Vind je figuurtype!

Marjolein van Zeldert

Vind je figuurtype!

Deze blog gaat over de verschillende figuurtypes voor vrouwen (de mannen komen ook aan bod in een volgende blog). Daarbij geef ik tips wat voor soort kleding het beste past bij jouw figuurtype.

Vind jij het lastig om kleding te vinden die past bij jouw figuurtype? En maakt dat je soms ook onzeker? Dat hoeft zeker niet! Als je weet wat voor figuurtype je bent kun je je sterke punten benadrukken en je minder sterke punten camoufleren. Je weet voortaan precies welke kleding je goed staat en waar je in principe van moet weg blijven. De essentie is namelijk dat je (optisch) balans wilt creëren in je figuur.

Ik behandel hier de meest voorkomende figuurtypes. Deze week behandel ik de Peer, de omgekeerde driehoek en het I figuur. Tijd om lekker duurzaam te shoppen!

De Peer

Dit is een veelvoorkomend figuurtype bij Nederlandse vrouwen. Brede heupen, ronde billen. Je hebt vaak wèl taille. Je bent vrouwelijk, maar je wilt het meer in balans brengen. Bekende peer figuren zijn Rihanna, Shakira (hips don’t lie) en  Jennifer Lopez.

de Peer

Tips

Essentie is dat je de onderkant wat meer wilt verdoezelen en bovenkant meer body wilt geven. Dit doe je door de nadruk te leggen op de schouders. Hou de onderkant verder rustig.

Laat jasjes/tops niet op het breedste gedeelte van je heupen eindigen, maar iets erboven.

LET OP Géén te grote tops/truien waardoor je taille verdwijnt en je optisch breder lijkt.

Geschikte kleding voor de Peer

voorbeeld1

V figuur  oftewel ‘De omgekeerde driehoek’

De omgekeerde driehoek heeft een atletisch figuur, denk aan Inge de Bruin, Cameron Diaz. Je hebt brede schouders, rechte taille en de heupen zijn smaller

weinig vrouwelijke rondingen.

Tips

Je wilt aandacht op de onderkant en optisch meer volume creëren. Dit kan je doen door patronen/prints . Hou de bovenkant ‘open’ door  een V hals en/of lage ronde hals. GEEN schoudervullingen, off shoulder tops, pofmouwen. Ook strapless tops en/of jurken maken je bovenkant nog breder, niet doen dus.

Tot slot géén strakke jurken en/of rokken- geef het meer body rondom de heupen

V figuur

Geschikte kleding

  • Wijde/ballon/peplum rokken en jurken. LET OP! Wel aansluitend op de taille, dan lijkt deze weer smaller.
  • Overslagjurk die in A uit loopt
  • Broek/jeans die laag op de heupen valt (evt. flared of recht)
  • Peplum tops! Benadrukken je taille, daarna wijd over de heupen
  • Tops en jurken met een V-hals; breekt je bovenkant iets op, waardoor deze smaller lijkt (GEEN hooggesloten tops of koltruien)

voorbeeld2

I figuur

Je hebt een recht figuur, vaak smal. Voorbeeld : Sarah Jessica Parker, Gwyneth Paltrow en Nicole Kidman.

I figuur

Tips

Je wilt je lichaam volume geven! Dit kan je bijvoorbeeld doen door grove stoffen (maar let op! Dit moet in verhouding zijn). Daarnaast kan je mooi je smalle taille benadrukken

Geschikte kleding voor  de I

voorbeeld3

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Natuurlijk is jouw lichaam uniek en voldoet het misschien niet geheel aan de omschrijvingen, maar hopelijk kunnen deze tips je toch helpen in je kledingkeuze. Uiteindelijk is natuurlijk het belangrijkste  dat je draagt waar je je goed in voelt, dat straal je ook uit!

Volgende week behandel ik het H figuur (eigenlijk een brede I), de Appel en de Zandloper.

UPDATE: Lees deel 2 van deze blog hier

Ik ben Marjolein. Momenteel volg ik een opleiding voor personal styling. Ik sta graag in contact met mensen. Voor mij is iedere persoon mooi, precies zoals hij of zij is. De juiste kleuren, pasvorm en stijl kunnen dat (nog meer) tot uiting brengen. Het belangrijkste is dat je je prettig voelt in je kleding.  Daarbij is duurzaamheid ook een belangrijke voorwaarde.  Je kleding moet een vertaling zijn van wie jij bent en waar jij voor staat. Dan ben je op je mooist!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳