Impact maken met je kledingkeuzes

Melissa Wijngaarden

Impact maken met je kledingkeuzes

Dat de mode industrie nog wel wat te verbeteren heeft, hoeven we jou natuurlijk niet te vertellen. Hoewel we steeds meer inzet zien van grote merken en overheden (hoera!), zijn er nog genoeg dingen die beter kunnen en moeten. Nog steeds horen we verhalen over veel te lange werkdagen, uitgeputte werknemers, dierenleed, zware milieuvervuiling en uitbuiting. Niet alleen ver weg in Azië, maar ook dichterbij in Europa. Een hele industrie veranderen klinkt misschien als een hopeloos gevecht, maar gelukkig hebben wij als consument meer macht dan we denken. Wij zijn ten slotte degenen die vraag creëren en waar vraag is, ontstaat aanbod. Benieuwd hoe jij kan helpen de mode industrie een stukje schoner te maken? Lees erover in de blog van vandaag!


* Koop bij duurzame merken


Jurk Indra - People Tree via  Charlie + Mary  

Duurzame kleding kan op heel veel vlakken impact hebben op de wereld. Maakt een merk alleen gebruik van milieuvriendelijke stoffen? Dan voorkom je dat er schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen en laat je boeren zien dat er daadwerkelijk vraag is naar duurzaam geproduceerde stoffen. Eerlijk geproduceerde kleding? Zorgt ervoor dat werknemers in kledingfabrieken met slechte arbeidsomstandigheden een alternatief hebben. Het zware werk in kledingfabrieken is vaak één van hun beste toekomstperspectieven en daarom blijven grote groepen uitgeputte werknemers zich dagelijks melden in fabrieken waar de standaarden laag liggen. Door vraag te creëren naar duurzame kleding zorg jij ervoor dat fabrieken die wel hun best doen om arbeidsomstandigheden te verbeteren daadwerkelijk banen kunnen bieden.  Zo hebben werknemers een alternatief dat daadwerkelijk beter is dan de slechte kledingfabriek waar ze in eerste instantie voor werkten en gaat de standaard uiteindelijk omhoog. Immers, waarom zou je je laten uitbuiten als je om de hoek een baan kan krijgen waar dit niet gebeurt?

* Meedoen aan acties als fair fashion revolution

Een andere manier waarop je impact kan maken is door mee te doen aan acties als Fashion Revolution. Het idee van Fashion Revolution is om je lievelingsmerken te benaderen met de vraag door wie je kleding is gemaakt. Tijdens de Fashion Revolution week wordt dit massaal gedaan, maar je kan natuurlijk het hele jaar door een mailtje sturen! Door deze vraag te stellen laat je zien dat je geïnteresseerd bent in degene die jouw kleding maakt en dwing je merken zich te bekommeren om het individu. Het is belangrijk dat een merk weet wie hun kleding maakt, omdat zij anders niet kunnen garanderen dat mensenrechten worden gewaarborgd. In de kledingindustrie, vooral in de fast fashion, wordt namelijk heel veel gewerkt met sub-contracten. Omdat een merk steeds meer nieuwe collecties per jaar uitbrengt zit er veel tijdsdruk op het maken van kleding. Als deze deadlines niet haalbaar zijn voor hun vaste leveranciers, sturen deze delen van de opdracht door naar andere fabrieken, waar weer andere arbeidsvoorwaarden gelden. Het werken met sub-contracten maakt de productieketen vaak ondoorzichtig en het is dan niet alleen moeilijk te bepalen wie de kleding precies heeft gemaakt, maar ook of dit onder eerlijke arbeidsomstandigheden gebeurde.


* Koop minder

Niet helemaal tevreden over een product of de duurzaamheid daarvan? Koop het niet! Zoals in deze blog al meerdere keren is benoemd: vraag creëert aanbod. Elke keer dat jij iets koopt laat je zien dat er vraag is naar dat product. We kunnen met z’n allen nog zo hard roepen dat we een duurzamere kledingindustrie willen, maar als we niet-duurzame items blijven kopen, zullen merken niet geneigd zijn om zomaar hun hele productieketen op te schonen. Als merken daarentegen zien dat tegelijkertijd de vraag naar hun duurzame collecties (denk aan H&M’s conscious collectie, Mango’s Committed en Zara’s Join Life) toeneemt, zal het signaal duidelijk zijn: wij willen duurzame mode!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame mode. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳