Een bezoek aan een Cambodjaans weversdorp

Jana Kerkhoff

Een bezoek aan een Cambodjaans weversdorp

Jana, verantwoordelijk voor Project Cece in Duitsland, zit 5 maanden in Cambodja waar ze stage loopt in de kledingindustrie. Vorige week bezocht ze daar een weversdorpje in de Takeo provincie. In het dorp dat ze bezocht, Weaving Village, staat alles in het teken van The Weaving Project. Het project produceert kleurrijke sjaals die onder eerlijke omstandigheden worden gemaakt. In het dorp wonen wevers, familie van wevers en management gemoedelijk naast elkaar en dat zorgt voor een unieke sfeer. Benieuwd naar haar avonturen? Lees dan maar snel verder!

Het is eind april  en zo’n 35 graden. Op een doordeweekse dinsdag stappen we in de auto op weg naar de Takeo provincie, wat op twee uur rijden ligt vanaf de hoofdstad. Eerst rijden we over geasfalteerde straten, maar hoe dichter we bij onze bestemming komen, hoe minder asfalt we zien. Over smalle, kronkelende zandwegen vervolgen we onze reis. Net als we denken dat we verdwaald zijn, zien we aan de rechterzijde een huis opdoemen waar vrouwen aan weefgetouwen zitten. Aan het einde van de straat verraadt een groot bord ons dat we op onze bestemming zijn aangekomen; „Hope for happiness welcomes you“. We zijn er! Weaving Village van The Weavers Project.

The Weaves Project begon 5 jaar geleden met 6 weverinnen, inmiddels werken er 10. De vrouwen zijn getalenteerde handwerksters en enthousiast om nieuwe, complexe weeftechnieken te leren. Allemaal komen ze uit de buurt van Weavers Village en hebben ze  voordat ze hier aan de slag gingen gewerkt in grote kledingfabrieken om hun families te kunnen onderhouden. In tegenstelling tot hun vorige banen, biedt The Weavers Project hen flexibele banen, waarbij ze genoeg verdienen om hun familie te onderhouden, maar dit niet ten koste gaat van het contact met hen. Ze werken 6 tot 7 uur per dag en creëren prachtige, kleurrijke sjaals die wereldwijd verkocht worden.

Linda van The Weavers Project leidt ons rond door het gebouw en we zijn onder de indruk van hoe snel de weverinnen de garen door het weefgetouw halen. Het is duidelijk dat ze lol hebben in hun werk en er hangt een gezellige sfeer. Tijdens het weven zijn de weverinnen druk met elkaar in gesprek, regelmatig onderbroken door gelach. Kort voor de lunch komt een kleine jongen aanlopen die zijn moeder komt ophalen om samen thuis te gaan lunchen, ze wonen vlak naast de weverij.

Terwijl de vrouwen lunchpauze houden, laat Linda ons de natuurlijk geverfde garen zien, die ze gebruiken voor de sjaals. Boomschors, bladeren, schillen van ui en mango worden allemaal door Linda gebruikt om de garen mee te kleuren. De katoen wordt nu nog geïmporteerd, maar Linda vertelt trots dat ze aan het einde van het jaar voor de eerste keer hun eigen biologische katoen kunnen oogsten.

Linda is erg betrokken bij de werknemers en hun families. Zo vieren ze bijvoorbeeld het Cambodjaanse nieuwjaar (dat plaatsvindt tijdens ons bezoek) met het hele dorp. Als je zelf een keer een kijkje will komen nemen in het weversdorp van The Weavers Project, kan je een paar dagen in het gasthuis van Linda doorbrengen, de dagelijkse bezigheden van de weverinnen volgen en zelf eens plaatsnemen aan het weefgetouw. We spreken uit ervaring als we zeggen dat je in de kleine bungalows omgeven door palmbomen en een zwemvijver met waterlelies helemaal tot rust komt en de drukte waar Aziatische steden bekend om staan helemaal vergeet.

 

Photo Credits: Ilena Thea Kim (https://www.ilenatheakim.com)

Instagram: https://www.instagram.com/ilenatheakimphotographer/


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳