Duurzame muziek, het is mogelijk!

Jana Kerkhoff

Duurzame muziek, het is mogelijk!

Je kunt op veel verschillende manieren duurzaam leven, zoals we al hebben laten zien in een aantal van onze blogposts. Maar soms lijkt de juiste soundtrack voor het duurzaam leven te ontbreken. Dan biedt de band FRÉ met hun album "Nature's Songs" een perfecte oplossing. Waarom? Dat kun je lezen in deze blog.

Frederike Berendsen, de zangeres van de band FRÉ, groeide op, op een kleine zelfvoorzienende boerderij in Doetinchem. Ze was in staat om haar talent te ontwikkelen aan de ArtEZ School of the Arts, waar ze in juni 2017 succesvol afstudeerde. Tijdens haar studie werd de Duits-Nederlandse band opgericht, bestaande uit Julian Bohn, Caris Hermes en Lukas "Bobby" Büning en natuurlijk Frederike zelf. Door samen te werken in verschillende ensembles en projecten, zijn ze aan elkaar vast gelast, waardoor ze tijdens een tournee in de zomer van 2016 hun band FRÉ zijn gestart.

De muziek van de vierkoppige band haalt invloeden op van genre-overspannende artiesten zoals Esperanza Spalding, Becca Stevens en Björk. Samen met de muzikale achtergronden van Julian, Bobby en Caris, wordt een breed scala aan sounds en grooves gevonden die grotendeels zijn geworteld in de jazz. Door hun muziek en persoonlijke interesse, is de band sterk toegewijd aan het milieu en bewuste consumptie.

Duurzame muziekband FRE

Slechts een paar maanden nadat de band was opgericht, werd hun eerste EP "Colors" uitgebracht. In juli 2017 werd deze gevolgd door het debuut album "Nature's Songs", die werd geïnspireerd door de diverse grote en kleine wonderen van de natuur. Het hele album werd opgenomen in de Fattoria Musica Studio's in Osnabrück en de CD eindelijk op hun label. De studio is gelegen op een mooie boerderij met licht gevulde ruimten voor accommodatie en inspirerend uitzicht op de bossen en velden eromheen. De Fattoria Musica loopt voor een groot deel op zonne-energie en het hele team van het label was er in hart en nieren op uit om de productie zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. De CD zelf wordt verkocht in een hoesje van volledig gerecycled materiaal en niet verpakt in plastic. Momenteel werkt de band aan een nog duurzamer muziek product die wordt geproduceerd zonder CD en dus volledig plastic-vrij.

De muzikanten hebben altijd al op een of andere manier de wereld mooier willen maken. Zangeres Frederike vindt het ongelooflijk fascinerend om te zien hoe mensen van alle leeftijden, achtergronden en etnische groepen door middel van muziek kunnen worden samengebracht. Voor hen is het heel inspirerend om mensen van over de hele wereld te ontmoeten door middel van de universele taal van muziek.

De albums die op de planning staan zullen ofwel biologisch afbreekbaar of recycleerbaar zijn. In de komende jaren wil de band nog intensiever met duurzaamheidsonderwerp aan de slag en ook samenwerken met universiteiten en hogescholen om bij te dragen aan een duurzamere muziekindustrie. Want ook in deze industrie is nog veel ruimte voor verbetering. Beginnend met de cd’s en waarvan ze gemaakt zijn, want deze zijn nu nog van plastic en dus niet biologisch afbreekbaar. Het is waarschijnlijk nooit zo gemakkelijker geweest als nu om cd's te produceren en te bedrukken. Duurzame alternatieven zijn duur en moeilijk te vinden. Het is ook nog steeds duur om enveloppen van gerecycled materiaal te gebruiken. Sommige muziekkanten werken als duurzaam alternatief van CD’s met recyclebaar papier met daarop codes via waar je de muziek kunt downloaden. Online verkopen kan natuurlijk ook, maar beginnende muziekkanten moeten het vaak toch nog hebben van de face-to-face verkoop.

FRE werkt samen met de Green Office van de Universiteit van Wageningen om een duurzaam "music product" te ontwikkelen. Ook de maakt van instrumenten brengen nog een hoop duurzaamheidsvragen met zich mee. Er staan FRE nog een hoop uitdagingen te wachten, maar dat houdt hun niet tegen om de wereld te veranderen met hun muziek. Niet alleen door te vertellen hoe het moet, maar ook echt te laten zien dat het anders kan.

Meer audiofragmenten en video's zijn hier beschikbaar op hun officiële website of op Facebook.

Je kunt ook FRÉ live ervaren! Dit zijn je huidige tourdata:

27 april Zolder, Ahaus

14 mei - Schlot, Berlijn

16 mei - Franz, Aken

19 juni - Peter & the Jazz, Rostock

22 juni Living Village Festival, Dalfsen (NL)

1 augustus - Woon op het platteland, Osnabrück

Fotografie © Ben van Gelder


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳