dat wetenschappers van de Universiteit van Maastricht er in geslaagd zijn om leer te kweken! Eerlijk is eerlijk, het gaat nog om een stukje ter grote van een 2 euro munt en het zal zeker nog wel even duren voordat we tassen en schoenen van kweekleer in de winkelschappen zullen tegenkomen, maar positief is het wel!

Paddestoelen

Paddestoelenleer is anti-bacterieel, vegan en hartstikke milieuvriendelijk. In tegenstelling tot dierlijk leer kan het namelijk zonder zware chemicaliën bewerkt worden. Toen paddestoelenleer een aantal jaar geleden op de markt kwam, was de vraag in één keer zo groot dat het aanbod veel en veel te klein was. Tegenwoordig is het – helaas- nog geen gangbare vervanger voor leer en producten gemaakt van paddenstoelenleer kom je amper tegen. De grootste producent is MuSkin, dat werkt met paddenstoelen uit sub-tropische bossen en qua prijs concurreert met exotisch leer. Dichter bij huis is het Berlijnse ZVNDER, dat werkt met paddenstoelen uit Oost-Europa.

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳