5x Dingen waarvan je niet verwacht dat je er kleding van kan maken

Melissa Wijngaarden

5x Dingen waarvan je niet verwacht dat je er kleding van kan maken

De afgelopen jaren kom je steeds meer innovatieve stoffen tegen in de kledingindustrie. Het allerleukste hieraan is dat veel van die nieuwe stoffen ook duurzamer zijn dan gangbare stoffen. Natuurlijk, het is niet zo moeilijk om een stof te bedenken die duurzamer is dan een stof op basis van olie (polyester en nylon worden van olie gemaakt). Maar sommige nieuwe stoffen zijn wel heel creatief bedacht. Benieuwd welke stoffen in de toekomst misschien wel de basis zijn voor duurzame mode? Lees erover in de blog van deze week!

 

Schoenen en tassen van ananas


Piñatex wordt gemaakt van ananasbladeren, een bijproduct van de ananasteelt. Omdat er dus geen nieuwe planten geplant hoeven te worden om Piñatex te maken, is het erg duurzaam. Immers, geen extra planten betekent ook dat er geen extra bestrijdingsmiddelen,  water en land nodig zijn om Piñatex te maken. Piñatex is een veganistische vervanger voor leer en is tegenwoordig in verschillende items terug te vinden. Benieuwd? Zie de schoenen van Nae!

 

Jurken en topjes van zalm zijn verassend duurzaam

Deze innovatieve stof spotten wij voor het eerst in de ontwerpen van Map Renes tijdens de Dutch Sustainable Fashionweek in 2016. Ze creëerde toen een jurk, rokjes en een topje gemaakt van blauw geverfde zalmhuiden. Zalmhuid als vervanger voor leer past in de tijdsgeest van “het hele dier gebruiken” en is een creatieve oplossing voor restproducten. Inmiddels kan je op aanvraag een eigen kledingstuk van zalm bij Map’s kledingservice ROKK ON ROLL bestellen.

Van Champion trui naar trui van champignons

Liepen we 10 jaar geleden allemaal nog rond in oversized Champion truien, gaan we binnenkort hopelijk massaal aan de champignon kleding. Champignon, ja. Het was geen typfoutje! Onlangs is namelijk een leervervanger ontwikkeld op basis van oesterzwammen. Champignonleer wordt gemaakt van het restproduct dat achterblijft na het oogsten van de zwammen, die vervolgens worden vervolgens gevormd en gedroogd. Van de stof worden tassen en portemonnees gemaakt en het is 100% afbreekbaar.

Houten kleding is super zacht en duurzaam

Hout als basis voor textiel komt eigenlijk veel vaker voor dan je zou verwachten. Een veelgebruikte stof, viscose, wordt namelijk ook van houtpulp gemaakt. Echter, waar viscose vaak verkregen wordt door een zwaar milieubelastend productieproces, wordt voor lyocell gebruik gemaakt van milieuvriendelijke en closed-loop processen. Lyocell wordt gemaakt van houtpulp en eucalyptus. Lyocell (ook wel Tencel genoemd) is op dit moment één van de meest duurzame materialen.

 

Kleding van chips zakken?

Nee, we hebben nog geen kleding van chips zakken in de winkel zien hangen. En nee, we zijn kleding van chips zakken ook niet alleen in onze dromen tegengekomen. Waar dan wel? Again, op de catwalk van de Dutch Sustainable Fashionweek. Voor de catwalk show ontwierp Hildemieke Boender-Vis van Chillfish design een snowboardpak gemaakt van chipszakken! Of we binnenkort ook echt kleding van chipszakken zullen tegenkomen in de winkels? Waarschijnlijk niet, het is op dit moment nog een erg tijdrovend proces om er kleding van te maken.

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame mode. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳