Hoe vaak dragen we onze kleding?

Melissa Wijngaarden

Hoe vaak dragen we onze kleding?

Benieuwd hoe vaak we onze kleren echt dragen voordat we ze wegdoen?

We hebben allemaal wel eens voor een volle kledingkast gestaan en gedacht  'ik heb niets om aan te trekken'.

Voor veel van ons is dit ook het moment om te gaan shoppen, maar laten we het eens in perspectief plaatsen.

Het aantal keren dat je je kleding draagt, maakt namelijk een ENORM verschil voor de planeet.

Meer kleding… minder gedragen

Wel eens een rok uit de jaren '70 of een broek uit de jaren '80 tegengekomen?

Wij wel!

En we waren onder de indruk van hoe het voelt en het feit dat ze na zo veel jaar nog steeds gedragen konden worden.

Heel anders dan de dunne polyester kledingstukken van veel fast fashion merken nu!

De invloed van fast fashion en social media

Fast fashion consumers purchasing great quantities of clothes that they will only wear seven times

Dit is wat er is veranderd in de manier waarop we over kleding denken en kopen.

Door zich niet bezig te houden met de milieu-impact van hun productieketen of eerlijke arbeidsomstandigheden, kunnen fast fashion merken nu zulke lage prijzen vragen voor kleding dat je nu voor dezelfde prijs een T-shirt koopt als een netje mandarijnen.

Daarnaast vind je bijna wekelijks weer nieuwe items in de winkels, waardoor je als consument steeds sneller achterloopt op de laatste trends en vaker last hebt van #FOMO.

Alsof dat nog niet erg genoeg is, hebben ultra-fast fashion giganten zoals SHEIN of Boohoo deze industrie nog sneller en onethischer gemaakt met dagelijks nieuwe items in de (online) rekken voor belachelijk lage prijzen.

Het gevolg? Kleding ging van duurzaam naar wegwerpproduct!

Ook social media is een belangrijke factor: van influencer-samenwerkingen tot TikTok hauls en Instagram feeds waar je nooit twee keer dezelfde outfit ziet. Overal wordt overconsumptie genormaliseerd en zelfs verheerlijkt.

Het gevolg? Een kledingstuk wordt een stuk minder vaak gedragen dan vroeger.

Hoe vaak wordt kleding gedragen?

Gemiddeld worden kleren slechts zeven keer gedragen voordat ze worden weggegooid.

En alsof dat niet al erg genoeg is, bedenk dan dat we ook nog eens 60% meer kleren kopen dan in het jaar 2000.

Dit leidt tot belachelijke hoeveelheden textielafval: elk jaar wordt wereldwijd 18,6 miljoen ton kleding weggegooid... elk jaar.

Consumer in front of a wardrobe full of clothes

Hoe veel van onze kleren dragen we echt?

Volgens Lauren Bravo, auteur van How To Break Up With Fast Fashion, dragen we maar ongeveer 10% van onze kleding op een dagelijkse basis.

En hoe lang dragen we onze kleding?

Niet lang: niet zoals die jaren 80 jeans die nog generaties meegaan. We dragen nu 60% van onze kleding voor... minder dan een jaar.

Een meer duurzame aanpak: minder kleding maar van hogere kwaliteit die lang meegaat

Model wearing sustainable clothing

Dit is hoe we het aantal keer dat we een kledingstuk dragen kunnen verhogen.

Hoe vaak zou je een kledingstuk moeten dragen?

Om je CO2 uitstoot en afval te verminderen, kun je je erop richten elk kledingstuk ten minste 30 keer te dragen, zoals voorgesteld door de #30WearsChallenge.

Alleen, veel lage kwaliteit fast fashion items halen dat niet eens.

Dat is waarom het belangrijk is om bij je aankopen rekening te houden met de kwaliteit van kleding en bijvoorbeeld de cost per wear in te schatten; een shirtje van €3,00 die al na één keer dragen kapot gaat heeft een veel hogere cost per wear dan een shirtje van €50 dat minstens 50 gedragen kan worden.

Hoe draag je je kleding langer (zonder in te leveren op stijl)?

Example of how versatile sustainable clothing can be worn for different outfits

  • Ontvolg accounts die hauls en fast fashion merken promoten of spreek ze er op aan. Er zijn daarnaast genoeg content creators die je inspireren om duurzaam te kopen en outfits te herhalen, denk bijvoorbeeld aan @venetialamanna.
  • Bedenk dat kleding lang mee hoort te gaan en geen wegwerpproduct zou moeten zijn; er zit ontzettend veel werk in het maken van een kledingstuk en als jij als consument een extreem lage prijs hoeft te betalen, is daar ergens in de productieketen voor betaald door bijvoorbeeld in te leveren op een eerlijk loon of kwaliteit van materialen.
  • Mix kledingstukken en wissel je outfits af. Je kunt hiervoor handige apps als bijvoorbeeld Save Your Wardrobe of Stylebook gebruiken om creatiever om te gaan met de kleding die al in je kast hangt. In Nederland zijn ook een aantal Ethical Stylists die je een complete style upgrade kunnen geven met kleding die je al hebt, denk bijvoorbeeld aan Ashna Chatta en Indiaan in je Kast.
  • Voordat je een kledingstuk koopt, vraag je zelf af of je het echt nodig hebt, of je jezelf het meer dan 30 keer ziet dragen en of je er minstens 3 outfits mee kunt bedenken met kleding die al in je kast hangt.
  • Kies voor eerlijk gemaakte kleding die gemaakt is om lang mee te gaan: je kunt honderden fair trade en duurzame merken vinden op Project Cece!

Nu je weet hoe vaak we kleding echt dragen, kun je de eerste stappen zetten om dat schrikbarend lage aantal te vergroten.

Meer inspiratie nodig? We maken het makkelijk om te switchen naar duurzame mode door praktische tips en eerlijke merken te delen in onze nieuwsbrief.

De originele versie van dit artikel is hier te vinden: How Many Times Do We Wear Our Clothes? (Not Enough!)


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Zo zorg je er voor dat je niet onnodig kleding koopt

Dé oplossing voor een duurzamere mode-industrie is als er minder kleding wordt gemaakt en gekocht. Maar hoe zorg je er nou voor dat je toch kunt blijven genieten van kleding, zonder dat je daarvoor elke week een nieuw item aan je al uitpuilende kast toevoegt? In deze blog deel ik mijn favoriete tips! En echt, als ik het kan, kun jij het ook!

Voor eens en altijd: waarom tweedehands kleding niet per definitie duurzaam is

Met #SecondhandSeptember en Zalando als één van de nieuwste nieuwkomers in tweedehands fashion moge het duidelijk zijn; tweedehands winkelen is hot! Aan de ene kant juichen we dit enorm toe, maar aan de andere kant is het ONWIJS belangrijk om juist in je tweedehands aankopen kritisch te blijven. Al eerder schreven we hier een blog over, maar de thema’s lijken vandaag de dag nog steeds erg relevant.

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳