Zo zorg je er voor dat je niet onnodig kleding koopt

Melissa Wijngaarden

(laatst geupdate op )

Zo zorg je er voor dat je niet onnodig kleding koopt

Dé oplossing voor een duurzamere mode-industrie is als er minder kleding wordt gemaakt en gekocht. Maar hoe zorg je er nou voor dat je toch kunt blijven genieten van kleding, zonder dat je daarvoor elke week een nieuw item aan je al uitpuilende kast toevoegt? In deze blog deel ik mijn favoriete tips om impulsaankopen tegen te gaan! En echt, als ik het kan, kun jij het ook!


Tip 1: Schrijf je uit voor nieuwsbrieven van kledingwinkels


Bij mezelf herkende ik het volgende patroon: was ik eerst helemaal tevreden met mijn kledingkast, kreeg ik een nieuwsbrief met afgeprijsde kleding binnen en ik voelde weer de impuls om dat nieuwe item of iets wat er op lijkt toch maar aan te schaffen. Zeker als er ook nog een lekkere korting op zit. Onnodig, want meestal had ik een vergelijkbaar kledingstuk al lang in mijn kast hangen. Wat hielp? Me uitschrijven voor alle promomails bomvol kortingen van winkels en alleen nog geabonneerd te blijven op nieuwsbrieven die daadwerkelijk leuke dingen delen, zoals informatie of stijlinspiratie.

 

Tip 2: Huren in plaats van kopen


Mode hoort natuurlijk gewoon leuk te zijn en een duurzame manier van omgaan met kleding hoeft niet te betekenen dat je de komende 30 jaar in dezelfde outfits rondloopt. De ultieme oplossing is het lenen of huren van kleding. Ten eerste is het een geweldige manier om te kijken of je dat kledingstuk wat je zo graag wilt hebben écht gaat dragen. Zo voorkom je miskopen. Ten tweede is het een duurzame manier om je persoonlijke stijl te ontwikkelen en lekker te testen en experimenteren met modekleuren. Als laatste is huren ook een fijne oplossing voor specifieke momenten; een unieke outfit voor je datenight, een fantastische jurk voor een bruiloft etc. Kijk vooral eens bij kledingbibliotheek Lena of Borrow A Brand!

 

Tip 3: Haal meer uit je kledingkast


Hoe vaak varieer jij je outfits? Vaak maken we steeds dezelfde combinaties met kledingstukken en trekken die elke keer weer uit de kast, terwijl er meestal nog veel meer leuke combinaties te bedenken zijn met kledingstukken die je al hebt. Tegenwoordig zijn er allerlei outfit planning apps die je helpen met het bedenken van nieuwe combinaties en het organiseren van je kledingkast. Doe er je voordeel mee! 

Bonustip voor als je op Instagram zit; volg @acteevism voor ontzettend veel inspiratie en praktische informatie over het documenteren van je kledingkast!

 

Tip 4: Ga deze checklist af voordat je een nieuw kledingstuk koopt

 

checklist om impulsaankopen tegen te gaan

Stel jezelf de volgende vragen voordat je een nieuw kledingstuk koopt:

  1. Wil ik nu iets nieuws kopen omdat ik het nodig heb en vaker ga gebruiken of omdat ik niet zo lekker in mijn vel zit en me hierdoor beter denk te gaan voelen?
  2. Ga ik dit vaker dan 50 keer dragen?
  3. Geef ik dit geld uit bij een winkel of merk dat past bij mijn normen en waarden?

 

Tip 5: Wees creatief


Van kledingruilen tot tweedehands shoppen; er zijn een hoop duurzame manieren om toch dat gevoel van iets “nieuws” te krijgen zonder dat daar een nieuw item voor gemaakt hoeft te worden. Kijk bijvoorbeeld eens of er bij jou in de buurt een kledingruil wordt georganiseerd of organiseer er zelf één.

 


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Hoe er afvalbergen van kleding ontstaan midden in de woestijn

Maandag deelde RTL Nieuws heftige beelden van bergen gedumpte kleding in de Atacama woestijn in Chili. In plaats van zandduinen, zie je duinen van afgedankte kleding. Ligt de kleding daar om gesorteerd te worden? Nee; dit is waar de kleding belandt omdat het niet is toegestaan op de gangbare afvalstortplaatsen.  

De impact van je kleding 3x langer dragen

We weten inmiddels allemaal wel dat kleding vervuilend is en dat we dus duurzame kleding moeten kopen. Hier hoort natuurlijk ook bij dat we minder kleding moeten kopen, wat weer betekent dat we kleding die we kopen langer moeten dragen. De impact van een kledingstuk 3x langer dragen kan enorm zijn en daar zullen we het deze blog over hebben.

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳