De impact van je kleding 3x langer dragen

Noor Veenhoven

De impact van je kleding 3x langer dragen

We weten inmiddels allemaal wel dat kleding vervuilend is en dat we dus duurzame kleding moeten kopen. Hier hoort natuurlijk ook bij dat we minder kleding moeten kopen, wat weer betekent dat we kleding die we kopen langer moeten dragen. De impact van een kledingstuk 3x langer dragen kan enorm zijn en daar zullen we het deze blog over hebben.

Water impact door je kleding 3x langer te dragen

Het kost gemiddeld 8.000 liter water om een spijkerbroek te maken, 2.400 liter water voor een katoenen T-shirt. Als je dus 3x zo lang met een spijkerbroek doet, spaar je twee spijkerbroeken uit. Dat is 16.000 liter water! Dat staat gelijk aan wel een heel jaar douchen als je iets langer dan 5 minuten doucht.

Water Impact

CO2 impact van je kleding

Aan je kleding kleeft nog een flinke CO2 impact. Dit komt omdat het vervoert moet worden naar waar jij woont, vaak vanaf de andere kant van de wereld. De fabrieken waar de kleding wordt gemaakt werken daarnaast vaak niet op duurzame energie, dus daar heb je ook nog eens een indirecte uitstoot van. Per kledingstuk komt er gemiddeld 63 kg CO2 vrij, dus als je 3x zo lang met je kleding doet, dan bespaar je dus 126 kg CO2!

CO2 uitstoot

Minder kledingafval!

Wist je dat in de EU alleen al ongeveer 11 miljoen ton aan afval wordt geproduceerd door kleding? Als we dus allemaal 3x zo lang met onze kleding zouden doen dan zouden we wel bijna 7 miljoen ton aan afval kunnen besparen. Dat scheelt een hoop!

landfill

Je kleding langer dragen heeft dus zeker weten wel impact, maar hoe zorg je dat je kleding langer mee gaat? De belangrijkste tip hier is natuurlijk: investeer in goede kwaliteit kleding, maar het is natuurlijk ook belangrijk om een beetje voorzichtig met je kleding te zijn. Was het niet te vaak want daarvan slijt het enorm (het is toch slecht voor het milieu om te wassen) en repareer (of laat het repareren) als het kapot is.


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳